Η χώρα φλέγεται, ο Τραμπ περιμένει να… δροσίσει

Η χώρα φλέγεται, ο Τραμπ περιμένει να… δροσίσει

Η κλιματική αλλαγή μπαίνει για τα καλά στην αμερικανική προεκλογική ατζέντα

Είκοσι εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης, 33 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους άφησαν πίσω τους οι φωτιές στις πολιτείες της Καλιφόρνιας, του Ορεγκον και της Ουάσινγκτον, αλλά αντί για μέτρα ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται ότι θα… δροσίσει.

Εμμονικά προσηλωμένος στη θέση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κλιματικής αλλαγής, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη συνάντησή του με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και επιχειρώντας να μεταφέρει το βάρος των ευθυνών στις αρχές της πολιτείας ο Τραμπ είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πρόκειται μάλλον για πρόβλημα διαχείρισης [των δασών]» και συμπλήρωσε το εφησυχαστικό σχόλιο: «Θα ξεκινήσει να δροσίζει. Θα δείτε».

Η απάντηση του κυβερνήτη ήταν αποκαλυπτική της ελαφρότητας με την οποία ο πρόεδρος διαχειρίζεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα. «Μακάρι να συμφωνούσε με εσάς η επιστήμη» είπε ο Νιούσομ, δηλώνοντας επίσης ότι πάνω από τη μισή έκταση γης της Καλιφόρνιας, συγκεκριμένα το 58% εκ των 133 εκατομμυρίων στρεμμάτων, είναι υπό τον έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και όχι της πολιτείας. Στην πολιτεία ανήκει μόνο το 3% της έκτασης, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες, εταιρείες ή αυτόχθονες πληθυσμούς. Αντίστοιχα, η πολιτεία της Ουάσινγκτον έχει στην ιδιοκτησία της μόνο το 12% της δασικής γης.

Ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ινσλί χαρακτήρισε εικόνα αποκάλυψης αυτή που παρουσιάζει η πολιτεία του, η οποία έχει καλυφθεί από αιθαλομίχλη και ο αέρας έχει γίνει πλέον τοξικός: «Είναι εξοργιστικό ότι τώρα που αντιμετωπίζουμε αυτή την κοσμική πρόκληση για την κοινωνία μας, με όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ να έχει πάρει φωτιά, έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος αρνείται ότι πρόκειται όχι για απλές πυρκαγιές αλλά για κλιματικές φωτιές».

Μέχρι τώρα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ υπάρχουν οκτώ ενεργά μέτωπα που καίνε από τις 8 Σεπτεμβρίου. Στο Ορεγκον σημειώθηκαν 27 πυρκαγιές με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και 16 αγνοούμενους σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στην Καλιφόρνια ξέσπασαν πάνω από 24 φωτιές και μέχρι την περασμένη Πέμπτη επιχειρούσαν πάνω από 16.500 πυροσβέστες. Οι πυρκαγιές έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 25 νεκρούς και 12,9 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης. Τέλος, στην Ουάσινγκτον περισσότερα από 200 κτίρια καταστράφηκαν, ένα παιδί έχασε τη ζωή του στην περιοχή Ομακ και 2,5 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν.

Οι Δημοκρατικοί

Το μήνυμα της επικαιρότητας το έχει αντιληφθεί με σαφήνεια ο πολιτικός αντίπαλος του Τραμπ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αναγάγει σε βασικό προεκλογικό του σύνθημα την περιβαλλοντική μέριμνα, εκμεταλλευόμενος το αδύνατο σημείο του προέδρου-αρνητή της κλιματικής αλλαγής. Τον Ιούλιο ο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να δαπανήσει 2 τρισ. δολάρια εντός τεσσάρων ετών στο πλαίσιο του «Πλάνου για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη».

Ωστόσο, όταν στο περιβαλλοντικό του πρόγραμμα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες τεχνολογίες η θέση του γίνεται μετριοπαθής, προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Sunrise Movement. Το σχέδιό του περιλαμβάνει στήριξη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, τεχνολογίες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και υποκατάσταση με άλλο ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο. Ο στόχος του είναι να ταράξει τα προεκλογικά νερά με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Για τον λόγο αυτό ουδεμία αναφορά έκανε στην εξόρυξη φυσικού αερίου με υδραυλική ριγμάτωση (fracking), την οποία είχε καταδικάσει στο παρελθόν, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει τις ψήφους της Πενσιλβάνια και άλλων βιομηχανικών πολιτειών.

Τι λέει η επιστήμη

Ο Νταρ Μιμς, μετεωρολόγος στο Συμβούλιο Εναέριων Πόρων Καλιφόρνιας, σχολίασε τη Δευτέρα ότι «αυτό που παρακολουθήσαμε είναι η χειρότερη περίοδος πυρκαγιών στην ιστορία της Καλιφόρνιας». Το φαινόμενο των πυρκαγιών επιδεινώθηκε από το φετινό κύμα καύσωνα, το οποίο έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στις ακραίες εναλλαγές μεταξύ ζεστού και ξηρού καιρού στην περιοχή –που καθιστούν πιο πιθανό να ξεκινήσουν οι φωτιές– και έντονης βροχής, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών που θα αποτελέσουν το καύσιμο για τη φωτιά την επόμενη φορά που ο καιρός θα είναι πάλι τόσο ζεστός και ξηρός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter