Η ξακουστή υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας για το μακεδονικό

Η ξακουστή υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας για το μακεδονικό

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αλλά καλά κρυμμένης ενδοτικότητας (με βάση τη λογική της ΝΔ), με στόχο την εκχώρηση άνευ όρων του ονόματος «Μακεδονία» αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα μέσα από επίσημα έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Tο πάζλ όσο συμπληρώνεται αποκαλύπτει τη… μαγική εικόνα των ντεμέκ μακεδονομάχων, που μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους στάθηκαν απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.Να δούμε, λοιπόν, πώς εδώ και χρόνια η δήθεν «μακεδονομάχος» ΝΔ, εμφανιζόταν επισήμως πρόθυμη να δώσει το όνομα και τη γλώσσα χωρίς καμιά επιφύλαξη και μάλιστα χωρίς να υποχρεωθεί η γείτονα χώρα σε συνταγματικές αλλαγές. 

Η επιστολή στον Μπους

Το αποκορύφωμα της ενδοτικότητας αποτυπώθηκε με τον πιο απτό τρόπο στην επιστολή που αποκάλυψε το Documento. Μια επιστολή του 2005 που φέρει την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και απευθύνεται στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους.

Σύμφωνα με εκείνη την επιστολή, ο Κώστας Καραμανλής ενημερώνει τον Τζωρτζ Μπους ότι αποδέχεται ως βάση για λύση τις προτάσεις Νίμιτς και συγκεκριμένα: -Διπλή ονομασία χωρίς κανέναν προσδιορισμό ούτε καν γεωγραφικό. Δηλαδή, “Republika Makedonija-Skopje” (Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια) με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη για κάθε επίσημη χρήση εντός του συστήματος του ΟΗΕ. Διατήρηση του συνταγματικού ονόματος “Republika Makedonija” (Δημοκρατία της Μακεδονίας) για εσωτερική χρήση εντός της FYROM. -Καμιά συνταγματική αλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή είχε αποδεχθεί όλα τα αλυτρωτικά άρθρα που υπήρχαν στο σύνταγμα της γείτονος. -Η ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια δεν θα ήταν υποχρεωτική για τις σχέσεις της γείτονος με άλλα κράτη και άλλους πλην ΟΗΕ διεθνείς οργανισμούς αλλά απλώς θα υπήρχε προτροπή (!) για επιλογή του ονόματος αυτού για κάθε διεθνή επίσημη χρήση.Ο Κώστας Καραμανλής είχε αποδεχθεί επίσης ότι οι κάτοικοι της γείτονος θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική».

Οι άλλες επιστολές

Μετά την αποκάλυψη του Documento την Κυριακή, η οποία έμεινε αναπάντητη από τη Νέα Δημοκρατία, η «Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει σήμερα στο φως έξι ακόμα επιστολές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη.

Οι επιστολές αυτές στάλθηκαν στις 7, 8 και 9.4.2005 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija».

Όμοιες επιστολές έστειλε και ο τότε υπ. Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Όλι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.


Όλες αυτές οι επιστολές έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με την επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους:

1) Υιοθετούν την ονομασία «Makedonija-Skopje» (σ.σ. «Μακεδονία – Σκόπια»)

2) Στη συμφωνία που κατέληγε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes (σ.σ. ισχύ έναντι όλων), αλλά μόνο στον ΟΗΕ και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.

3) Στις επιστολές αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, εφόσον «το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή». Με άλλα λόγια, δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς τον αλυτρωτισμό αλλά και την ιθαγένεια καθώς και την ονομασία της γλώσσας.

4) Στην επιστολή προς τον Μπους επισημαίνεται ότι η συμφωνία «θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο της ενσωμάτωσης της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές». Στις επιστολές του προς τους Σρέντερ και Γιούνκερ η φράση μεταβάλλεται ως εξής: «[Η συμφωνία] θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την πΓΔΜ στη σταδιακή ένταξή της στην Ε.Ε.» με την επισήμανση, «όπως γνωρίζετε η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το φθινόπωρο». Από τις διατυπώσεις αυτές του κ. Καραμανλή προκύπτει σαφώς ότι με μια λύση σε αυτή τη βάση (διπλή ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» στον ΟΗΕ και παντού αλλού «Μακεδονία») η Ελλάδα θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. Ακόμα πιο σαφής είναι η διατύπωση της επιστολής Καραμανλή προς τον Θαπατέρο: «Για δεκαπέντε χρόνια πολιτικοί λόγοι είχαν αποτρέψει μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω το πολιτικό κόστος και να επιλύσω το θέμα τώρα». Και πιο κάτω: «Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση η Ισπανία να στηρίξει την πρόταση του ΟΗΕ, η οποία, πρέπει να τονίσω, αποτελεί ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Αυτό που χρειάζεται είναι η άλλη πλευρά να αποδεχτεί την πρόταση του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Τσερβένκοφσκι είναι το πρόσωπο κλειδί για να λάβει τις απαιτούμενες τελικές αποφάσεις».

Οι «άλλες Μακεδονίες» Καραμανλή και Ντόρας

Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ήταν αρχιτέκτονας της λύσης μίας ονομασίας με το συνθετικό «Μακεδονία». Μία λύση την οποία επισήμως παρουσίασε στα υπουργικά συμβούλια ως κυβερνητική θέση, με τη στήριξη φυσικά του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος ο Καραμανλής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 (όπου υπό την πίεση χωρών του ΝΑΤΟ και όχι λόγω κάποιου βέτο, όπως διοχετεύτηκε τότε, δεν έγινε μέλος η ΠΓΔΜ λόγω προβλήματος με το όνομα), έκανε αναφορά και σε «άλλες Μακεδονίες» πλην της ελληνικής.

Διαβάστε ακόμη: Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε ότι η Ελλάδα δεν επιμένει σε συνταγματική αλλαγή

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/07/02/5d1b3561825e636d585411f6.pdf




Όπως όμως προκύπτει από τα πρακτικά της συζήτησης που διαβιβάστηκαν στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται σε άλλες χώρες.

Διαβάστε ακόμη: Όταν η Ντόρα πρότεινε «Νέα Μακεδονία» και το έδειχνε το Mega (Video)

Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής: «Χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση στην πΓΔΜ. Τότε θα δίναμε ισχυρή υποστήριξη. Χωρίς λύση θα εισήγετο στη Συμμαχία πηγή συνεχούς τριβής. Ούτε θα ήταν δυνατή η είσοδος με προσωρινή ονομασία πΓΔΜ που θα οδηγούσε σε μονοπώλιο του όρου “Μακεδονία” που ανήκει σε δύο άλλα κράτη επίσης. Κατά συνέπεια είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αρνηθούμε την πρόσκληση».

Διαβάστε ακόμη: Οταν η ΝΔ παρέδιδε το όνομα «Μακεδονία» αμαχητί

Ενώ σήμερα ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να προβάλλει την επιμονή του για «μία ελληνική Μακεδονία» και την άρνηση «μακεδονικού έθνους», είναι αυτός που στις επίσημες συναντήσεις παραδέχτηκε την ύπαρξη ακόμη δύο Μακεδονιών: των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

Διαβάστε ακόμη: Τα άκρως απόρρητα έγγραφα που ξεγυμνώνουν τη ΝΔ

Από την ανάγνωση των πρακτικών της συνόδου του ΝΑΤΟ προκύπτει επίσης ότι δεν υπήρξε κανένα βέτο από τη μεριά του Κ. Καραμανλή για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη: Οι κρυφές Μακεδονίες Καραμανλή, Ντόρας και Σαμαρά

Πρώτος ο Σαμαράς!

Ο πρώην πρωθυπουργός και ακραιφνής «μακεδονομάχος» ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που στις 2 Δεκεμβρίου του 1991 αποδέχτηκε την επίσημη αναφορά της πΓΔΜ ως «Μακεδονία» από την ΕΟΚ.

Διαβάστε ακόμη: Όταν ο Σαμαράς αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Συγκεκριμένα, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε τον κανονισμό 3567/91 «Περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας». Πρόκειται δηλαδή για το πρώτο επίσημο έγγραφο (καθώς σε προηγούμενο έγγραφο με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 1991 γίνεται λόγος για Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας), στο οποίο εμφανίζεται καταγεγραμμένη η ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια, χωρίς κανέναν άλλο γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό. Από τα πρακτικά της εν λόγω συνάντησης προκύπτει δίχως αμφιβολία η παρουσία του Α. Σαμαρά ως υπουργού Εξωτερικών και εκπροσώπου της Ελλάδας στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Αντώνης Σαμαράς: Επάγγελμα… μακεδονομάχος

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ενώ δέκα ημέρες αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1991 εκδόθηκε συμπληρωματικό διορθωτικό κείμενο (με αριθμό 31991R3567R(01)) στον κανονισμό σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων, τα Σκόπια αναγράφονταν και πάλι ως «Μακεδονία».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/07/02/5d1b3c66825e6375510e2256.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter