Ηλεία: Αγώνας ταχύτητας από 280 μοτοσικλέτες σε προστατευόμενη παραλία και σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας

Ηλεία: Αγώνας ταχύτητας από 280 μοτοσικλέτες σε προστατευόμενη παραλία και σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας

Σάλο έχει προκαλέσει στους κατοίκους της νότιας Ηλείας και στις οικολογικές οργανώσεις ο αγώνας ταχύτητας από 280 μοτοσικλέτες, μέσα στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ζαχάρως Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας , σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας!

Στελέχη του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» κατήγγειλαν στο www.apokalypseis.com ότι οι αγώνες με τις μοτοσυκλέτες έγιναν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας πάνω στους αμμόλοφους και στην ακτογραμμή όπου εναποθέτουν κάθε χρόνο τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες «καρέτα – καρέτα» .

Όπως είπαν φέτος η πρώτη φωλιά στην περιοχή καταγράφηκε στις 13 Μαίου και κατήγγειλαν ότι οι μοτοσυκλέτες περνούσαν κυριολεκτικά δίπλα από τους εθελοντές που σηματοδοτούσαν και οριοθετούσαν δύο από τις 14 συνολικά φωλιές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή .

Τα μέλη του «Αρχέλων» περιγράφουν το πρωτοφανές περιστατικό και στην επίσημη ιστοσελίδα τους σημειώνοντας ότι επί 5 ώρες , τα μηχανοκίνητα διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους.

Όπως σημειώνουν , η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από την εταιρεία Hellas Rally, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετεινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους. Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.

Ο «Αρχέλων» στην επίσημη ανακοίνωση – διαμαρτυρία του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, ενέχει όμως επίσης ενόχληση και κίνδυνο για τους λουόμενους και τους επισκέπτες της παραλίας.

Ερωτηματικά προκαλεί στο θέμα η στάση των αρμοδίων αρχών της Ηλείας καθώς οι αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.-

Πηγή: apokalypseis.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter