Η Χαβάη πρώτη προσφεύγει κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος Τραμπ

Κατατέθηκε την Τετάρτη από την Πολιτεία της Χαβάης, η πρώτη αγωγή κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο τίθενται περιορισμοί στην είσοδο στις ΗΠΑ, σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι - πλέον - κυρίως μουσουλμανικές χώρες. 

Πριν την αγωγή, η πολιτεία είχε ζητήσει επείγουσα δικαστική παρέμβαση, με το επιχείρημα ότι το νέο διάταγμα παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο, να εκδώσει προσωρινή εντολή αναστολής του διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα.

Ο επαρχιακός δικαστής Ντέρικ Γουάτσον αποφάνθηκε πως η Πολιτεία μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του νέου διατάγματος του Τραμπ, όπως κι έγινε. Η ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου, μία ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τη Δευτέρα μια τροποποιημένη εκδοχή του διατάγματος, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων και πολιτών από έξι χώρες, καθώς βγήκε από τον σχετικό κατάλογο το Ιράκ. Παραμένουν Ιράν, Λιβύη, Συρία, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη – η κατάσταση της οποίας δεν δίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, τη δυνατότητα να επιβεβαιωθεί με τον σωστό τρόπο ποιες χώρες έχουν επισκεφθεί προηγουμένως οι ταξιδιώτες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες που έχουν βίζα σε ισχύ, θα επιτρέπεται να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Οι Σύροι δεν υπόκεινται πλέον σε αναστολή των αιτήσεων για την απόκτηση καθεστώτος πρόσφυγα, για επ΄αόριστον περίοδο. Εμπίπτουν στην ίδια απαγόρευση των 120 ημερών, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ενώ η διάκριση που αποδιδόταν σε θρησκευτικές μειονότητες δεν περιλαμβάνεται στο νέο διάταγμα.

Η Χαβάη υποστηρίζει πως τα δημόσια πανεπιστήμιά της μπορεί να υποστούν πλήγμα από το διάταγμα, επειδή θα έχουν δυσκολίες να προσελκύσουν φοιτητές και να προσλάβουν διδακτικό προσωπικό. Υποστηρίζει επίσης πως η οικονομία της νησιωτικής Πολιτείας θα υποστεί μείωση τουρισμού. Τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ «σημείωσαν αιφνίδια πτώση» μετά τις ενέργειες του Τραμπ.

Μαζί με την Πολιτεία, αγωγή κατά του αναθεωρημένου διατάγματος ασκεί και ο Ισμαήλ Έλσιχ, ένας Αμερικανός πολίτης από την Αίγυπτο ο οποίος είναι ιμάμης στη Μουσουλμανική Ένωση της Χαβάης και η πεθερά του ζει στη Συρία, σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής. «Αυτό το δεύτερο εκτελεστικό διάταγμα αντιμετωπίζει τα ίδια νομικά προβλήματα όπως και το πρώτο», ανέφερε η Πολιτεία στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη. 

Το διάταγμα του προέδρου «υποβάλλει ένα τμήμα του πληθυσμού της Χαβάης, περιλαμβανομένου του δρα Έλσιχ, της οικογένειάς του και μελών του τεμένους του, σε διακρίσεις και υποτιμητική μεταχείριση», αναφέρεται. Στην αγωγή επισημαίνεται πως ο Έλσιχ φοβάται πως η πεθερά του δεν θα μπορεί να εισέλθει στη χώρα, βάσει του νέου διατάγματος. «Η οικογένεια καταστρέφεται», υπογραμμίζεται στην αγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.