Η Τζανίνε Άνιες μεταβατική πρόεδρος στη Βολιβία – Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο ο Μοράλες

Η Τζανίνε Άνιες μεταβατική πρόεδρος στη Βολιβία – Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο ο Μοράλες

Την ώρα που ο Έβο Μαοράλες έχει αποχωρήσει από την Βολιβία, η Τζανίνε Άνιες -βαδίζοντας στα χνάρια του Γουαϊδό- αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση.

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, γερουσιάστρια της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης» καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση. Πρόσθεσε επίσης πως στόχος είναι να προκηρυχθούν εκλογές «το συντομότερο».

Τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, κόμμα που ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών, δεν προσήλθαν στην εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία για την επικύρωση της παραίτησης του προέδρου και της μεταβίβασης της εξουσίας.

Όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, με μεταβατικό ρόλο, από τη Τζανίνε Άνιες.

«Δοθέντος του ότι η μεταβίβαση της εξουσίας λαμβάνει χώρα συνεπεία παραιτήσεως (…) δεν απαιτείται απόφαση του Κογκρέσου», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η αντίδραση του Μοράλες 

Την ίδια ώρα, ο τέως πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την αναγγελία της αντιπολιτευόμενης δεξιάς γερουσιάστριας.

«Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία» της Βολιβίας, έκρινε ο Μοράλες μέσω Twitter, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Μεξικό. «Μια γερουσιάστρια της δεξιάς των πραξικοπηματιών αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Γερουσίας, κατόπιν μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, χωρίς να υπάρχει απαρτία στο κοινοβούλιο, πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της από την παραίτηση Μοράλες, χαρακτηρίζοντάς την, θετικό βήμα.

«Η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Βολιβία λόγω της «πολιτικής αστάθειας» στη χώρα, ενώ περιόρισε την παρουσία των διπλωματών του στη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter