Η ζωή στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η ζωή στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Σενεγαλέζου Νταβίντ Ντιοπ «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις. 

Όταν ξεκινάς να διαβάζεις το βιβλίο του Νταβίντ Ντιοπ δεν υποψιάζεσαι ότι σύντομα θα επιδράσει επάνω σου υπνωτιστικά ούτε ότι θα παρεμβάλλεται σε ανύποπτο χρόνο στις κουβέντες με τους φίλους σου. «Μα τον αληθινό Θεό, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα» όπως θα έλεγε ο εξαρχής συντετριμμένος ήρωας Αλφά Ντιάγε από τη Σενεγάλη, ο οποίος ωθήθηκε να πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για λογαριασμό της μητέρας πατρίδας που τον αντιμετώπισε σαν αναλώσιμο υλικό.

«Όλοι αυτοί που θα μπορούσα να τους πω τις κρυφές μου σκέψεις, όλοι οι συμπολεμιστές μου που θα φύγουν παραμορφωμένοι, σακατεμένοι, ξεκοιλιασμένοι, σε τέτοιο χάλι που ο Θεός θα νιώσει ντροπή βλέποντάς τους να φτάνουν στον Παράδεισο ή ο Διάβολος θα χαρεί καλωσορίζοντάς τους στην Κόλασή του, δεν θα μάθουν ποιος πραγματικά είμαι» λέει στην αρχή της αφήγησής του ο Αλφά.

Έχοντας πλέον σκοτώσει δεκάδες άντρες «με γαλάζια μάτια» για λογαριασμό της Γαλλίας και έχοντας κρατήσει ως τρόπαιο επτά κομμένα χέρια (από το δεύτερο και μετά σκιάζονται με την παρουσία του μέχρι και οι συμπολεμιστές του), βλέπει τον αδερφικό του φίλο να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του και χάνει το μυαλό του. Τον βρίσκουμε να αναλογίζεται πώς από ενθουσιώδης νέος που ήθελε να γυρίσει τον κόσμο κατέληξε να γίνει η καλύτερη μηχανή θανάτου του τάγματός του. Η συνειδητοποίησή του που τον οδηγεί στην τρέλα μοιάζει να έχει τον ήχο επαναλαμβανόμενων εκρήξεων.

Ο τραγουδιστός λόγος, που ακολουθεί τον ρυθμό της μητρικής γλώσσας του ήρωα, χρησιμοποιείται αριστοτεχνικά από τον Ντιοπ και αποδίδεται εξαιρετικά στα ελληνικά από την Αλεξάνδρα Κωσταράκου. Η ιστορία του Αλφά κλείνει με το επίμετρο της Εφης Γαζή σχετικά με το πώς η Δύση επέβαλε στην Αφρική την εικόνα του πρωτόγονου στρώνοντας το έδαφος υπέρ της κατάστασης που επικράτησε να θεωρείται σύγχρονος πολιτισμός.

INFO

Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα

Νταβίντ Ντιοπ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πόλις

ISBN: 978-960-435-691-1

ΣΕΛ.: 168

ΤΙΜΗ: €14,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter