Η UNESCO απαντά στον Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η UNESCO απαντά στον Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η επιμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αμέσως μετά τις εκλογές όπως επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό στις δηλώσεις του έχει προκάλεσει την έντονη αντίδραση της UNESCO η οποία και εξέδωσε ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλαδή της διεθνούς «ομπρέλας» προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το Open TV.

Χθες, Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε για την Αγία Σοφία: «Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: Όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν; Κι έτσι τους είπα όχι. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο «μουσείο» και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί». 

Στη συνέντευξή που έδωσε την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτικό σταθμό ο Τούρκος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την Αγιά Σοφιά, είχε απαντήσει ότι ίσως να μετατραπεί σε τζαμί, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter