Η Ξενογιαννακοπούλου αποδομεί τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το Δημόσιο

Η Ξενογιαννακοπούλου αποδομεί τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το Δημόσιο

Για «δύο ανακρίβειες και μία παραπλάνηση» στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, στο σκέλος που αφορά τη δημόσια διοίκηση, έκανε λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η πρώτη ανακρίβεια του προέδρου της ΝΔ, εξήγησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει το κράτος. Η υπουργός διευκρίνισε ότι αντιθέτως, από το 2010 μέχρι και σήμερα το ποσοστό μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων υπερβαίνει το 18%, εξαιτίας των πολλών συνταξιοδοτήσεων και των περιορισμών στις προσλήψεις. Από το 2014, ειδικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 571.332 και το 2018 ο αριθμός τους μειώθηκε στους 567.080.

Η δεύτερη ανακρίβεια αφορά τους συμβασιούχους. Σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκτίναξη του αριθμού τους, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, το 2016 οι συμβασιούχοι ήταν 49.448, ενώ σήμερα ο αριθμός τους μειώθηκε στους 47.179. Όλοι οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, ξεκαθάρισε η ίδια.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι η παραπλάνηση στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ότι επιμένει στην κατάργηση του κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) που πέτυχε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019. «Με την επιστροφή στον κανόνα 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) των σκληρών μνημονιακών χρόνων που εξαγγέλλει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνδυασμό με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για την υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος;» τόνισε η υπουργός. 

«Στην προκειμένη περίπτωση, αναδεικνύεται η νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση του Δημοσίου, σε απολύσεις, σε ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας λειτουργίας και πάνω απ’ όλα δεν βοηθά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίικησης» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter