Η ξανθιά «δράκαινα» της Μόσχας

Η ξανθιά «δράκαινα» της Μόσχας

Οταν η Καμίλα Βαλίεβα μάγεψε το κοινό του καλλιτεχνικού πατινάζ με το τετραπλό της άξελ στο Πεκίνο, οι ανυποψίαστοι θεατές έμειναν με το στόμα ανοιχτό. «Σε ευχαριστούμε που έφερες τόση ανυπέρβλητη ομορφιά στη ζωή μας» υποκλίθηκε από την άλλη άκρη του πλανήτη o ηθοποιός Αλεκ Μπάλντγουιν. Οι υποψιασμένοι, πάλι, έστρεψαν το βλέμμα στην ξανθιά κυρία που χαμογελούσε σαρδόνια πίσω από τη μάσκα της. Η κρεατομηχανή της διαβόητης Ετέρι Τουτμπερίτζε έκανε και πάλι το θαύμα της. Ενα θαύμα από αυτά που συνήθως τελειώνουν με εφηβικά κλάματα και νοσοκομεία…

Οταν η 15άχρονη Βαλίεβα πιάστηκε ντοπαρισμένη με ένα φάρμακο που ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς ουδείς ξαφνιάστηκε. Η Ρωσία έχει εξελιχτεί σε παρία της αθλητικής κοινότητας και τα λάβαρά της παραμένουν αποκλεισμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άσχετα αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά σαν μπουκαπόρτες.

Επειδή ακριβώς μερικές χώρες είναι πιο ίσες από τις άλλες, οι Ρώσοι κέρδισαν στο CAS το δικαίωμα συμμετοχής της Βαλίεβα στους αγώνες του Πεκίνου με έναν αστερίσκο μεγαλύτερο και από το αστέρι του Κρεμλίνου. Ο κώδικας της WADA και της ΔΟΕ χαρακτηρίζει «προστατευμένη κατηγορία» τους αθλητές που δεν έχουν κλείσει τα 16 και oυσιαστικά τους προσφέρει το τεκμήριο της αθωότητας λόγω ηλικίας.

Η Βαλίεβα έχει γεννηθεί στις 26 Απριλίου 2006. Το κρατικοδίαιτο πρόγραμμα που εκπονήθηκε για να ανεβάσει το 15άχρονο κορίτσι στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου στο Πεκίνο ήταν προσεκτικά μελετημένο, με το ένα μάτι στο ημερολόγιο. Στις 21 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ στο Μονπελιέ. Από τον Μάιο είναι αμφίβολο αν θα ξαναδούμε τη Βαλίεβα σε αγώνες κορυφαίου επιπέδου.

Επιτρέψτε μας να σας συστήσουμε την Ετέρι Τουτμπερίτζε, τη Ρωσίδα «δράκαινα» του πάγου. Η 47χρονη Τουτμπερίτζε γυμνάζει τα κορίτσια της στο στρατιωτικό περιβάλλον του συλλόγου Sambo 70 στη Μόσχα. Στο παλμαρέ των πρωταθλητριών που ξεπήδησαν από τα χέρια της περιλαμβάνονται οι ολυμπιονίκες: Γιούλια Λιπνίτσκαγια, Εβγενία Μεντβέντεβα, Αλίνα Ζαγκίτοβα και το τρίο που σάρωσε στο Πεκίνο: Ανα Σερμπάκοβα (17), Αλεξάντρα Τρούσοβα (17), Καμίλα Βαλίεβα (15).

Η μοναδική ικανότητα των αθλητριών από τη Ρωσία να πραγματοποιούν τετραπλά άξελ εκτοξεύει τον βαθμό δυσκολίας του προγράμματός τους σε τέτοια ύψη ώστε οι ανταγωνίστριες μένουν πολύ πίσω και εκτός μεταλλίων. Ακόμη και όταν ένα τέτοιο σάλτο εκτελείται ατελώς, η βαθμολογία είναι ασύλληπτα υψηλή.

Το κοινό που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα απέστρεφε το βλέμμα από τη Βαλίεβα και τα άλλα κορίτσια της Ετέρι: «Είναι αγαθά με ημερομηνία λήξης», «Θα σακατευτούν και αυτές όπως οι άλλες», «Η Ετέρι είναι αδίστακτη και χρησιμοποιεί τις κοπέλες σαν εργαλεία μιας χρήσης».

Η Ντάρια Ουσάτσεβα έσπασε τον γοφό της στην προθέρμανση τον Νοέμβριο και επέστρεψε στο σπίτι της με αναπηρικό καροτσάκι. «Την ανάγκαζαν να αγωνίζεται τραυματισμένη, είναι πραγματικά θλιβερό» καταγγέλλει ο Γάλλος χορογράφος Μπενουά Ρισό. Η Ουσάτσεβα είναι μόλις 15 ετών και βλέπει τους αγώνες από την τηλεόραση. Σχεδόν όλες οι πρωταθλήτριες της προηγούμενης γενιάς σταμάτησαν το πατινάζ όταν υπέστησαν μυστηριώδεις τραυματισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με την ενηλικίωση του σώματος λόγω εφηβείας.

Η Ελίζαμπετ Τουρσουμπάγιεβα, η πρώτη αθλήτρια που επιχείρησε τετραπλό σάλτο σε μεγάλη διοργάνωση, σταμάτησε την καριέρα της στα 18 με φριχτούς πόνους στην πλάτη. Η Ζαγκίτοβα εγκατέλειψε στα 17, η Μεντβέντεβα έφυγε για τον Καναδά στα 18. Η Αλένα Κανίσεβα είπε «αντίο» σε ηλικία μόλις 14 ετών. Οσες πρωταθλήτριες έφτασαν στην ημερομηνία λήξης, βρέθηκαν στα σκουπίδια σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Η Τουτμπερίτζε προσπαθεί να κρατήσει τις αθλήτριες παντοτινά μικρές. Πάση θυσία. Μια «βαριά» κοπέλα είναι αδύνατον να εκτελέσει τετραπλό άξελ. Και οι αστράγαλοι σπάνε εύκολα.

«Γυμναζόμασταν δώδεκα ώρες την ημέρα» αποκαλύπτει η Ζαγκίτοβα, η 15άχρονη ολυμπιονίκης του 2018. Η εμμονή της αδυσώπητης Τουτμπερίτζε έχει να κάνει με το βάρος των αθλητριών και με το μικρό δέμας τους. «Ετρεμα τη ζυγαριά» λέει η Τρούσοβα, που εμφανίστηκε στο διεθνές προσκήνιο σε ηλικία 13 ετών.

Τα έντρομα κορίτσια της Ετέρι δεν επιτρέπεται να καταπιούν ούτε γουλιά νερό στη διάρκεια μιας διοργάνωσης. Κάθε γραμμάριο μετράει. «Η Γιούλια τρέφεται αποκλειστικά με θρεπτικά συστατικά σε συσκευασία σκόνης» είπε για τη Λιπνίτσκαγια η ίδια η Τουτμπερίτζε. Η Λιπνίτσκαγια, χρυσή ολυμπιονίκης στα 16 της στο Σότσι, σταμάτησε το πατινάζ στα 19 της και παλεύει εδώ και χρόνια με την ανορεξία.

H Αννα Σερμπάκοβα, που εντυπωσίασε στο πλευρό της Βαλίεβα στο Πεκίνο, ισχυρίζεται ότι χορταίνει τα βράδια με δύο γαρίδες. «Είμαι τυχερή που δεν έχω ψύχωση με το φαγητό, όπως άλλες κοπέλες». Τα ίδια και οι άντρες της ομάδας: Ντανιίλ Σαμσόνοφ, Αντιαν Πιτκέεφ, όλοι τσακισμένοι.

«Εάν αυτή η γυναίκα ζούσε εδώ στο Μόντρεαλ, θα της απαγόρευαν κάθε επαφή με μικρά παιδιά» λέει ο Καναδός προπονητής Ρομέν Χαγκενάουερ. «Τέτοιοι προπονητές πρέπει να εξοστρακιστούν παντοτινά» ξεσπάθωσε η περίφημη Καταρίνα Βιτ.

Αλλά η Ετέρι Γκογκίεβνα Τουτμπερίτζε φέρνει μετάλλια στη Μόσχα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιμένει την ομάδα για να τη συγχαρεί με φιλιά, δώρα και παρελάσεις. Η άφιξή της στο στερέωμα ήταν που έκανε τη Ρωσία κυρίαρχη του παιχνιδιού. Για το τίμημα που πληρώνουν έφηβα κορίτσια ουδείς σκοτίζεται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter