Η Ξένη Δημητρίου κάθισε στο εδώλιο τη «σκευωρία Novartis»

Η Ξένη Δημητρίου κάθισε στο εδώλιο τη «σκευωρία Novartis»

Εκθετοι οι βασικοί μάρτυρες Ράικου και Αγγελής μετά τις καταθέσεις της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην προανακριτική επιτροπή

Στον κάλαθο των αχρήστων οδήγησε όλο το αφήγημα της «σκευωρίας Novartis» η Ξένη Δημητρίου με τις πέντε καταθέσεις της ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής. Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φρόντισε, με τη θεσμική ευπρέπεια που τη διακρίνει, να αποδομήσει έναν προς έναν τους εισαγγελικούς λειτουργούς που –ως διά μαγείας– θυμήθηκαν ετεροχρονισμένα πιέσεις και παρεμβάσεις στο έργο τους. Εφερε στην επιφάνεια τους πλημμελείς χειρισμούς τους ή την αδιαφορία που επέδειξαν για κρίσιμες υποθέσεις.

Ειδικά οι βασικοί μάρτυρες της «σκευωρίας» Ελένη Ράικου και Ιωάννης Αγγελής εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα απ’ όσα αποκάλυψε η κ. Δημητρίου, με αποτέλεσμα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τέως επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς να ζητά κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στην προανακριτική με τη συνταξιοδοτημένη ανώτατη εισαγγελέα. Tα βέλη της κ. Δημητρίου στράφηκαν και προς τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος –κατά την κατάθεση Δημητρίου– «ξέχασε» επί τρία συναπτά έτη στο συρτάρι του στοιχεία που σχετίζονταν με τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ με έξη στο παραδείσιο επιχειρείν.

Παράλληλα η Ξ. Δημητρίου υπερασπίστηκε τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, φέρνοντας ως παράδειγμα την τύχη των μαρτύρων του «Noor 1». Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ερευνητικής δημοσιογραφίας, υπογραμμίζοντας ότι η αποκάλυψη δεν συνιστά συνωμοσία. Επικαλέστηκε το Documento για τις αναπάντητες αποκαλύψεις που αφορούσαν την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελ. Ράικου σχετικά με την υπόθεση Παπαντωνίου – Λιακουνάκου.

Συμπερασματικά, οι καταθέσεις της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επανέφεραν την υπόθεση Novartis στην πραγματική της διάσταση, αναδεικνύοντας παθογένειες και συμπλέγματα της τρίτης εξουσίας που παραλίγο να «σκοτώσουν» το μεγάλο σκάνδαλο Novartis, όπως η ίδια το χαρακτήρισε.

Οι λησμονημένες offshore των «γαλάζιων» υπουργών

Κρότο προκάλεσε η καταγγελία της κ. Δημητρίου για «θαμμένη» δικογραφία σχετικά με offshore τριών πρώην υπουργών της ΝΔ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας το 2012 και έμεινε στην ιστορία για τις κουτσαβάκικες ατάκες υψηλά ιστάμενου –τότε– κοινοβουλευτικού ανδρός, ο οποίος περιέγραφε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τη σειρά που επιλέγει για να βγάλει το κοστούμι του. «Να ξέρετε πως όταν βγάζω το κοστούμι, ξεκινάω πάντα από το παντελόνι…» είχε προειδοποιήσει, με τον δημοσιογράφο – εκδότη – παρουσιαστή – ραδιοφωνικό παραγωγό, που είχε αναφερθεί στο όνομά του, να προτρέπει τον προλαλήσαντα να πηγαίνει «τοίχο τοίχο».

Κατά την περιγραφή της Ξ. Δημητρίου, η δικογραφία ήταν χρεωμένη στην Ελ. Ράικου, η οποία όμως τη διαβίβασε στον Π. Αθανασίου. Η αντίδραση του πρώην προϊσταμένου της Οικονομικής Εισαγγελίας –σύμφωνα με την Ξ. Δημητρίου– ήταν να την οδηγήσει στις σκονισμένες ελληνικές καλένδες για τρία χρόνια. Τον ογκώδη φάκελο φέρεται να ανακάλυψε στο συρτάρι του Π. Αθανασίου ο αντικαταστάτης του Γαληνός Μπρης, με αποτέλεσμα η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, τα τυχόν αδικήματα είχαν παραγραφεί, αφού η αποσβεστική προθεσμία του διαβόητου νόμου περί ευθύνης υπουργών είχε τεθεί σε ισχύ. Για τα παραπάνω οι εμπλεκόμενοι εισαγγελείς κρίθηκαν πειθαρχικά ελεγκτέοι αλλά απαλλάχθηκαν από τα αρμόδια όργανα.

Οι χειρισμοί του Π. Αθανασίου για την υπόθεση των ανέλεγκτων offshore ήταν ο ένας λόγος, όπως είπε η Ξ. Δημητρίου, που δεν ενέκρινε την προαγωγή του. Ο δεύτερος, σύμφωνα πάντα με την πρώην εισαγγελέα του ΑΠ, ήταν το γεγονός ότι όταν κλήθηκαν εισαγγελείς από χώρες με εμπλεκόμενους στα Panama Papers για συνάντηση στη Χάγη προκειμένου να γίνει ανταλλαγή στοιχείων, o κ. Αθανασίου είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι συμμετείχε.

Ιωάννης Αγγελής

Για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ανέσυρε από το αρχείο τις μηνύσεις των πολιτικών προσώπων που ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει η Ξ. Δημητρίου επιφύλασσε ένα θεσμικό ράπισμα με θεατές τα μέλη της προανακριτικής. Αποκάλεσε τις καταγγελίες του όψιμες και τον περιέγραψε ως ανακόλουθο, καθώς –κατά τα λεγόμενά της– στις σχετικές αναφορές του για το ταξίδι της Βιέννης «προσέθετε, άλλαζε, αφαιρούσε πράγματα». Επ’ αυτού, του επέρριψε την ευθύνη της παύσης ανταλλαγής πληροφοριών με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οπως είπε, οι Αμερικανοί «τα έχασαν» και «πάγωσαν» λόγω της επιμονής του Ι. Αγγελή στη διαμεσολάβηση της Eurojust, καθώς ο τότε επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς «δεν κατανοούσε ή δεν ήθελε να αποδεχθεί την ανταλλαγή πληροφοριών».

Οσον αφορά τον ερευνώμενο τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, η μάρτυρας παραδέχτηκε ότι ο αντεισαγγελέας ΑΠ της είχε μιλήσει για το δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», συνδέοντάς το με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Του είπα: “Παιδί μου, για ό,τι λες αποδείξεις έχεις;”. Μου είπε “όχι” και γι’ αυτό δεν το συμπεριέλαβε στις αναφορές του» φέρεται να επισήμανε σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπληξε βάναυσα το κύρος του Ι. Αγγελή όταν τον κατηγόρησε για αδιαφορία αναφορικά με δύο πολύκροτες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρθηκε για υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος αλλά και γι’ αυτήν του Φλώρου. «Υπήρχε υλικό που “μιλούσε” και στο οποίο υπήρχαν εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί» φέρεται να κατέθεσε η κ. Δημητρίου, τονίζοντας ότι «ο κ. Αγγελής δεν ενδιαφέρθηκε». Επιπρόσθετα, φέρεται να χαρακτήρισε παράνομο το «ριφιφί» του τέως επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στο γραφείο της Ελένης Τουλουπάκη.

Ελένη Ράικου

Καίρια «χτυπήματα» εξακόντισε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και στην Ελένη Ράικου. Εκτός από το γαϊτανάκι αποσιώπησης των στοιχείων για τους τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ, η Ξ. Δημητρίου έψεξε την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Novartis αλλά και για την ξαφνική αλλαγή της στάσης της, δεδομένο που συνέδεσε χρονικά με τα εμβάσματα των φαρμακευτικών προς τον σύζυγό της. Ειδικότερα, περιέγραψε τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ελ. Ράικου την κατάθεση του στελέχους της Novartis το οποίο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο Χίλτον. «Είχα πληροφορηθεί ότι ο παραλίγο αυτόχειρας είχε ζητήσει να μιλήσει στην κ. Ράικου και την παρότρυνα να πάει» διηγήθηκε (σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ) και συνέχισε λέγοντας: «Κατόπιν μου είπε ότι δεν ήταν κάτι, ότι είχε οικογενειακά προβλήματα. Τα γκαρσόνια που ήταν αυτόπτες μάρτυρες είχαν ακούσει το στέλεχος της Novartis να λέει: “Δεν θα πεθάνω για χάρη τους”. Τότε, έθεσα το ερώτημα: “Γιατί αυτοί δεν εξετάστηκαν;”».

Οσον αφορά τη μεταβολή στη συμπεριφορά της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, η Ξ. Δημητρίου έφερε στο φως ότι στην τελευταία τους συνάντηση λίγες μέρες πριν από την παραίτησή της η Ελ. Ράικου «συμπεριφερόταν σαν να έβλεπε με βεβαιότητα τη συνέχιση της θητείας της». Επιπλέον, στηλίτευσε το έλλειμμα απαντήσεων εκ μέρους της Ελ. Ράικου για την αποκάλυψη του Documento ως προς την απόκρυψη εκατοντάδων εγγράφων για τη σκιώδη υπόθεση εξοπλιστικών με πρωταγωνιστές τους Παπαντωνίου – Λιακουνάκο. «Εγώ τότε αρχίζω να σχηματίζω εικόνα» φέρεται να σημείωσε με νόημα.

Τα προγραφόμενα συμπυκνώνονται στην εξής φράση της Ξ. Δημητρίου, η οποία αφορά τόσο τον Ι. Αγγελή όσο και την Ελ. Ράικου: «Πραγματικά πρέπει να νιώθουν ότι έχουν το βάρος ότι η υπόθεση πραγματικά “αγκομάχησε”, όπως και αυτοί που προσπαθούσαν να τη φέρουν σε πέρας». Εν ολίγοις, κατά την κ. Δημητρίου, εκείνοι που κατήγγειλαν παρεμβάσεις και πιέσεις ήταν αυτοί που πρόσθεσαν περαιτέρω βάρος στους εισαγγελείς που κλήθηκαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο Novartis.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter