Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει χρήμα για να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού και στην… οικονομία

Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει χρήμα για να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού και στην… οικονομία

Οικονομικά μέτρα για να περιορίσει και τις… επιπλοκές του κορονοϊού στην οικονομία, λαμβάνει η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία.

Τη στιγμή που το Eurogroup, για τη λήψη οικονομικών μέτρων ενάντια στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία, κατέληξε σε «ναυάγιο» την περασμένη Τρίτη και επαναλαμβάνει τη συνεδρίαση σήμερα μήπως και καταφέρει να βρεθεί συμφωνία, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να κόψει περισσότερο χρήμα για να καλύψει την ανάγκη ρευστότητας.

Δείτε επίσης: Eurogroup: Το παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης, η κόντρα Ολλανδίας-Ισπανίας και οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ

Με την ολοένα αυξανόμενη πίεση του lockdown στην οικονομία, η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά βρετανικών ομολόγων έως ότου υποχωρήσει η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ενώ φουντώνουν οι φήμες πως η καραντίνα θα παραταθεί την επόμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι χρειαζόταν επιπλέον «όπλα» για να στηρίξει τις ταμειακές ροές και να εξασφαλίσει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «τρέχουν» ομαλά.

Ειδικότερα, θα επεκτείνει το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα (σ.σ. «Ways and Means Facility»)  ο οποίος τώρα ανέρχεται σε μόλις 400 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με τον Guardian. Ωστόσο, κατά την κρίση του 2008, μία παρόμοια κίνηση οδήγησε τον λογαριασμό σε αύξηση στα 19,8 δισ. λιρών. 

Σε κοινή δήλωση, το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Ως προσωρινό μέτρο, θα παράσχει βραχυπρόθεσμη πηγή πρόσθετης ρευστότητας στην κυβέρνηση εάν χρειαστεί για την εξομάλυνση των ταμειακών ροών της και για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών, μέσω της περιόδου αποδιοργάνωσης του Covid-19».

Σύμφωνα με τη δήλωση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις αγορές ως την κύρια πηγή χρηματοδότησής της και η αντίδραση στον Covid-19 θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από πρόσθετους δανεισμούς μέσω των συνήθων πράξεων διαχείρισης του χρέους.

Πηγές: Gov.ukGuardian, Financial Times

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter