Η Βόρεια Μακεδονία σε κρίση: Την Πέμπτη συζητείται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ

Η Βόρεια Μακεδονία σε κρίση: Την Πέμπτη συζητείται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν την Δευτέρα στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

O πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι όρισεσυνεδρίαση του Σώματος για την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στην οποία θα εξεταστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε σήμερα η αντιπολίτευση.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας.

Ποιοι υποστηρίζουν την πρόταση μομφής

Ύστερα από την προθεσμία που είχε δοθεί στον Ζάεφ από τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε να παραιτηθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα,κάτι το οποίο δεν συνέβη, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές, από 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Την πρόταση μομφής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλοφσκι, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» (12 βουλευτές) και «BESA» (3 βουλευτές) και το κόμμα «Levica» (Αριστερά – 2 βουλευτές).

Πάντως, προηγουμένως σήμερα ο βουλευτής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», Σκεντέρ Ρετζέπι δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα «Levica», το οποίο διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.

Ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Ζάεφ: «Θέλουν να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία»

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε σήμερα Παρασκευή η αντιπολίτευση.

Στην ανάρτησή του αυτή, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει:

«Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει.

Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.

Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ (σ.σ. αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος “Levica”- Αριστερά) και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα.

Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός.

Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό.

Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας».

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

«Σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης Ζάεφ που αποδέχθηκε την αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας στη Βόρεια Μακεδονία και ενώ οι ομοϊδεάτες του, αυτοί του VMRO, απειλούν να επαναφέρουν το Μακεδονία σκέτο και τον αλυτρωτισμό, ο κ Μητσοτάκης δια του εκπροσώπου του αντί να στείλει σαφές μήνυμα στήριξης της Συμφωνίας, κομπάζει ότι δήθεν δικαιώνεται που εδώ και δύο χρόνια την υπονόμευσε, με τη μη κύρωση των Μνημονίων.», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και προσθέτει:

«Ποιών μνημονίων;

Αυτών που διασφαλίζουν ότι ο εναέριος χώρος της γείτονος θα επιτηρείται από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τελικά επικίνδυνη μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας.»

Κυβέρνηση/Οικονόμου: Σωστά δεν βιαστήκαμε να κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

Χαρακτηριστική είναι η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην ενημέρωση: «Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Υπενθυμίζεται ότι, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega, o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διαμηνύσει στη Βόρεια Μακεδονία πως «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις», χωρίς να προσδιορίσει πότε θα έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter