Η Βουλγαρία άρει το βέτο της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Η Βουλγαρία άρει το βέτο της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Οι βούλγαροι βουλευτές ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της άρσης του βέτο από την κυβέρνηση στις ενταξιακές συνομιλίες της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Η Βόρεια Μακεδονία έχει δει την πορεία της προς την ΕΕ να έχει μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση στη Σόφια από το 2020 για μια διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα της εθνικής βουλγαρικής μειονότητας. Η απόφαση εγκρίθηκε με 170 ψήφους υπέρ, ενώ 37 ψήφισαν κατά και 21 απείχαν.

Προς το συμφέρον των Δυτικών Βαλκανίων

«Τελικά, είναι προς το συμφέρον μας για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, να λάβουν την προοπτική ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο Χρίστο Ιβάνοφ, ο συμπρόεδρος του δεξιού κόμματος Δημοκρατική Βουλγαρία που έκανε την πρόταση για συζήτηση. Πρόσθεσε ότι «το ισχυρότερο μέσο πίεσης είναι η ίδια η διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά της ΕΕ, ο επίτροπος Γειτονίας και Επέκτασης, Όλιβερ Βάρχελι, συνεχάρη μέσω Twitter την Πέμπτη τον Μπόικο Μπορίσοφ και το κόμμα του για την κατάθεση της πρότασης άρσης του βέτο.

 

Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του βέτο της Βουλγαρίας κατά της γείτονάς της ήρθε δύο ημέρες αφότου βούλγαροι βουλευτές ανέτρεψαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ σε ψήφο δυσπιστίας.

Λόγοι της άρνησης

Η μοίρα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία περίμενε 17 χρόνια για να προχωρήσει η υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ, έχει βελτιωθεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αφού η ΕΕ επιθυμεί να κάνει μέλος της την Ουκρανία, παρά τη ρωσική εισβολή.

Η Βουλγαρία ζήτησε από τη γείτονά της να αναγνωρίσει ότι η μακεδονική γλώσσα έχει βουλγαρικές ρίζες, καθώς και να αναγνωρίσει τη βουλγαρική μειονότητα της χώρας στο σύνταγμά της. Από την πλευρά της, η Βόρεια Μακεδονία δήλωσε την Πέμπτη ότι η γαλλική πρόταση για αναγνώριση της μειονότητας στο προοίμιο του συντάγματος ήταν «απαράδεκτη.

Επίσης, ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επιτέθηκε την Πέμπτη στη Σόφια για το καθεστώς άτυπης ομηρίας στο οποίο κρατούσε τις δύο χώρες, λέγοντας ότι είναι ντροπή για το ΝΑΤΟ, ενώ κατηγόρησε και την ΕΕ για παροιμιώδη ολιγωρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter