Η UBS, η λίστα Μπόργιανς και η έρευνα για το μαύρο χρήμα. Οι μητσοτακικοί ιππότες της ελβετικής τραπέζης, την Κυριακή στο Documento – Μαζί το Docville και το HotDoc History

Η UBS, η λίστα Μπόργιανς και η έρευνα για το μαύρο χρήμα. Οι μητσοτακικοί ιππότες της ελβετικής τραπέζης, την Κυριακή στο Documento – Μαζί το Docville και το HotDoc History

Άγης Λεώπουλος και Χρήστος Σκλαβούνος, επιστήθιοι φίλοι και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, άνθρωποι-κλειδιά στο ελληνικό τμήμα της αμαρτωλής τράπεζας.

– Η UBS, η λίστα Μπόργιανς και η έρευνα για το μαύρο χρήμα. Οι μητσοτακικοί ιππότες της ελβετικής τραπέζης. Άγης Λεώπουλος και Χρήστος Σκλαβούνος, επιστήθιοι φίλοι και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, άνθρωποι-κλειδιά στο ελληνικό τμήμα της αμαρτωλής τράπεζας. Περίεργο βάλτωμα της εισαγγελικής έρευνας που εξετάζει τη σχέση της UBS με την επιχειρηματική ελίτ και τους φίλους τραπεζίτες

– Μητσοτάκης – Μαρινάκης. Αρχίζει το ματς. Πιέσεις από τον «χορηγό» και υπονοούμενα από τον πρωθυπουργό μέσω εξωτερικού

– Αποκαλυπτική αλληλογραφία. Η Monsanto… γράφει τις έρευνες για τον καρκίνο. Χέρι χέρι με τους Ρεπουμπλικάνους και τους λομπίστες

– Συντάξεις. Στη ρουλέτα των αγορών η τύχη των νέων επικουρικών. Δυσβάστακτο το κόστος, πολλοί οι κίνδυνοι

– Ιδιωτικοποιήσεις. Φως για γενικό ξεπούλημα. Στο σφυρί, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

– ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλη πορεία προς την εκλογική βάση. Σε όλους τους νομούς της χώρας για το νέο κόμμα

– (Ν)τροπολογία. Χωροφύλακας και παλαιά ΚΥΠ στο δημόσιο. Με φωτογραφική διάταξη η κυβέρνηση έκανε διοικητή της υπηρεσίας τον σεκιουριτά Παναγιώτη Κοντολέοντα

– Creta Farms. Η σαλαμοποίηση των επικοινωνιακών θριάμβων του Άδωνη

– Αμαζόνιος – Αφρική – Ασία. Στον τροπικού του καμένου και της πρωτοφανούς καταστροφής

– Λεπτές ισορροπίες. Στην ψήφο των ομογενών «σφάζονται» κυβερνητικά παλικάρια

– Μουντομπάσκετ. Τα 10 κλειδιά της ευτυχίας για την εθνική Ελλάδας στην Κίνα

Μια περιήγηση στην άλλη Κωνσταντινούπολη – Στο Docville που κυκλοφορεί με το Documento αυτή την Κυριακή

Ο λέκτορας Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο Koç της Πόλης Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας γράφει για το Ταρλάμπασι και ο ποιητής-φωτογράφος Κυριάκος Συφιλτζόγλου φωτογραφίζει καθημερινά στιγμιότυπα στη συνοικία της Πόλης την οποία μόνο οι περιηγητές γνωρίζουν καλά.

Ταξίδι στον χρόνο από τα καθίσματα του ΚΤΕΛ Αρκαδίας με τις ιστορίες του «Κωλοσούρτη» να δίνουν το πνεύμα μιας αλλοτινής εποχής. Στο ρεπορτάζ του Σπύρου Οικόπουλου παρουσιάζονται μαρτυρίες από τα παλιά που εξομολογούνται οι δύο συνταξιούχοι οδηγοί ΚΤΕΛ Γιώργος Καρακάσης και Ρήγας Ρούτσης.

Γρήγοροι και ξέφρενοι. «Παίρνουμε μάτι» τα αυτοκίνητα της νέας ταινίας «Fast and Furious» που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στις αίθουσες και σας παρουσιάζουμε τα μυστικά τους. Στο ρεπορτάζ ο Άρης Κόκκας.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Eldorado – Ο αγώνας για τις Σκουριές» Λέοπολντ Χέλμπιχ και Βάζιλ Σάουζαϊλ μιλούν στο Documento και στην Ηλέκτρα Ζαργάνη για τη σκληρή πολιτική της εταιρείας, την καταστολή και την ποινικοποίηση του κινήματος (450 άνθρωποι επιβαρύνθηκαν με κατηγορίες), αλλά και το «σκοτεινό πρόσωπο» της ανάπτυξης.

Κρυμμένοι θησαυροί στην κορυφή της Τύμφης. Ο συλλέκτης παλιών αντικειμένων Νίκος Τσουμάνης μας μιλάει για τη συλλογή του, τη ζωή στο Πάπιγκο και την επαφή του με τη φύση. Στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη.

«Ανάμνηση Σμύρνης» στο Ηρώδειο. Μία μουσικοθεατρική παράσταση που συνδέει τη νεότερη εποχή με τον ελληνισμό της Σμύρνης είναι η «Ανάμνηση Σμύρνης» που ανεβάζει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου η μπάντα «ΤΖΟΥΜ». Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη. 

Ένα τεύχος του Hot.Doc History που φωτίζει τα σκοτεινότερα σημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Πέρασαν 80 χρόνια από την κήρυξη της πιο εκτεταμένης και πολύνεκρης σύγκρουσης στην Ιστορία του ανθρώπου. Εξαπλώθηκε και στις 5 ηπείρους, διήρκεσε ακριβώς 6 χρόνια συν μια μέρα και κόστισε 60.000.000 ζωές και ασύλληπτες υλικές καταστροφές.

Το τεύχος κυκλοφορεί ένθετο στο Documento της Κυριακής 1η Σεπτεμβρίου ακριβώς στην 80η επέτειο της ναζιστικής εισβολής στην Πολωνία. Αναλύονται οι απαρχές και οι ρίζες του πολέμου. Η σταδιακή αποδόμηση της Κοινωνίας των Εθνών και του διεθνούς συστήματος ασφαλείας. Το αμερικανικό «κραχ» και οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας που έβγαλε στον αφρό το κόμμα του Χίτλερ.

Περιγράφει την επαίσχυντη συμφωνία του Μονάχου η οποία παρέδωσε την Τσεχοσλοβακία στο Ράιχ και αποτέλεσε τον καταλύτη του γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη επίθεσης. Επιστρέφει στην άνοιξη του 1940 όταν ο Χίτλερ κατάπιε Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο και, εν τέλει, τη Γαλλία. Στον Ιούνιο του ΄41 όταν εισέβαλε στην ΕΣΣΔ και τον Δεκέμβριο όταν η Ιαπωνία κατέστρεψε τον αμερικανικό στόλο στο Περλ Χάρμπορ.

Αναλύει πολιτικά τη μεγάλη στροφή της βρετανικής πολιτικής από τον κατευνασμό του Χίτλερ στη σύγκρουση με τον αδηφάγο επεκτατισμό του. Και τον τρόπο που έγινε εφικτή η –αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια- συμμαχία Τσόρτσιλ, Στάλιν, Ρούβελτ.

Αποτέλεσε επιλογή μας το τεύχος να διακόπτει την αφήγηση του στο πιο μαύρο σημείο του αντιφασιστικού πολέμου -στη Δουνκέρκη, την πλήρη υποταγή της Ευρώπης και την πολιορκία του Στάλινγκραντ- και όχι στις στιγμές του θριάμβου κατά την πτώση του Βερολίνου. Σαν μια διαρκή υπενθύμιση –χωρίς εφησυχασμό- για την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ο πολιτισμός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter