Ηλεία: Βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε σε εκκλησία του χωριού

Ηλεία: Βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε σε εκκλησία του χωριού

Στα μάτια τους δεν πίστευαν οι κάτοικοι στην Πλατιάνα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους βρέθηκαν οι κάτοικοι στην Πλατιάνα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ένας μεγάλος βράχος κύλησε από μεγάλο ύψος από την πλαγιά πάνω από το χωριό και έπεσε στο προαύλιο της ιστορικής εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Προκάλεσε ζημιές και σταμάτησε σε δέντρα πριν πέσει πάνω στα σπίτια και θρηνήσουμε θύματα. Οι κάτοικοι εκφράζουν τους φόβους τους πως και άλλοι βράχοι μπορεί να πέσουν στο χωριό, όπως είχε συμβεί μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, όταν οι βράχοι είχαν πέσει μέσα στα σπίτια.

Οι κάτοικοι αποδίδουν την πτώση του μεγάλου βράχου στις τελευταίες βροχές ή και στους σεισμούς, που δημιούργησαν συνθήκες για την αποκόλλησή του. Χθες συνεργεία του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων μετέβησαν στο σημείο και εξέτασαν την κατάσταση που επικρατεί. Ο μεγάλος βράχος έφυγε από μεγάλο ύψος και έπεσε πάνω τη μάντρα της εκκλησίας και χτύπησε πάνω σε ένα κυπαρίσσι, γλιτώνοντας την ιστορική εκκλησία. Ο βράχος σταμάτησε την πορεία του πάνω σε μια μουριά λίγο πριν πέσει στα διπλανά σπίτια.

Οι κάτοικοι σε δηλώσεις τους επισήμαναν τους φόβους τους και μίλησαν για θαύμα από τη στιγμή που γλίτωσαν τα χειρότερα. «Πήγα στο σημείο που έφυγε ο βράχος και είδα και άλλες πέτρες έτοιμες να πέσουν. Με ένα σεισμό ή με τον καιρό μπορεί να πέσουν. Πιστεύω ότι από τον καιρό έπεσε ο βράχος, ίσως να έπαιξε ρόλο και ο σεισμός. Έκανε μια διαδρομή περίπου 1000 μέτρα που κύλησε ο βράχος. Σταμάτησε γιατί έπεσε στη μάντρα και το κυπαρίσσι. Κάποιοι όταν συνέβη το κατάλαβαν αμέσως. Ευτυχώς που δεν έπεσε στην εκκλησία και τα σπίτια να έχουμε χειρότερα» είπε ο Γιώργος Μπολιάρης. «Ήταν θαύμα που μετά την κατολίσθηση γλίτωσε η εκκλησία» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του χωριού Ευάγγελος Λαμπρόπουλος.

Ο ιερέας π. Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος τόνισε πως «… ευτυχώς που ο ογκόλιθος αυτός δεν μας έκανε ζημιά στην εκκλησία. Ήταν ένα θαύμα και θα πρέπει να παρακαλάμε την Παναγία να μην έχουμε χειρότερα. Έγινε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η ζημιά είναι τεράστια αλλά τι να κάνουμε, έξω από ανθρώπους. Μας γλίτωσε από τα χειρότερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκκλησιαστικός επίτροπος Αλέξανδρος Μαντάς. «Μεγάλη η χάρη της Παναγίας που μας έσωσε και δεν πήγε ο βράχος πιο κάτω στα σπίτια και να έχουμε θύματα. Θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το θέμα, βρισκόμαστε στο έλεος. Η εκκλησία είναι η αρχαιότερη στην περιοχή».

Τέλος ο Δημήτρης Ζαχαρόπουλος σημείωσε πως «… η εκκλησία είναι σύμβολο, εδώ βαφτιστήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε. Αν περνούσε πέρα από τη μάντρα ο ογκόλιθος θα είχαμε θύματα. Πιστεύω ότι μετά το σεισμό και την κακοκαιρία προκλήθηκε. Το κυπαρίσσι έσωσε την εκκλησία και η μουριά τα σπίτια».




Πηγή: Ilialive.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter