«Βιβλιοθήκη στο Βιολογικό ΑΠΘ» παραμένει γιαπί δύο χρόνια μετά κόντρα στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς – Αποκλειστικές εικόνες

«Βιβλιοθήκη στο Βιολογικό ΑΠΘ» παραμένει γιαπί δύο χρόνια μετά κόντρα στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς – Αποκλειστικές εικόνες

Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν η κυβέρνηση εκκένωσε έναν κατειλημμένο πολιτιστικό-πολιτικό χώρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «για να χτιστεί βιβλιοθήκη». Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες, όμως η κυβέρνηση «περιέγραφε» τους διαδηλωτές σαν κάποιους εχθρούς των βιβλίων που προσπαθούν να καταστρέψουν μια βιβλιοθήκη, εργαλειοποιώντας την οικουμενικά αποδεκτή αξία των βιβλίων και τα ανατριχιαστικά ιστορικά γεγονότα καταστροφής τους, προκειμένου να προωθήσει τους σχεδιασμούς της.

Μέσα στους επόμενους μήνες, η αστυνομία θα έστελνε πολλούς φοιτητές στο νοσοκομείο και εκατοντάδες θα κατέληγαν στο κρατητήριο. Η κυβέρνηση αμετακίνητη.
Όσοι αντιδρούν, εχθρεύονται μια βιβλιοθήκη, υποστήριζε η επίσημη αφήγηση. Έτσι, η οικοδόμηση της βιβλιοθήκης χρησιμοποιήθηκε για πολύ καιρό ως δούρειος ίππος της κυβέρνησης για να εφαρμόσει τον κεντρικό της σχεδιασμό για τα πανεπιστήμια, δηλαδή προκειμένου να εγκαταστήσει την αστυνομία.

Στα πλαίσια αυτά, η αστυνομία δεν δίστασε να προχωρήσει σε ορισμένες επικίνδυνες ενέργειες, όπως η ρίψη κρότου λάμψης στα κεφάλια φοιτητών, σε δύο περιστατικά που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία. Ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνη ήταν και η επίθεση στην συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στα πλαίσια του «Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων».

Εκείνη τη νύχτα η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε έναν ημι-κλειστο χώρο που στοιβάζονταν 5.000 άνθρωποι, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα πανδαιμόνιο. Πολλοί άνθρωποι έπαθαν κρίσεις πανικού, καθώς έτρεχαν να βρουν ένα μέρος να αναπνεύσουν, ενώ τα χειρότερα είχαν αποτραπεί χάρη στην ψυχραιμία του κόσμου και των διοργανωτών.
Τελευταίο περιστατικό, οι 49 συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών το Σάββατο 23 Μαρτίου. Πολλοί από αυτούς συμμετείχαν σε μια εκδήλωση στον Πλάτανο έξω από το Βιολογικό του ΑΠΘ. Κάποιοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν συμβολικά, μία λαμαρίνα. Η απάντηση ήταν για ακόμα μια φορά ασύμμετρη. Περισσότερες από δέκα διμοιρίες περικύκλωσαν το ΑΠΘ, εισέβαλαν και στη συνέχεια συνέλαβαν όποιον βρήκαν μπροστά τους. Οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση 49 φοιτητές και κρατήθηκαν για δύο νύχτες, μέχρι να περάσουν το αυτόφωρο παρότι προφανώς δεν ήταν ύποπτοι φυγής.

Η ΕΡΤ, που βρίσκεται υπό την ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για ακόμα μια φορά πρόβαλε την είδηση σαν επίθεση σε μια «υπό ανέγερση βιβλιοθήκη», η οποία βιβλιοθήκη, εργαλειοποιήθηκε για ακόμα μια φορά προκειμένου να νομιμοποιήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Το documentonews.gr δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες μέσα από τη «Βιβλιοθήκη στο Βιολογικό», η οποία όπως βλέπετε μόνο βιβλιοθήκη δεν είναι. Δηλαδή παραπάνω από δύο χρόνια μετά και χωρίς κανείς να παρεμποδίζει την οικοδόμηση, η βιβλιοθήκη για την οποία η κυβέρνηση έλεγε ότι… έκανε όσα έκανε, δεν έχει ούτε ραφάκι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter