Η ώρα του Brexit – Μία νέα ημέρα ξημερώνει για τη Βρετανία

Η ώρα του Brexit – Μία νέα ημέρα ξημερώνει για τη Βρετανία

Για τελευταία φορά σήμερα οι Βρετανοί ξύπνησαν ως πολίτες της ΕΕ και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.

Τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε στην ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση απόφαση, η πρώτη φάση του έπους του Brexit φθάνει στο τέλος του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λύνει τους κάβους τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου. Το νέο κεφάλαιο των δύσκολων διαπραγματεύσεων σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών ξεκινά.

«Ναι, τα καταφέραμε!», γράφει η Daily Express, μια ταμπλόιντ η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας.

Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ένα κολλάζ με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας τους 43 μήνες που πέρασαν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

«Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία», είναι ο τίτλος της Daily Mail, μιας άλλης εφημερίδας που είναι υπέρ του Brexit. «Στις 11 το βράδυ το περήφανο έθνος μας θα αποχωρήσει επιτέλους από την ΕΕ-πάντα φίλη με την Ευρώπη, αλλά ελεύθερη και ξανά ανεξάρτητη έπειτα από 47 χρόνια».

Η αριστερή εφημερίδα The Guardian, που έχει εκφράσει την προτίμησή της για παραμονή στην ΕΕ, έχει τίτλο «Το μικρό νησί», ενώ χαρακτηρίζει το Brexit «το μεγαλύτερο στοίχημα εδώ και μία γενιά».

Οι Times δημοσιεύουν στο πρωτοσέλιδό τους άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέλει να συνάψει με την ΕΕ αντίστοιχη με αυτή που έχουν οι Βρυξέλλες με τον Καναδά.

«Ο πρωθυπουργός θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο πρότυπο αυτής με τον Καναδά», γράφουν οι Times.

Για τους Financial Times «η Βρετανία κάνει υπόκλιση και εγκαταλείπει την ΕΕ με ένα μίγμα αισιοδοξίας και μεταμέλειας».

«Ήταν ένα φοβερό ταξίδι», τιτλοφορείται η City AM, μια εφημερίδα, που διανέμεται δωρεάν και απευθύνεται στις επιχειρήσεις, πάνω από ένα σκίτσο που εμφανίζει διάφορους πολιτικούς που σημάδεψαν το Brexit να βρίσκονται σε τρενάκι του λούνα παρκ. Ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, με μια αυστηρή έκφραση στο πρόσωπό της και ο Νάιτζελ Φάρατζ επικεφαλής του κόμματος του Brexit ενθουσιασμένος και κρατώντας ένα ποτήρι μπύρα.

«Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», τονίζει η Daily Telegraph, δημοσιεύοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Τζόνσον πριν την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σάντερλαντ, την πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας όπου οι ψηφοφόροι ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit.

Η ταμπλόιντ Daily Mirror αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού του όχι στο Brexit, αλλά στους 150 Βρετανούς που έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού. Ο δεύτερος τίτλος είναι «Η ημέρα του Brexit». «Είναι η ώρα να συσπειρωθεί η χώρα», εκτιμά η εφημερίδα.

Σκώτια

Συναισθήματα λύπης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ανάμικτα με συναισθήματα θυμού εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον από το Εδιμβούργο, από όπου παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκοτίας», στα οποία όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. .

Η Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι κατά τη σημερινή ιστορική μέρα θέλει να επικεντρωθεί σε κάτι περισσότερο σημαντικό, την ελπίδα. «Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο ο δρόμος μας ως χώρας καθορίζεται από τους ανθρώπους που ζουν εδώ» είπε.

Η Στέρτζον επανέλαβε ότι η ίδια εξακολουθεί να θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του 2020, αλλά αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο ίσως να μη συμβεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σκωτία, το 2021, και ότι πρωταρχικός στόχος του κόμματός της (SNP) θα είναι να πειστεί η πλειοψηφία των πολιτών της Σκωτίας να στηρίξει την ανεξαρτησία.

Η ίδια αναφέρθηκε σε στοιχεία μίας νέας δημοσκόπησης που έδειξε ότι το 51% των πολιτών της βρετανικής επαρχίας θέλει την ανεξαρτησία (για πρώτη φορά από το 2015), και κάλεσε τους ακτιβιστές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να μεταπείσουν όσους παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η Στέρτζον ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Εκλογική Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα διεξαγωγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος και θα συστήσει μία συνταγματική συνέλευση για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των πολιτών και να προετοιμάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο για το δημοψήφισμα.

Στη Σκωτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός.

Η εφημερίδα του Εδιμβούργου Scotsman έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η Daily Record είναι λιγότερο αισιόδοξη, σχολιάζοντας για τη μετά Brexit εποχή: «Εξαπατημένοι: απομονωμένοι, με λιγότερη ευημερία, πιο αδύναμοι και διχασμένοι»

Η αγγλική ταμπλόιντ Daily Star επέλεξε να αστειευτεί. «Σήμερα το βράδυ θα είναι μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ για το μεγάλο έθνος μας», γράφει. «Ναι, τελειώνει ο στεγνός Ιανουάριος!», ο μήνας χωρίς αλκοόλ, μια πρακτική ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Βρετανών μετά την κραιπάλη του Δεκεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει μια «ιστορική ευκαιρία» για τη Βρετανία μετά το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα καλέσει τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία» καθώς η χώρα παίρνει και επισήμως σήμερα διαζύγιο από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια.

Σε ομιλία του προς το έθνος ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Χιλιάδες ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να γιορτάσουν την Ημέρα του Brexit στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όμως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit στις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Νέα δημοσκόπηση δείχνει το 53% των Βρετανών υπέρ της παραμονής στην ΕΕ 

Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι σχεδόν το 53% των Βρετανών ψηφοφόρων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ένας διακεκριμένος αναλυτής καθώς σε λίγες ώρες η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ.

“Οι δημοσκοπήσεις με ερώτημα πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες σε ένα άλλο δημοψήφισμα εξακολουθούν να δείχνουν–όπως συνέβαινε και στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών–ότι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για το Brexit, αν το δημοψήφισμα διενεργούνταν σήμερα, θα ήταν διαφορετικό από εκείνο που προέκυψε από την κάλπη τον Ιούνιο του 2016”, δήλωσε ο Τζον Κάρτις, ένας πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Strathclyde.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η πλειοψηφία των πολιτών στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε κατά της εξόδου.

“Η μητέρα των δημοσκοπήσεων, βασισμένη στις έξι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το πώς θα ψήφιζαν οι Βρετανοί σε ένα άλλο δημοψήφισμα, εμφανίζει επί του παρόντος το ποσοστό της παραμονής στο 53%, κατά μέσον όρο, και της εξόδου στο 47%”, ανέφερε ο Κάρτις σε ανάλυσή του.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για “σημαντική μεταστροφή ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν υπέρ της εξόδου”.

Το υψηλότερο ποσοστό υποστήριξης ανάμεσα σε εκείνους που είναι υπέρ της παραμονής παρατηρείται κυρίως “επειδή εκείνοι που δεν είχαν ψηφίσει πριν από τρία χρόνια (κάποιοι εκ των οποίων ήταν πολύ νέοι για να το κάνουν) είναι σχεδόν δύο φορές πιθανότερο να απαντήσουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής παρά να απαντήσουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου”, σχολίασε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζει με… Ζαν Μονέ

“Δεν είμαι αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι αποφασισμένος”, αυτήν την ιστορική ημέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικαλείται την ρήση του Ζαν Μονέ, που θεωρείται ο πατέρας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, και υπογραμμίζει αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ότι η δύναμη δεν βρίσκεται στην “έξοχη απομόνωση”, αλλά στην “απαράμιλλη ένωσή μας”.

“Η πείρα μας έχει διδάξει ότι η δύναμη δεν βρίσκεται σε μια έξοχη απομόνωση, αλλά στην απαράμιλλη ένωσή μας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας στο πλευρό της τους προέδρους άλλων δύο ευρωπαϊκών θεσμών, τον Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και τον Νταβίντ Σασόλι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) μερικές ώρες πριν από την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών (01:00 ώρα Ελλάδος αύριο, Σάββατο).

“Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορεί να βρει κανείς 27 έθνη 440 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μιλούν 24 διαφορετικές γλώσσες, να στηρίζονται το ένα στο άλλο, να εργάζονται από κοινού, να ζουν μαζί. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία –οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί δεν έχουν αλλάξει εξαιτίας του Brexit”, σημείωσε.

Το Brexit προσφέρει στις εναπομείνασες 27 χώρες μέλη της ΕΕ “μια ευκαιρία που προσφέρεται μόνον μια φορά σε μια γενιά” να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής επανάστασης, στη διαχείριση της μετανάστευσης και στην οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών στον πλανήτη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμη ότι ΕΕ επιδιώκει να συνάψει “την καλύτερη δυνατή σχέση” με την Βρετανία μετά το Brexit, η οποία ωστόσο “θα διαφέρει πάντα” από αυτήν που θα είχε, αν συνέχιζε να αποτελεί μέλος της και ότι οι Βρυξέλλες θα υπερασπιστούν με τη μέγιστη αποφασιστικότητα” τα συμφέροντά τους.

Δεν πρόκειται ωστόσο για “το τέλος, αλλά για μια αρχή”, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι “ο Βρετανικός λαός αποφάσισε να μείνει μόνος και εμείς το σεβόμαστε. Αλλά θα παραμείνουμε γείτονες”. “Έχουμε πολλά κοινά και οφείλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να είμαστε γείτονες και να έχουμε πολύ στενή συνεργασία και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε”, συνέχισε.

“Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ”, δήλωσε παράλληλα ο Σασόλι, ο οποίος χαιρέτισε την τεράστια ευκαιρία που ανοίγεται για την ΕΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter