Η Χρυσή Αυγή στο μυαλό του Άδωνη

Η Χρυσή Αυγή στο μυαλό του Άδωνη

Οι εκλεκτές σχέσεις του Γεωργιάδη με την ακροδεξιά πρακτική και ρητορική

«Η καταδικαστική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την Εγκληματική Οργάνωση της ΧΑ αποτελεί μία ακτίδα αισιοδοξίας για την οριστική απομόνωση αυτών των απαίσιων ιδεών από το Σώμα της Ελληνικής Κοινωνίας, αλλά και μία προσωπική Δικαίωση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά». Αυτή είναι η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη αμέσως μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Μια δήλωση πονηρή και ταυτόχρονα προσεκτική από την πλευρά του αντιπροέδρου της ΝΔ. Ο «γαλάζιος» υπουργός ύστερα από δίκη έξι χρόνων και εγκληματική δράση χρόνων, η οποία περιλάμβανε ξυλοδαρμούς, δολοφονίες, μίσος, καταστροφή περιουσιών και ένα σωρό άλλες παρανομίες, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «απομονώθηκαν απαίσιες ιδέες», λες και οι χρυσαυγίτες κρίθηκαν ένοχοι για ιδεολογίες.

Είναι ακόμη ένα διακριτικό ξέπλυμα της ΧΑ από τον Αδ. Γεωργιάδη. Ο ίδιος άλλωστε όχι μόνο παρείχε απλόχερη στήριξη στο ναζιστικό μόρφωμα κατά το παρελθόν, αλλά επικροτούσε με την πολιτική του στάση και τις πράξεις τους.

Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης καλεσμένος στον Σκάι ρωτήθηκε για την επικείμενη έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αντί να τοποθετηθεί επέλεξε να πετάξει συνειδητά την μπάλα στην εξέδρα: «Είναι μια ποινική διαδικασία και εγώ δεν έχω ανακατευτεί ποτέ. Θα ακούσω την απόφαση και τότε θα το σχολιάσουμε όπως πρέπει» είπε αρνούμενος να τοποθετηθεί ο συνήθως λαλίστατος υπουργός, ο οποίος στην υπόθεση Novartis απειλούσε ευθέως δικαστές και εισαγγελείς με φυλακές. Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ήδη προβεί σε δημόσια δήλωση στην «ΕφΣυν»

Άλλωστε όσο κι αν το θέλει (λόγω συγκυριών, εννοείται) δεν μπορεί να κρύψει ούτε την ιδεολογική του συγγένεια με την ακροδεξιά ούτε τις επαφές του με πρόσωπα από τη ΧΑ κατά το παρελθόν. Η πολιτική του σταδιοδρομία στον ΛΑΟΣ είναι αδιάσειστος μάρτυρας. Ηταν 2002 όταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετείχαν στον συνδυασμό του Γιώργου Καρατζαφέρη και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών και ο καταδικασθείς Ηλίας Παναγιώταρος.

Σχετικό αφιέρωμα είχε κάνει και η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο σημερινό Hot Doc, αποκλειστικά αφιερωμένο στην εγκληματική δράση των νεοναζί. Η συνεργασία μεταξύ ΛΑΟΣ και ΧΑ δεν φαίνεται να ενοχλούσε τον «δημοκράτη» Γεωργιάδη, ο οποίος βέβαια προσχώρησε στον ΛΑΟΣ μερικούς μήνες μετά. Γνώριζε φυσικά ήδη τις εκλεκτικές σχέσεις και την ιδεολογική συγγένεια με τη ΧΑ.

Στήριξη στον Παπαγεωργίου

Τον Ιανουάριο του 2010 μια ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε με κοντάρια και στειλιάρια σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου. Μεταξύ αυτών φέρεται να ήταν και το τότε στέλεχος της ΧΑ Δημήτρης Παπαγεωργίου. Ο ίδιος είχε ακόμη μία καταδίκη για επίθεση σε μέλος του ΣΕΚ το 2001 στην Ευελπίδων, με αποτέλεσμα να προφυλακιστεί. Το 2002 ήταν επίσης καταζητούμενος για επίθεση που έγινε από μέλη της ΧΑ κατά φοιτητή, ο οποίος είχε τραυματιστεί με μαχαίρι. Τελικά ο Παπαγεωργίου για την υπόθεση αυτή αθωώθηκε.

Η υπόθεση των Αυτόνομων Εθνικιστών, όπως ονομάζονταν, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων από τους 32 κατηγορούμενους τελικά καταδίκασε μόνο δύο. Ο Παπαγεωργίου είχε σχέσεις με τον ΛΑΟΣ καθώς ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Αττικής, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με επικεφαλής τους Αδ. Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη.

Την περίοδο εκείνη κυκλοφόρησε και κείμενο στήριξης για την αποφυλάκιση του Παπαγεωργίου από την επιτροπή για την αποφυλάκισή του. Μεταξύ όσων υπέγραφαν ήταν και ο Αδ. Γεωργιάδης.

Η ντροπιαστική ερώτηση

Τον Σεπτέμβριο του 2012 τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσαν επίθεση μίσους στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Περί τα οκτώ άτομα εισέβαλαν σε κουρείο Πακιστανού, ξυλοκόπησαν έναν από τους δύο Πακιστανούς υπαλλήλους και Ελληνα πελάτη και έβαλαν φωτιά στο κατάστημα με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό. Δώδεκα μέρες μετά ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων πραγματοποίησε τρεις διαδοχικές επιθέσεις σε Πακιστανούς, τους οποίους λήστεψαν και μαχαίρωσαν. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και οι δράστες καταδικάστηκαν.

Μερικές μέρες μετά την επίθεση ο Αδ. Γεωργιάδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών με θέμα «Επίθεση σε αλλοδαπό και νομοθεσία για τη λειτουργία του καταστήματος». Σε αυτή δεν ρώτησε τίποτε για τη ρατσιστική δολοφονική επίθεση, παρά μόνο κατά πόσο το κατάστημα λειτουργούσε με «νόμιμες προϋποθέσεις», όπως και εάν «ο συγκεκριμένος αλλοδαπός κατείχε νόμιμα έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα μας». Ρωτούσε επίσης σε ποιον τελικά θα καταλογιστούν ευθύνες σε περίπτωση που προέκυπταν παρανομίες. Με λίγα λόγια η εγκληματική δολοφονική δράση δεν τον ένοιαξε καθόλου, παρά μόνο εάν οι μετανάστες ήταν νόμιμα στην Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter