Η Βουλγαρία απορρίπτει το τελεσίγραφο της Μόσχας περί μη απέλασης ρώσων διπλωματών

Η Βουλγαρία απορρίπτει το τελεσίγραφο της Μόσχας περί μη απέλασης ρώσων διπλωματών

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο να ανατραπεί η απόφαση για απέλαση 70 ατόμων που εργάζονταν ως διπλωματικό προσωπικό στην πρεσβεία στη Σόφια, αποκαλώντας τη συμπεριφορά της Μόσχας «απαράδεκτη».

Τελεσίγραφο

Την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, η ρωσίδα πρέσβειρα στη Βουλγαρία, Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, παρέδωσε ένα σημείωμα στο οποίο περιλαμβανόταν η απειλή να κλείσει η ρωσική πρεσβεία αν η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν έπαιρνε πίσω την απόφασή της για την απέλαση μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Ιουλίου. Η Βουλγαρία ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θα απελάσει τους ρώσους υπαλλήλους της πρεσβείας για παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου.

Η Βουλγαρία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και η κυβέρνηση του Πετκόφ έχασε τη δεδηλωμένη σε ψήφο εμπιστοσύνης που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση. Ο Πετκόφ, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, είπε ότι θα χρίσει τον υπουργό Οικονομικών, Άσσεν Βασίλεφ, για τη θέση του επόμενου πρωθυπουργού. 

Κάλεσε όλους τους εταίρους του στο συνασπισμό να στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματός του να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά και να εργαστούν για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Διπλωματική διαμάχη

Η διπλωματική διαμάχη με τη Ρωσία διέλυσε την κυβέρνηση αφού ένας σύμμαχος του συνασπισμού, οι Σοσιαλιστές, είπε ότι δεν θα υποστήριζαν μια νέα κυβέρνηση υπό τον Πετκόφ. Οι Σοσιαλιστές, που παραδοσιακά είναι πιο φιλικοί προς τη Μόσχα, δήλωσαν εξοργισμένοι με την απόφαση του Πετκόφ να διώξει τους Ρώσους.

Οι αναλυτές λένε ότι ο Πετκόφ ελπίζει ότι το κόμμα του μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει νέες εκλογές προτείνοντας κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό του για πρωθυπουργό. Μετά τον διορισμό του Βασίλεφ, οι Σοσιαλιστές δήλωσαν έτοιμοι να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει αργότερα την 1η Ιουλίου εντολή στο κόμμα του Πετκόφ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κόμμα, το οποίο θα έχει επτά ημέρες για να υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις, είπε ότι θα προτείνει νέο υπουργικό συμβούλιο μόνο εάν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter