Η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει στο σφυρί τα αμαρτωλά δάνεια Λογοθέτη

Η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει στο σφυρί τα αμαρτωλά δάνεια Λογοθέτη

Η σκανδαλώδης υπόθεση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Libra, συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώλησή τους από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day, η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να πουλήσει ένα πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ, τα οποία έλαβαν τρεις εταιρείες της Libra, πριν ή μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2015 και έχει ήδη προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να προετοιμάσουν την πώληση. Τα δάνεια αυτά έχουν ως εξασφαλίσεις δυο ξενοδοχειακές μονάδες στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ένα ακίνητο μεγάλης αξίας στη Βούλα, άδειες εγκατάστασης ΑΠΕ και ΑΠΕ σε λειτουργία καθώς και ενεχυριασμένες μετοχές Πειραιώς, οι οποίες προήλθαν από τη συμμετοχή των δανειοληπτριών εταιρειών στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Δείτε επίσης: Η Πειραιώς επικύρωσε μυστικές συμφωνίες Libra – εφοπλιστών

Οι δοσοληψίες Πειραιώς – Λογοθέτη

Με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Libra, η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να κλείσει οριστικά τη σκανδαλώδη υπόθεση των δανείων Λογοθέτη. Να θυμηθούμε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Documento, η υπόθεση αυτή αφορούσε την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς ενός τεράστιου πακέτου δανείων προς εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη, το οποίο περιλάμβανε μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια ύψους 1.1. δις ευρώ τα οποία είχαν χορηγηθεί από τη Marfin Egnatia Bank σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ που η Πειραιώς είχε χορηγήσει σε μεγαλοστελέχη της για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά ένα μέρος τους κατέληξε στο εξωτερικό, σε παραβίαση των σε ισχύ τότε capital controls, και ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ από εταιρείες ΑΠΕ.

Δείτε επίσης: «Καθάρισαν» με νόμο Μητσοτάκη και τώρα ομολογείται απάτη

Η συνολική αξία αυτού του δανειακού χαρτοφυλακίου ανέρχονταν σε 1.2 δις ευρώ, ωστόσο η εταιρεία Libra του εφοπλιστή Λογοθέτη το απέκτησε πληρώνοντας τίμημα μόλις 300 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο από την Πειραιώς. Γα το λόγο αυτό, η όλη υπόθεση ανέδιδε οσμή σκανδάλου και μάλιστα υποδείκνυε συναλλαγή με ανταλλάγματα ανάμεσα στη διοίκηση της Πειραιώς και τον Λογοθέτη, με μεγάλη ζημία της τράπεζας και του ελληνικού Δημοσίου που ήταν ο κύριος μέτοχός της.

Τα δάνεια Λογοθέτη δεν αποπληρώθηκαν

Με δυο λόγια, ο Λογοθέτης φαινόταν να έχει προσφέρει τη συνδρομή του στην Πειραιώς εξαφανίζοντας τα μετοχοδάνεια των ανώτατων στελεχών της από το χαρτοφυλάκιό της και σε αντάλλαγμα να του έχουν δοθεί τα ναυτιλιακά δάνεια της Marfin Egnatia που είχαν εξασφαλίσεις πολύ μεγαλύτερες από το τίμημα των 300 εκατ. ευρώ στα οποία πουλήθηκαν. Και βέβαια, αφού χατίρι έκανε ο άνθρωπος, τα δάνεια αυτά δεν θέλησε ποτέ να τα πληρώσει: οι εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη σταμάτησαν δηλαδή πολύ νωρίς να αποπληρώνουν τα δάνειά τους στην Πειραιώς και μάλιστα όχι μόνο το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ αλλά και τα δάνεια που είχαν λάβει για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015. Οπότε η Πειραιώς φαίνεται ότι κατέληξε στην απόφαση να εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων Λογοθέτη, πουλώντας τις απαιτήσεις της που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ, με την ελπίδα ότι θα εισπράξει ένα σημαντικό μέρος αυτού του ποσού από τις εξασφαλίσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter