Η Ύδρα συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό των 200 ετών από το 1821

Η Ύδρα συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό των 200 ετών από το 1821

O Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων στις οποίες θα συμμετέχει το ιστορικό νησί με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία.

Οι δράσεις, που θα περιλαμβάνουν εκδόσεις, εικαστικές εκθέσεις, μαθητικούς διαγωνισμούς, έργα διαφύλαξης και αποκατάστασης του αρχιτεκτονικού πλούτου του νησιού θα ξεδιπλωθούν σε όλη την διάρκεια του τρέχοντος έτους, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Επίσης ανακοινώθηκαν τα ονόματα που συναπαρτίζουν την ειδική επιτροπή που διαμορφώθηκε με σκοπό να σχεδιάσει τις πρωτοβουλίες της Ύδρας για την σημαντική αυτή επέτειο. Επίτιμος πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ ενώ συμμετέχουν δεκάδες πολίτες του νησιού, επιστήμονες και επαγγελματίες από πολλά διαφορετικά πεδία, καλλιτέχνες και γκαλερίστες καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να αναφερθεί και η έντονη παρουσία στην εκδήλωση αδελφοτήτων και σωματείων από διάφορους τόπους της χώρας, που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο το 1821.

Αδελφοποιήσεις

Τον Απρίλιο (πιθανώς στις 16/4 ημέρα κατά την οποία το 1821 σχηματίστηκε ο κοινός στόλος Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών) οι τρεις δήμοι θα εκκινήσουν την διαδικασία της υπογραφής πρωτοκόλλου αδελφοποίησής τους. Αδελφοποίηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ύδρας και με της Ιεράς πόλης του Μεσολογγίου, όπως και με τον δήμο Εμμανουήλ Παππά στην Μακεδονία και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος στην Μεσσηνία. Αδελφοποίηση σχεδιάζεται να γίνει επίσης και με τους Δήμους Σάμου, Μάνης και Κρήτης όπως και με τον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Θα τοποθετηθεί μάλιστα μνημείο για τους πενήντα Υδραίους που υπηρετούσαν στο τουρκικό ναυτικό και εκτελέστηκαν ως πράξη εκδίκησης από τους Οθωμανούς στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, όταν το νησί εναντιώθηκε στους κατακτητές.

Οι δράσεις θα απλωθούν και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Ο Δήμος Ύδρας θα συσφίξει τις σχέσεις του με τον Δήμο της Μασσαλίας καθώς ο στόλος των Υδραίων είχε βοηθήσει τον γαλλικό λαό στην περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων, σπάζοντας τον βρετανικό αποκλεισμό και μεταφέροντας σιτάρι στη Γαλλία. Ήταν τέτοια η σύνδεση των Υδραίων με τους Μασσαλιώτες που μόλις ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων ζήτησαν την βοήθεια των κατοίκων της πόλης που ίδρυσαν οι Φωκαείς.

Οθωμανικά αρχεία

Σημαντική είναι και μια έκδοση με την μετάφραση και τον σχολιασμό Οθωμανικών Αρχείων με αναφορές στην Ύδρα πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020 και θα συνδράμει σημαντικά στον εμπλουτισμό των γνώσεων γύρω από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Οι αναφορές αυτές εντοπίστηκαν μετά από συστηματική έρευνα του Τούρκου καθηγητή Ibrahim Alper Arisoy που ανταποκρίθηκε ευγενικά και αφιλοκερδώς σε σχετικό αίτημα του Δήμου Ύδρας. Ο Καθηγητής Arisoy είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δήμου.

Εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος

Στην ίδια την Ύδρα θα πραγματοποιηθεί ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων. Αξίζει να αναφερθεί η ανάδειξη της δράσης σπουδαίων μορφών του φιλελληνικού κινήματος που την έδρασαν εκεί όπως ο Λόρδος Βύρων και όχι μόνο. Μαθητικοί διαγωνισμοί και εικαστικές εκθέσεις θα συμβάλουν στην ενεργή συμμετοχή και της νέας γενιάς σε αυτήν την σημαντική επέτειο που θα λειτουργήσει ως ιστορική αφύπνιση. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα αποτελέσει η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ύδρας, το αναλλοίωτο δομημένο περιβάλλον της. Εκδηλώσεις και δράσεις θα θυμίσουν στους αρμόδιους φορείς την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και αναστήλωσης των μοναδικών κτιρίων και αρχοντικών της Ύδρας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter