Η Βρετανία θα ζητήσει αναθεώρηση του συνοριακού καθεστώτος με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία θα ζητήσει αναθεώρηση του συνοριακού καθεστώτος με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία θα απαιτήσει την αναθεώρηση του συνοριακού καθεστώτος στην Β. Ιρλανδία, ως εκ τούτου και της συμφωνίας για το Brexit.

Με την κίνηση αυτή ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει να θέσει σε νέες βάσεις τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ Ντέιβιντ Φροστ, αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής της συμφωνίας για το Brexit και ταυτόχρονα να την θεωρήσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε – ΗΒ.

Τα θέματα που βάζουν στο τραπέζι οι Βρετανοί έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν την οριστική ρήξη και το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Ε.Ε και ΗΒ.

Πέραν των άλλων η αλλαγή του συνοριακού καθεστώτος στην Β. Ιρλανδία είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο τόσο για τους Ιρλανδούς, όσο και τους Ευρωπαίους.

Η «δύσκολη» περιοχή της Β. Ιρλανδίας ειρήνευσε μόλις το 1998 με τη συμφωνία της «Καλής Παρασκευής» ενώ η άρση των περιορισμών εντός της ζώνης Σένγκεν απάλυνε τα μίση του παρελθόντος.

Εάν επιστρέψει το φάντασμα των συνόρων τότε επανέρχεται και η πιθανότητα να ξεσπάσει ένας νέος γύρος σύγκρουσης και μίσους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter