Η Βόρεια Ελλάδα εκπέμπει SOS: Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους, τα σχολεία και την αύξηση των νοσηλειών

Η Βόρεια Ελλάδα εκπέμπει SOS: Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους, τα σχολεία και την αύξηση των νοσηλειών

Kόκκινος συναγερμός έχει σημάνει για τη Βόρεια Ελλάδα καθώς το ιικό φορτίο τόσο στις περισσότερες Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης όσο και στα σχολεία της επικράτειας είναι «βαρύ».

Στην περιοχή καταγράφεται αύξηση όχι μόνο των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών, ενώ καλή δεν είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το επίπεδο των εμβολιασμών. Τις τελευταίες ημέρες, η Θεσσαλονίκη καταγράφει σταθερά, σχεδόν τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σε σύγκριση με την Αθήνα, ενώ η διάδοση του ιού στη συμπρωτεύουσα παραμένει σταθερά πάνω από τα 300 περιστατικά ημερησίως. Συγκεκριμένα, χθες στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 449 νέες κρούσματα κορονοϊού.  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114 κρούσματα), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).

Χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμών

Την ίδια ώρα η εμβολιαστική κίνηση στην Βόρεια Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων που απαρτίζουν τη Μακεδονία και Θράκη, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50%. Πρόκειται για τις Περιφερειακές ενότητες Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες να βρίσκονται σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο. 

Για το λόγο αυτό μεταβαίνουν σήμερα εκτάκτως στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, ώστε να συναντηθούν με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους της εκκλησίας αλλά και φορείς της Εκκλησίας.

Ανησυχία για τα σχολεία

Με μεγάλη προσοχή παρατηρούν κυβέρνηση και ειδικοί τα σχολεία. Πριν καλά καλά ξεκινήσει η σχολική χρονιά τα πρώτα κρούσματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, Δράμα και Ημαθία είναι από τους νομούς όπου ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία είναι αρκετά υψηλός.

Οι ειδικοί κρούουν συνεχώς το καμπανάκι λέγοντας πως τα μέτρα που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση για τα σχολεία δεν επαρκούν και πρέπει να υπάρξουν νέα, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας κλείνει τα αφτιά του στις προειδοποιήσεις των ειδικών, δείχνοντας αδιαφορία.

Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Παράλληλα, ολοένα και μεγαλώνει η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδα καθώς οι νοσηλείες αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Τρίτη η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης, στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης ζώνης νοσηλεύονται 248 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και 46 εμβολιασμένοι. Από τα δεδομένα που ανακοίνωσε η 4η ΥΠΕ προκύπτει ότι από τους 53 διασωληνωμένους, οι 51 (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και οι δύο εμβολιασμένοι. Επιπλέον, το 100% όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (22 άτομα) είναι ανεμβολίαστοι.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter