Η τροφοδοσία Σέρβων ασθενών με βιομηχανικό οξυγόνο ξαναβάζει φωτιά στη Βοσνία

Η τροφοδοσία Σέρβων ασθενών με βιομηχανικό οξυγόνο ξαναβάζει φωτιά στη Βοσνία
Φωτογραφία αρχείου

Ένα αναπάντεχο σκάνδαλο ξέσπασε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οδηγώντας την σπαραγμένη από διαμάχες χώρα σε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Σέρβους και Βόσνιους.

Σέρβοι ασθενείς με κορονοϊό τροφοδοτούνταν με οξυγόνο κατάλληλο για βιομηχανική χρήση και εξαιρετικά επικίνδυνο για ανθρώπους. Την ευθύνη για την προμήθεια του οξυγόνου φαίνεται ότι την είχε ο σέρβος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ωστόσο ο σέρβος ηγέτης έσπευσε να εκμεταλλευτεί την στιγμή και ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει δικό του οργανισμό φαρμάκων εντός των σερβικών περιοχών, αποχωρώντας από τις δομές της κεντρικής κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια στις απειλές του Ντόντικ για αποχώρηση από τις κρατικές δομές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δημιουργία αμιγώς σερβικού στρατού και αστυνομίας, φορολογικών μηχανισμών, δικαιοσύνης έως και υπηρεσίας πληροφοριών.

Είναι πασιφανές πως ο σέρβος ηγέτης μοιάζει αποφασισμένος να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τόσο τη Δύση, όσο και την σερβική κυβέρνηση που επιθυμεί σταθερότητα και την ειρήνη ώστε να μην παρεκτραπεί η πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Όμως παραμένει το ερώτημα εάν έχει τις πρέπουσες ενθαρρύνσεις από το βαθύ σερβικό κράτος ή και τη Ρωσία ώστε να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές που σαφέστατα αποσταθεροποιούν την περιοχή και ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν.

Άλλωστε ο Ντόντικ σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Guardian διατυμπάνιζε πως έχει επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια την χρόνια έχθρα ανάμεσα στους δύο λαούς καθώς επίσης και την αποτυχία της δυτικής διπλωματίας όταν έφτιαξε το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δια της συγκόλλησης το 1995 με την συμφωνία του Ντέιτον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter