Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ρεκόρ 40ετίας στον πληθωρισμό και ύφεση διαρκείας

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ρεκόρ 40ετίας στον πληθωρισμό και ύφεση διαρκείας

«Κώδωνα κινδύνου» κρούει η Τράπεζα της Αγγλίας για μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που αναμένεται να πλήξει τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αύξησε τα επιτόκια στο μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα τελευταία 33 χρόνια, στο 3% από το 2,25%.

Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τη βρετανική οικονομία, υπογραμμίστηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη για τουλάχιστον δύο χρόνια με έντονες οικονομικές προκλήσεις, ενώ η ανεργία ενδέχεται να διπλασιαστεί. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε υψηλό 40 ετών γύρω στο 11% το τρέχον τρίμηνο αλλά εκτιμά επίσης ότι η βρετανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, που θα μπορούσε να διαρκέσει δύο χρόνια –περισσότερο από ό,τι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.

Η λίρα υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από το 1,12 δολάριο μετά την απόφαση καθώς η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι «ίσως» αυξήσει και πάλι τα επιτόκια λόγω των «ιδιαιτέρως δύσκολων» οικονομικών προοπτικών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομία της χώρας μπήκε σε καθεστώς αβεβαιότητας από τοκαλοκαίρι, κάτι που – όπως προβλέπεται – θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024, κοντα στις πιθανές βουλευτικές εκλογές.

Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο ύφεσης από τη δεκατία του ’20.

Πηγή: BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter