Ονόματα υπουργών, υφυπουργών, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού πέφτουν στην τσόχα του δημόσιου διαλόγου με φόντο την ποινική διερεύνηση για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και της έμμεσης επαναφοράς του μπαζώματος λόγω της συσχέτισης της εν λόγω δικογραφίας με αυτήν που συνέταξε ο εφέτης ανακριτής. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να συμπεριλάβει στην πρόταση συγκρότησης προανακριτικής για συνολικά οκτώ πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών (Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη) και έξι πρώην υφυπουργούς (Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Καραγιάννη και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκο Μαυραγάνη, Θάνο Μωραΐτη) προκάλεσε ποικίλα σχόλια ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος, με στελέχη να αφήνουν να διαρρεύσει ότι «θολώνει το μήνυμα» και «χάνεται ο στόχος», δηλαδή ο Κ. Καραμανλής.
Παράλληλα, με πολιτική σχοινοβασία μοιάζει η προσπάθεια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για την κατάθεση κοινής πρότασης. Κουμουνδούρου και Πατησίων έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για το αν πρέπει να συμπεριληφθεί το όνομα του πρωθυπουργού. Η διάσταση αποτυπώθηκε και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με τον Αλέξη Χαρίτση να τονίζει ότι «δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να μετατραπεί από θύτης σε θύμα» και τον Σωκράτη Φάμελλο να επαναλαμβάνει ότι «ζητάμε έλεγχο για όλους και για όλα τα πιθανά αδικήματα».
Πηγές από τη Νέα Αριστερά σημείωναν –μεταξύ άλλων– την Παρασκευή ότι «στις συζητήσεις μας με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί για ποια αδικήματα και για ποιες πράξεις σκέφτονται να ζητήσουν παραπομπή Μητσοτάκη ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε στη σχετική ποινική συζήτηση. Όταν διευκρινιστεί, θα επανέλθουμε». Στον αντίποδα, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ότι το αδίκημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι αυτό της υπόθαλψης εγκληματία για την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, ενώ έτερο στέλεχος έθεσε μια διάσταση που βγάζει «λευκό καπνό» στον ορίζοντα.
Περιέγραψε τα λεγόμενα του Σωκρ. Φάμελλου ως αποσαφήνιση των διακριτών θέσεων των δύο κομμάτων έτσι ώστε να καταδειχθεί «ποιος ήθελε και ποιος όχι το “καδράρισμα” Μητσοτάκη» και να προετοιμαστεί το έδαφος για «ένα βήμα πίσω». Ξεκαθάρισε δε ότι η Κουμουνδούρου δεν θα μπορούσε να παρακάμψει το κόμμα Χαρίτση, καθώς «απαιτούνται ακόμη τέσσερις βουλευτές για να φτάσουμε τους 30 και από τους ανεξάρτητους θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μόνο με τρεις (σ.σ.: Σαρακιώτης, Λινού, Παπαϊωάννου)». Πάντως, ένθεν κι ένθεν ψιθυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη συμπερίληψη Μητσοτάκη λόγω του φόβου κριτικής από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή εξαιτίας της εσωκομματικής πίεσης που δέχεται ο Σωκρ. Φάμελλος.
Τα ονόματα
Η «συμψηφιστική πρόταση» του ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει πολιτικά παρεπόμενα. Ενδεικτικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να συμπεριλάβει στην πρόταση τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με το σκεπτικό ότι «αφού η Χαριλάου Τρικούπη βάζει στο μικροσκόπιο τον Χρ. Σπίρτζη για την 717, δεν μπορεί να μείνει εκτός ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε τη σύμβαση». Πλην των δύο πρώην υπουργών Καραμανλή και Σπίρτζη, αναμένεται να προταθεί η ποινική διερεύνηση των πρώην υφυπουργών Μιχ. Παπαδόπουλου, Γ. Καραγιάννη και Γ. Κεφαλογιάννη, ενώ καλά ενημερωμένη πηγή της Πατησίων επισήμανε ότι τα αδικήματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, η έκθεση σε κίνδυνο, η βαριά σωματική βλάβη και η ανθρωποκτονία.
«Κακούργημα δεν βλέπουμε»
Με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε τις ζυμώσεις στους διαδρόμους της Βουλής περί κατάθεσης πρότασης από τη ΝΔ κατά του Κ. Καραμανλή, κάτι που θα είναι πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «θα κάνετε λίγο υπομονή να δείτε την πρόταση της ΝΔ», η οποία –κατά τις πληροφορίες– θα αφορά απλώς και μόνο το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Κακούργημα δεν βλέπουμε».
Το χαρτί του Γνωμοδοτικού
Με τα έως τώρα δεδομένα όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο θα παραπεμφθεί απλώς για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος μέσω fast track προανακριτικής αλά Τριαντόπουλου, αλλά θα έχει «θωρακιστεί» και διά της απόρριψης από την ολομέλεια των αδικημάτων κακουργηματικής φύσεως. Διότι η καταψήφιση των προτάσεων της μειοψηφίας από τη συμπολίτευση (κάτι που θα γίνει) θα οδηγήσει αυτομάτως σε απαλλαγή των ερευνώμενων προσώπων από τα αδικήματα που τους προσάπτονται στις απορριφθείσες προτάσεις. Με δυο λόγια, ακόμη κι αν το Δικαστικό Συμβούλιο εντοπίσει αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης κάποιου κακουργήματος εξ αυτών που απορρίφθηκαν με ευθύνη της ΝΔ, τότε δεν θα μπορεί να στείλει τη δικογραφία πίσω στη Βουλή προκειμένου να λάβει νέα εντολή διερεύνησης του διευρυμένου κατηγορητηρίου.
Ο μόνος τρόπος για να «μπετοναριστεί» τυχόν κακούργημα για τον Κ. Καραμανλή θα ήταν η ενεργοποίηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τριμελές όργανο, το οποίο προκύπτει έπειτα από αίτημα είτε όσων καταθέτουν πρόταση για προανακριτική είτε από άλλους 30 βουλευτές. Αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών που προκύπτουν μέσω κλήρωσης και σκοπός του είναι «ο έλεγχος των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους».
Το γεγονός ότι κανένα κόμμα της μειοψηφίας δεν προτίθεται μέχρι στιγμής να τραβήξει το χαρτί του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της συμπολίτευσης, η οποία από την πλευρά της το θεωρεί «επικίνδυνο ρίσκο». Ανάμεσα στους αστερίσκους που θέτουν από την αντιπολίτευση είναι ο προβληματισμός περί της ακεραιότητας των εισαγγελικών λειτουργών. Όπως σχολίαζε «γαλάζια» πηγή, ακόμη κι αν ο εν λόγω φόβος έχει βάση για τον αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου, το πλήθος των εισαγγελέων εφετών καθιστά ακατόρθωτο τον επηρεασμό τους. «Εάν το Γνωμοδοτικό έβρισκε βάσιμο ένα κακούργημα, θα δυσκολευόμασταν πολύ να το παρακάμψουμε» συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης
Ηλεκτροσόκ τα χρέη για το ρεύμα – Κυβερνητικά σχέδια για mega επενδύσεις στην πλάτη της κοινωνίας
Καιρός: Κυριακή με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές αφορούν τα φαινόμενα