Η «ζούγκλα» της Μάλτας

Η «ζούγκλα» της Μάλτας

Νέα εμπόδια και απειλές στη διενέργεια της έρευνας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Με αργό βηματισμό και νέα εμπόδια, αυτήν τη φορά από την κυβέρνηση της Μάλτας, συνεχίζεται η προσπάθεια για απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια. Οπως καταγγέλλει πλήθος οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου, η κυβέρνηση της χώρας απείλησε την ανεξαρτησία της δημόσιας έρευνας σχετικά με τις συνθήκες της δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Αιτία αυτών των απειλών ήταν η απόφαση των μελών της επιτροπής που χειρίζεται τη δημόσια έρευνα για το θέμα να δοθεί παράταση στις έρευνες και μετά τη 15η Δεκεμβρίου, προθεσμία που είχε θέσει μονομερώς ο πρωθυπουργός. Τα μέλη της μάλιστα τόνισαν ότι δεν θα δεχτούν καμία αδικαιολόγητη πίεση ή παρεμβολή που να περιορίζει τη διάρκεια της έρευνας.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα ανέφερε ότι πρέπει «να επωμιστούν την ευθύνη των αποφάσεών τους και τις συνέπειες που αυτές φέρνουν». Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Εντουαρντ Ζαμίτ Λιούις επανέλαβε αυτή την απειλή, δηλώνοντας στο κοινοβούλιο ότι «εάν η δημόσια έρευνα δεν ολοκληρωθεί, θα κυριαρχήσει ο κανόνας της ζούγκλας».

«Ουσιαστικά χρήσιμα τα δεδομένα»

Οπως αναφερόταν σε ανακοίνωση των μελών της επιτροπής, η παράταση ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι έχουν διερευνηθεί πλήρως οι περιστάσεις της δολοφονίας της Γκαλίζια. «Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση των δεδομένων που εξάχθηκαν από τη Europol από ηλεκτρονικές συσκευές και τα οποία αναμένεται να είναι προσβάσιμα έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2021. Ακόμη και εκπρόσωποι του κράτους της Μάλτας, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου της μονάδας οικονομικών εγκλημάτων και ενός μέλους της ομάδας ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της Μάλτας, ανέφεραν στην κατάθεσή τους ότι αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν “να είναι ουσιαστικά χρήσιμα” στην έρευνα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Πυρά από τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους

Από την πλευρά της η οικογένεια της Γκαλίζια σε πρόσφατη δήλωση, την οποία επανέλαβε η αδερφή της Κορίνε Βέλα, τόνισε πως δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση να πει πότε ολοκληρώνεται η έρευνα. «Μόνο όταν ολοκληρωθεί η δημόσια έρευνα θα μπορέσουμε να αντλήσουμε μαθήματα σχετικά με τη δολοφονία της Δάφνης, όσο δυσάρεστη κι αν είναι αυτή η διαδικασία για εκείνους που φέρουν ευθύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε, «η ανεξαρτησία της έρευνας είναι ζωτικής σημασίας και καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί χωρίς οποιασδήποτε μορφής πολιτικές απειλές και παρεμβάσεις. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας για τη δημόσια έρευνα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα οποία δέχονται πολιτική επίθεση».

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της κυβέρνησης να απειλήσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της έρευνας και να υπονομεύσει τη συμφωνία που έχει γίνει από όλα τα μέρη μέσω της άσκησης αδικαιολόγητης πίεσης. Οταν ανακοινώθηκε η προηγούμενη παράταση της έρευνας έως τις 15 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της χώρας είχε εκφράσει «επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα δεν τηρεί τους όρους αναφοράς που της δόθηκαν», τονίζοντας ότι δόθηκε αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία, η διάρκεια και η ημερομηνία λήξης των ερευνών είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των μελών της επιτροπής και όχι του πρωθυπουργού.

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων και ο ειδικός εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πίτερ Ομτσιχτ, ο οποίος έκανε λόγο για κατάφωρη πολιτική παρέμβαση στο έργο της επιτροπής έρευνας.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και άλλοι οργανισμοί καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες απειλές της κυβέρνησης της Μάλτας κατά της ανεξάρτητης επιτροπής και των τριών μελών του διοικητικού της συμβουλίου που ερευνούν την υπόθεση της εκτέλεσης της Γκαλίζια.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, η δημόσια έρευνα πρέπει να καθοδηγείται από τα αποδεικτικά στοιχεία και την ανάγκη διερεύνησης και όχι από αυθαίρετες προθεσμίες που ορίζει η κυβέρνηση της Μάλτας, η οποία είναι και η ίδια υπό διερεύνηση γι’ αυτή την υπόθεση. «Τριάντα οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια οι υπογράφοντες οργανισμοί επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας ότι μια πλήρως ανεξάρτητη και διαφανής δημόσια έρευνα είναι το κλειδί για την απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία της Δάφνης και για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter