Η Βουλγαρία συμφώνησε φθηνό LNG από τις ΗΠΑ αλλά η δεδομένη Ελλάδα του Μητσοτάκη πανάκριβο

Η Βουλγαρία συμφώνησε φθηνό LNG από τις ΗΠΑ αλλά η δεδομένη Ελλάδα του Μητσοτάκη πανάκριβο

Την ώρα που η ακρίβεια στην ημεδαπή κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών η γειτονική Βουλγαρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης, εξασφάλισε την αγορά Αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε τιμές φθηνότερες από εκείνες που αγόρασε το φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο της Guzprom!

Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά Μέσα της Βουλγαρίας οι πρώτες μεταφορές θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, και η συμφωνία θα ισχύει για έναν χρόνο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας τον επερχόμενο χειμώνα.

Πρόκειται για τη δεύτερη εξαίρεση που κερδίζει η Βουλγαρία μετά την εξαίρεσή της από εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο ενώ η Ελλάδα που έχει δώσει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λέει δημόσια ότι «δεν είναι κακό να είναι κανείς δεδομένος» ο Έλληνας πολίτης πληρώνει ακριβά τα πάσης φύσεως συμφέροντα γεωστρατηγικά και οικονομικά.

Η συμφωνία πιθανότατα έκλεισε κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Κιρίλ Πετκόφ, στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με την Καμάλα Χάρις.

Μείωση στην τιμή αερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών Μέσων της Βουλγαρίας, η μεταφορά LNG θα πραγματοποιηθεί μέσω απευθείας deal ανάμεσα στην κρατικά ελεγχόμενη Bulgargaz με αμερικανούς παραγωγούς υγροποιημένου αερίου, σε τιμές που θα καθορίζονται από το Henry Hub στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Αν τελικά προχωρήσει αυτή η συμφωνία, η πιθανότητα να πέσουν σημαντικά οι τιμές του φυσικού αερίου για τη γείτονα χώρα είναι πολύ μεγάλη.

Η τιμή εξαγωγής του αμερικάνικου φυσικού αερίου είναι 10,17 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια (1000 κυβικά πόδια ισούνται με περίπου με 28 μετρικούς τόνους). Αν συνυπολογίσει κανείς και ότι το μέσο κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο υπολογιζόταν σε 32,2 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu (1 MMBtu = 28.3 m3), γίνεται κατανοητό ότι η αγορά φθηνού αερίου από τις ΗΠΑ είναι παραπάνω από δυνατή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βουλγαρικά Μέσα υπολογίζουν, συγκρίνοντας τις τιμές από το ευρωπαϊκό και αμερικανικό χρηματιστήριο ενέργειας, ότι το κόστος ενέργειας που για τη Βουλγαρία αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από την τιμή 80 ευρώ/mWh που προέκυπτε από το συμβόλαιο που αθέτησε μονομερώς η Gazprom, όταν η Βουλγαρία αρνήθηκε να πληρώσει με ρούβλια για το φυσικό αέριο τον προηγούμενο μήνα.

Γεωπολιτικά συμφέροντα

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι για ποιον λόγο να προχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία οι ΗΠΑ. Η απάντηση είναι απλή: οι ΗΠΑ θέλουν να απαγκιστρώσουν την Βουλγαρία από την επιρροή της Ρωσίας, από την οποία προμηθευόταν το 90% των 3 δις. κυβικών μέτρων αερίου που υπολογίζεται ότι χρειάζεται ετησίως. Οι δεσμοί που ενώνουν την πρώην κομμουνιστική χώρα με την Ρωσία είναι παραπάνω από οικονομικοί και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να υψώσουν ένα τείχος στις φιλοδοξίες της Ρωσίας για έξοδο στην Μεσόγειο. Δεν είναι δηλαδή μια δεδομένη σύμμαχος των ΗΠΑ, αν και είναι από τις τελευταίες χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι η κατανάλωση αερίου της Βουλγαρίας δε θεωρείται μεγάλη, και μπορεί εύκολα να βρει εναλλακτικές στη ρωσική ενέργεια. Παράλληλα, η βαλκανική χώρα κάνει διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα για την κάλυψη περίπου του 35% της ετήσιας κατανάλωσής της. Επειδή ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας είναι κλεισμένος για τον επόμενο χρόνο, η Βουλγαρία αναμένεται να αναζητήσει τερματικούς σταθμούς στην Τουρκία για τη μεταφορά του αμερικανικού LNG, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς στιγμή συμφωνία για διασυνοριακές συναλλαγές με αυτούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter