Hardeep Singh Puri: Συζητήσαμε συνεργασίες σε αεροδρόμια, λιμάνια στην Ελλάδα

Hardeep Singh Puri: Συζητήσαμε συνεργασίες σε αεροδρόμια, λιμάνια στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας Hardeep Singh Puri μίλησε στο Documento για τις προοπτικές συνεργασίας και επενδύσεων ινδικών επιχειρηματιών ομίλων, τον στόχο του 1 δισ. δολαρίων στο διμερές εμπόριο μέχρι το 2021, το ελαιόλαδο και την απευθείας αεροπορική σύνδεση

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αγγελάκη

Σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας προσβλέπει ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της ινδικής κυβέρνησης Hardeep Singh Puri και εκφράζει την πεποίθησή του ότι το μέγεθος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να διευρυνθεί αγγίζοντας το 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2021, στόχο τον οποίο θεωρεί «ρεαλιστικό και εφικτό», όπως τονίζει, μιλώντας στο Documento μετά τα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία.

Κύριε υπουργέ, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα για τις ινδικές επιχειρήσεις και σε ποιους τομείς;

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς οι οποίοι σαφώς προσφέρονται για επενδύσεις. Και οι κατασκευαστικές εταιρείες της Ινδίας είμαι βέβαιος ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα αεροδρόμια ή τα λιμάνια. Γνωρίζετε ήδη την επένδυση της GMR (σ.σ. ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ινδίας) ύψους 850 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Είμαστε στην αρχή μιας πορείας. Στις συζητήσεις που έγιναν με τον πρωθυπουργό και την ινδική επιχειρηματική αντιπροσωπεία που συμμετέχει σε αυτή την αποστολή στη Θεσσαλονίκη εξετάσαμε το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνεργασίες στον τομέα των υποδομών που αφορούν μικρότερα αεροδρόμια της χώρας και ορισμένα λιμάνια, αλλά και επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, το εμπόριο, η εκπαίδευση, τα φαρμακευτικά προϊόντα κ.λπ. Πρόκειται για κάτι που προς το παρόν είναι σε ένα πολύ αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί χρόνος για να καρποφορήσει, για να περάσουμε από τη συζήτηση στις κατάλληλες διαπραγματεύσεις και στις περεταίρω επενδύσεις. Όμως το ενδιαφέρον υπάρχει και είναι σημαντικό το γεγονός να συναντιούνται οι επιχειρηματίες και να συνομιλούν μεταξύ τους. Οι προθέσεις που καταθέτουν έχουν έναν σημαντικό συμβολισμό στην αφετηρία αυτής της κοινής διαδρομής των δύο χωρών.

Στην Ινδία η ψηφιακή τεχνολογία και οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας της χώρας σας. Υπάρχει προοπτική να μεταφερθεί και η τεχνογνωσία στην Ελλάδα μέσω των –πιθανών, όπως λέτε– επενδύσεων στο μέλλον σε αυτόν τον τομέα από ινδικές τεχνολογικές επιχειρήσεις στη χώρα μας;

Όταν οι επιχειρηματίες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες καινοτομούν αλληλεπιδρούν, όταν αγοράζουν και πωλούν αγαθά ή εμπορεύονται την τεχνολογία, το κάνουν για αμοιβαίο όφελος. Και είναι μια διαδικασία κατά την οποία και η τεχνογνωσία μεταφέρεται. Μια τεχνογνωσία που μάλιστα συνεχώς αναβαθμίζεται. Επομένως ναι, η απάντηση είναι ναι. Είστε ένας πολύ μορφωμένος λαός οι Έλληνες και στην Ινδία το 65% του πληθυσμού που επιχειρεί είναι κάτω από την ηλικία των 35 ετών, οπότε όταν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μας αλληλεπιδράσουν με τον πληθυσμό σας θα είναι προς αμοιβαίο όφελος και προς πάσα κατεύθυνση. Είμαι σίγουρος ότι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους αναμφίβολα. Υπάρχει εδώ πολύ καλά καταρτισμένος κόσμος σε αυτόν τον τομέα.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι γενικά μια χώρα φιλική στις επενδύσεις;

Η Ελλάδα είναι ο δημιουργός της δημοκρατίας, είναι μια πολύ φιλική χώρα και μια σημαντική χώρα με στρατηγική γεωγραφική θέση. Είναι φιλική και στις επιχειρήσεις. Μόνο όμορφους ανθρώπους βλέπω εδώ γύρω. Η μεταξύ μας συνεργασία είναι στο ξεκίνημά της. Θέσαμε ένα στόχο αύξησης του διμερούς εμπορίου με την Ελλάδα στο 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2021. Ένα δισεκατομμύριο δολάρια δεν είναι πολύ υψηλό ποσό.. Τώρα το διμερές εμπόριο ανέρχεται σε 650 εκατ. δολάρια, επομένως το 1 δισ. είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος. Η οικονομία της Ινδίας ανέρχεται σε 2,8 τρισ. δολάρια και προσβλέπουμε σε αύξηση της οικονομίας μας, που θέλουμε να φτάσει έως το 2025 τα 5 τρισ. δολάρια.

Στο μωσαϊκό των ελληνοϊνδικών σχέσεων πόσο σημαντικός είναι ο αγροδιατροφικός τομέας και γιατί;

Νομίζω πως θα μπορούσε να είναι σημαντικός. Ξέρω ότι σας ενδιαφέρει να πουλάτε ελαιόλαδο και ελιές στην Ινδία. Η χρήση του ελαιόλαδου για σας είναι μια σταθερή συνήθεια στην κουζίνα σας, ενώ στην Ινδία δεν είναι. Όμως αυτό τελευταία αλλάζει, πολλοί Ινδοί που ζουν και στο εξωτερικό, όπως εγώ, χρησιμοποιούν ελαιόλαδο. Θα μπορούσε να γίνει περισσότερο γνωστό στην Ινδία. Προσωπικά μου αρέσει πολύ και ξέρω ότι είναι πολύ υγιεινό.

Ποιες κινήσεις κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να γίνει τουριστικός προορισμός για τη μεσαία τάξη της Ινδίας;

Είναι πολύ απλό: πρέπει να συνδεθεί. Είναι αναγκαία η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Δεν υπάρχει σήμερα και αυτό θα βοηθούσε σημαντικά. Γι ‘αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που αερομεταφορείς ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Στην επιχειρηματική αντιπροσωπεία από την Ινδία συμμετέχει εκπρόσωπος ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας δηλώνοντας ένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Κοιτάξτε, πρέπει να ανοιχτείτε τουριστικά. Κατά κανόνα το πιο σημαντικό πράγμα είναι τι αξιοθέατα έχει ένα μέρος να προσφέρει, και σε αυτό εσείς δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Έχετε αυτά τα όμορφα νησιά σας, έχετε νερό, έχετε όλα αυτά τα τουριστικά αξιοθέατα. Όμως πρέπει να μπορείτε να φτάνετε σε αυτούς που θέλετε να σας επισκεφτούν. Και πρέπει να ασχοληθείτε με αυτό. Η μεσαία τάξη της Ινδίας ταξιδεύει, ξοδεύει χρήματα για να ταξιδέψει, ψάχνει πού να πάει διακοπές και γυρνάει όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνδεθούν μεταξύ τους οι δύο χώρες. Επίσης, το Μπόλιγουντ, η κινηματογραφική μας βιομηχανία, ίσως να ενδιαφερόταν να δείξει τη φυσικές ομορφιές που έχετε εδώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να εξετάσουμε και κάποια από αυτά τα πράγματα.

Τι προσβλέπει η Ινδία στην Ελλάδα

Η ηγεσία του ινδικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και επιχειρηματική αποστολή επιφανών Ινδών επιχειρηματιών έδωσαν το παρών στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου της Ινδίας, τιμώμενης χώρας της 84ης ΔΕΘ, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της ινδικής κυβέρνησης Hardeep Singh Puri μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης του ινδικού επιχειρείν στην Ελλάδα και απηύθυνε πρόσκληση για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Singh ανέφερε ότι η οικονομία της Ινδίας το 2025 θα συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες του πλανήτη, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή χώρα-βάση ινδικών εταιρειών στους κομβικούς τομείς στους οποίους διακρίνεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια η χώρα του, όπως η τεχνολογία, η αεροδιαστημική, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός κ.λπ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο σύγχρονο και δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικοεπιχειρηματικό προφίλ της Ινδίας, η οποία κατέλαβε την 52η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας το 2019 και είναι γνωστή κυρίως για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, την υφαντουργία της, την ayurveda, τη yoga και την ινδική κουζίνα αλλά και τα επιτεύγματά της στους τομείς της μηχανολογίας, της τεχνολογίας, των διαστημικών προγραμμάτων και της ιατρικής, τονίζοντας ότι «θέλουμε η Ινδία να γίνει εξίσου γνωστή ως μια οικονομία ανοιχτή στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια, μια οικονομία η οποία πρωτοστατεί στη διεθνή σκηνή της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της επιστήμης». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter