Η τραγουδίστρια των Light in Babylon γράφει στο Documento για το γκρουπ από την Πόλη

Η τραγουδίστρια των Light in Babylon γράφει στο Documento για το γκρουπ από την Πόλη

Οι Light in Babylon, το πολυεθνικό μουσικό συγκρότημα που με βάση την Κωνσταντινούπολη κατέκτησε τα τελευταία χρόνια τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Λίγο πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας η Ιρανοϊσραηλινή στιχουργός και τραγουδίστρια του γκρουπ, Μιχάλ Ελία Καμάλ, γράφει για την καλειδοσκοπική ματιά τους στον κόσμο.

Ξεκινήσαμε τον μουσικό μας δρόμο πριν από δέκα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Εγώ, ένα Ιρανοϊσραηλινό κορίτσι, ένας Τούρκος και ένας Γάλλος που συναντηθήκαμε στο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη μας σκηνή ήταν η λεωφόρος Ιστικλάλ. Ο δρόμος ήταν το μέρος όπου εμφανιζόμασταν. Περνώντας τα χρόνια οι σκηνές όπου εμφανιζόμαστε γίνονται όλο και μεγαλύτερες ενώ μέσω του διαδικτύου η μουσική μας διασχίζει τους ωκεανούς και τις στεριές.

Η μουσική του κόσμου που καταλύει τους φραγμούς

Αποκαλούμε τη μουσική μας world music (παγκόσμια μουσική) και βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ανθρώπους του κόσμου. Το μήνυμά μας είναι ότι πριν από τους διαχωρισμούς που επιβάλλουν το έθνος, ο πολιτισμός, η θρησκεία και η γλώσσα είμαστε πρώτα απ’ όλα άνθρωποι και όταν θα το θυμόμαστε αυτό θα σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Οσο περισσότερο ταξιδεύουμε και δίνουμε συναυλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου τόσο περισσότερο διαπιστώνουμε πόσο μοιάζουμε μεταξύ μας οι άνθρωποι. Η συναισθηματική ανταπόκριση στη μουσική μας είτε προέρχεται από ακροατές από τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία είτε από οπουδήποτε αλλού είναι ίδια. Συνεχώς επικοινωνούμε με ανθρώπους που ακούνε τη μουσική μας· μας μιλούν για τις εμπειρίες τους, μας λένε ότι η μουσική μας τους δίνει δύναμη, στήριξη, ελπίδα σε μια δύσκολη στιγμή, κάποιοι μας γράφουν ότι η μουσική μας τους εμπνέει. Για μας όλα αυτά σημαίνουν πολλά.

Σε έναν κόσμο στον οποίο τα ταξίδια είναι ευκολότερα από ποτέ πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύουμε τη φωνή μιας γενιάς που θέλει να ανακαλύψει νέους τόπους και ανθρώπους και κυρίως μια γενιά της οποίας τα μέλη θέλουν να συνδεθούν με κάποιον τρόπο μεταξύ τους. Η μουσική δεν είναι μόνο διασκέδαση, ένας τρόπος για να περνάει κάποιος την ώρα του. Η μουσική έχει νόημα και αντίκτυπο στη ζωή μας. Οι Light in Babylon είναι κάτι περισσότερο από μουσική. Μοιραζόμαστε με το κοινό την ιστορία μας, τα όνειρα και τις ελπίδες μας και επιδιώκουμε να διεγείρουμε το συναίσθημα σε έναν κόσμο όπου το συναίσθημα ενοχοποιείται και αποκρύβεται, όπου η τηλεόραση γίνεται όλο και πιο κυνική και η ποπ μουσική όλο και πιο τεχνητή. Οι άνθρωποι διψούν όμως για κάτι πραγματικό· δεν θέλουν μόνο να ακούσουν μουσική, θέλουν και να την αισθανθούν!

Ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή καρδιά

Είμαι Ισραηλινή, γράφω τα τραγούδια μου κυρίως στα εβραϊκά, έχω ισραηλινό διαβατήριο και υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες δεν μου επιτρέπεται να πάω (Τυνησία, Μπανγκλαντές, Ιράν, Λίβανος, Συρία, Μαλαισία, Σαουδική Αραβία και άλλες). Αν και δεν μπορώ να βρεθώ εκεί ως φυσική παρουσία, η φωνή μου… η φωνή μου πετά μακριά σε κάθε τόπο. Οι άνθρωποι ακούνε τη μουσική μας και στις χώρες που δεν μπορώ να επισκεφτώ και μου γράφουν πόση δύναμη τους δίνει, πώς τους βοηθάει να καταλάβουν πολλά πράγματα. Η μουσική μπορεί να ταξιδέψει, η μουσική δεν έχει σύνορα.

Στους Light in Babylon όλοι προερχόμαστε από διαφορετικές εθνικότητες, πολιτισμούς και θρησκεία αλλά δεν αφήνουμε τέτοια πράγματα να γίνουν τα σύνορά μας – το αντίθετο μάλιστα, κάνουμε τις διαφορές μας γέφυρα που μας ενώνει. Μαθαίνουμε τόσο πολλά ο ένας από τον άλλον και ο καθένας μας φέρνει στη μουσική και στα τραγούδια μας ένα διαφορετικό χρώμα. Ολοι μαζί διατυπώνουμε το ίδιο πράγμα, απλώς το διατυπώνουμε σε διαφορετική γλώσσα. Αν ζούσα σε έναν κόσμο όπου όλοι θα ήταν ίδιοι μ’ εμένα, ο κόσμος μου θα ήταν τόσο μικρός. Το να είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε διαφορετικό και να μοιραζόμαστε με άλλους πολιτισμούς δεν είναι μόνο άνοιγμα του μυαλού, αλλά και άνοιγμα της καρδιάς. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο –αυτό είναι πολύ δύσκολη και μακρά διαδικασία–, ωστόσο μπορούμε και αλλάζουμε κάτι μικρό σε αυτόν.

Η πολυπολιτισμικότητα είναι η λέξη-κλειδί. Η δυνατότητα να μοιραζόμαστε και να αναμειγνύουμε διαφορετικές κουλτούρες στη μουσική μας είναι στην πραγματικότητα η δυνατότητα που μας δίνεται να φέρουμε τους ανθρώπους τον έναν κοντά στον άλλο και στην αλληλοαποδοχή. Μέσα μου συνυπάρχουν η Ανατολή και η Δύση, στη μουσική μου θα ακούσετε τον ήχο από το ιρανικό σαντούρι, την ισπανική κιθάρα, τα κρουστά της Μέσης Ανατολής και τη φωνή μου. Από πού έρχεται η φωνή μου; Από ένα μέρος που δεν έχω ανακαλύψει ακόμη.

INF0

Οι Light in Babylon εμφανίζονται στην Αθήνα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στο Κύτταρο Live (Ηπείρου 48 & Αχαρνών)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter