Η χιονισμένη λίμνη Πλαστήρα από ψηλά (Photos)

Η χιονισμένη λίμνη Πλαστήρα από ψηλά (Photos)

Πρόκειται για «τεχνητή» λίμνη, με πιο απλά λόγια δημιουργήθηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα.

Η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του όπου είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.

Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία.

Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).

Σημερινή εικόνα της λίμνης

Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 km, μέγιστο πλάτος 4 km, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 m και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.

Η ομορφιά της λίμνης

Η εικόνα που παρουσιάζει, με τόσο άφθονο νερό είναι σπάνια. Καταπράσινη, τα χρώματα αλλάζουν ακολουθώντας τις εποχές του έτους ενώ αυξήθηκε και η πανίδα.

Εκεί βρέθηκε ο φωτογραφικός φακός. Το καταπράσινο τοπίο ενοποιήθηκε από το χιόνι προσφέροντας μια θαυμάσια εικόνα, εξαίρετο χριστουγεννιάτικο φόντο…


Πληροφορίες: Wikipedia

Φωτογραφίες: Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter