Η τουρκική «γαλάζια πατρίδα» και το μαργαριτάρι της Μεσογείου

Η τουρκική «γαλάζια πατρίδα» και το μαργαριτάρι της Μεσογείου

Ο Micha’el Tanchum είναι μόνιμο Μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, Ισραηλινός ακαδημαϊκός, ανώτερος συνεργάτης του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών και Ασφάλειας και καθηγητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου Başkent, στην ‘Άγκυρα.

Ο ίδιος έχει αρθρογραφήσει πολλάκις για την προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί σε υπερδύναμη στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και γι αυτό έχει αναφερθεί πολλές φορές και στην Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη για λογαριασμό του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών και Ασφάλειας από τον περασμένο Απρίλιο, σημειώνει με νόημα ότι «Το πολυτιμότερο “μαργαριτάρι” της Τουρκίας είναι η Βόρεια Κύπρος»!

«Το τμήμα του διχοτομημένου νησιού», όπως γράφει, «όπου επικρατεί η τουρκική εθνότητα, όπου η Άγκυρα στηρίζει τη μη αναγνωρισμένη τουρκική δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και διατηρεί στρατιωτική παρουσία που ξεπερνά τα 30.000 στρατεύματα».

Σημειώνει μάλιστα ότι «Οι τουρκικές εφημερίδες που πρόσκεινται στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν έχουν αναφέρει την πιθανότητα η Τουρκία να δημιουργήσει ναυτική βάση στη βόρεια Κύπρο, κίνηση η οποία θα μετέβαλλε δια παντός τις προοπτικές επανένωσης του νησιού».

«Το κίνητρο της Τουρκίας για τη δημιουργία της βάσης αποτελούν εν μέρει τα ευρήματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της νοτίου Κύπρου η οποία διοικείται από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου.»

Στη συνέχεια ο Micha’el Tanchum είναι πιο αποκαλυπτικός: «Η Τουρκία», γράφει, «θα μπορεί σύντομα να δημιουργήσει πιο σοβαρές θαλάσσιες προκλήσεις, όταν το αεροπλανοφόρο ελαφρών αεροσκαφών TCG Anadolu γίνει λειτουργικό το 2021.

Το TCG Anadolu έχει αποβάθρα προσγείωσης ελικοπτέρων και τη δυνατότητα να πλέει χωρίς στάση για τριάντα μέρες σε απόσταση 1700 ναυτικών μιλίων (3148 χλμ), περίπου την απόσταση μεταξύ Διώρυγας του Σουέζ και Μογκαντίσου (Σομαλία). […] Θα μπορεί να μεταφέρει μονάδα 1000 στρατιωτών μαζί με 150 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης. Εξαιρετικό δείγμα της blue water power, το TCG Anadolu θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να προσελκύσει το Κουβέιτ και το Ομάν στη συμμαχία Τουρκίας –Κατάρ, καθώς και τα δύο κράτη ανησυχούν βαθιά για τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον απόηχο του αποκλεισμού του Κατάρ».

Για τον , Ισραηλινό ακαδημαϊκό, «Ήδη, τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία έχουν αλλάξει τον στρατηγικό υπολογισμό των δυνάμεων της περιοχής, από την Αθήνα ως το Άμπου Ντάμπι. Η σύνδεση των συγκρούσεων που προηγουμένως περιορίζονταν σε τοπικό επίπεδο, πάνω στον κεντρικό άξονα Τουρκίας-Κατάρ εναντίον Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αυξάνει την πιθανότητα οποιαδήποτε μελλοντική διαμάχη να εξελιχθεί σε μια γενικότερη περιφερειακή σύγκρουση. Έως ότου επέλθει μια νέα ισορροπία στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της θάλασσας, ο διάδρομος Ανατολικής Μεσογείου – Ερυθράς Θάλασσας θα γίνεται ολοένα πιο ασταθής.»

Εντός αυτού του τοπίου που περιγράφει θα πρέπει να τοποθετήσει κανείς το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό κοινής ΑΟΖ. Όπως εύστοχα έχει γράψει έτερος ακαδημαϊκός το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία με πρόσχημα το εν λόγω μνημόνιο μπορεί να προχωρήσει σε στρατιωτική και για οικονομικούς λόγους χρήση του θαλάσσιου αυτού χώρου.

Στην παρούσα φάση ουδείς γνωρίζει αν η Ελληνική εξωτερική πολιτική γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος της απειλής και αν διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο σε βάθος χρόνου για την αντιμετώπισή της. Αν για παράδειγμα σκέφτεται το ενδεχόμενο του «casus belli» σε περίπτωση που η γειτονική χώρα μετατρέψει το παράνομο με βάση το δίκαιο της θάλασσας μνημόνιο κατανόησης σε συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως έπραξε η Τουρκία το 1982 έναντι της Ελλάδος σε περίπτωση που η τελευταία ασκούσε ένα νόμιμο, από το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμά της. 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/12/06/5dea8e2f825e6352b00a98a2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter