«Η υπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά» – Παρουσίαση του βιβλίου του Σαΐντ Μπουαμαμά

«Η υπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά» – Παρουσίαση του βιβλίου του Σαΐντ Μπουαμαμά

Την Τετάρτη, 19 Οκτώβρη 2022, 7:00 μ.μ. -στη Νομική Σχολή- θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Η υπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά» του Σαΐντ Μπουαμαμά.

Το βιβλίο αναδεικνύει την ιστορία και τον αγώνα του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά, του παλαιότερου κρατούμενου στην Ευρώπη, έγκλειστου στις γαλλικές φυλακές επί 38 χρόνια ήδη.Μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη διαυγή πολιτική ανάλυση του ΖορζΑμπνταλλά, τη συνέπειά του, το ακέραιο της προσωπικότητάς του καθώς και τον εύστοχο –συχνά ειρωνικό– λόγο του όταν απευθύνεται στους δικαστές ή και σε τμήματα της αριστεράς.

Συγκεντρώνει και αποκαλύπτει το υλικό και τις πτυχές μιας σύγχρονης υπόθεσης Ντρέιφους, της υπόθεσης Αμπνταλλά, του Λιβανέζου κομμουνιστή και μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης. Η υπόθεση Αμπνταλλά συνιστά ένα τεράστιο πολιτικό και νομικό σκάνδαλο. Ξεκινά με δίκες-παρωδία, απροκάλυπτο στήσιμο τρομοδικών, φανερή ανάμειξη των ΗΠΑ, χειραγώγηση της γαλλικής «κοινής γνώμης» από τον Τύπο, εκδικητική μέχρι σήμερα κράτηση και συνεχίζεται με την άρνηση του γαλλικού κράτους να τον αποφυλακίσει υπό όρο –παρότι το δικαιούται από το 1999– επειδή δεν αποκηρύσσει τις πολιτικές του ιδέες. Η όλη διαχείριση αποτέλεσε μοντέλο για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παντού όπου η κατηγορία της τρομοκρατίας αναγορεύθηκε σε μηχανισμό φίμωσης όσων εναντιώνονται.

Ο Μπουαμαμά τοποθετεί την αντίσταση της οργάνωσης του Αμπνταλλά, και ευρύτερα τις αντιστάσεις των λαών της «περιφέρειας» μέσα στο πλαίσιο που τις γεννά. Στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της Δύσης δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον διαμελισμό των χωρών και τον αφανισμό των λαών στην εποχή του «παγκοσμιοποιημένου» καπιταλισμού. Είναι η απάντηση σ’ αυτούς που τρομοκρατούν τους λαούς, στα εγκλήματά τους κατά αμάχων. Σε αυτή τη διαδικασία αντίστασης, εντοπίζονται και οι συνθήκες που οδήγησαν στην επέκταση του αγώνα στις δυτικές μητροπόλεις, εκτός των ορίων της αποικιοκρατούμενης χώρας.

Σαΐντ Μπουαμαμά

Επιπλέον το βιβλίο ιχνηλατεί το νήμα που συνδέει διαχρονικά κομβικές μορφές της αντίστασης, από τη Γαλλική Επανάσταση και τους κομμουνιστές στην Ευρώπη, έως τους Αλγερινούς του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης, τους Παλαιστίνιους και τον Αμπνταλλά. Και διαπιστώνει ένα κοινό στοιχείο: τη συνέχιση του αγώνα μέσα στο δικαστήριο και στη φυλακή.

Το βιβλίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 2021 και στα ελληνικά από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση σε μια μη κερδοσκοπική έκδοση, ιδιαίτερα προσεγμένη. Η παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνεται στο πλαίσιο του μήνα διεθνούς αλληλεγγύης στον αγωνιστή Ζορζ Αμπνταλλά, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της καμπάνιας απελευθέρωσής του.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν πολιτικοί κρατούμενοι και Γάλλοι αγωνιστές της καμπάνιας αλληλεγγύης στον Ζορζ Αμπνταλλά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter