Handelsblatt: Η Ελλάδα ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Handelsblatt: Η Ελλάδα ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Στις εκτιμήσεις που θέλουν την Ελλάδα να προχωρά το προσεχές χρονικό διάστημα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές με την έκδοση πενταετούς τίτλου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σχεδιάζει ήδη την επόμενη κίνηση με στόχο να βγει εκ νέου στις αγορές με ένα τίτλο «πρώτης κατηγορίας» που θεωρούνται «σημείο αναφοράς».

«Οι αποδόσεις τους θεωρούνται μέτρο για την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Μια επιτυχής έξοδος στις αγορές θα συνιστούσε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μια πολιτική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να τον ωφελήσει ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα ύψους ενός δισεκατομμυρίου, την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup στις 11 Μαρτίου εφόσον υλοποιηθούν προηγουμένως τα σχετικά προαπαιτούμενα που αφορούν την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. 

«Και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα ενόψει της σχεδιαζόμενης εξόδου στις αγορές», σχολιάζει ο αρθρογράφος. «Μπορεί η χώρα να μην χρειάζεται στην παρούσα φάση φρέσκο χρήμα. Χάρη σε ένα αποθεματικό ύψους 26,5 δις ευρώ οι ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2020. Ωστόσο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντικό σε τακτά χρονικά διαστήματα η χώρα να δανείζεται από τις αγορές. Για ελληνικά δεδομένα οι όροι του δανεισμού είναι στην παρούσα φάση σχετικά ευνοϊκοί: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τη Δευτέρα στο 3,8% […] όταν στο απόγειο της κρίσης στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2012 βρισκόταν στο 39%. Παρότι η απόδοση έχει μειωθεί έκτοτε στο ένα δέκατο, οι επενδυτές συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα τα υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τις άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι η τελευταία έκδοση ελληνικού δεκαετούς ομολόγου χρονολογείται τον Μάρτιο του 2010. «Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση. Το κουπόνι ήταν 6,37%. Παρά τη μείωση της ονομαστικής αξίας έκτοτε, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν έχει ουσιαστικά βελτιωθεί».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter