Ηλεία: Μετέτρεψαν σε πίστα ράλι το προστατευόμενο δρυοδάσος της Φολόης

Ηλεία: Μετέτρεψαν σε πίστα ράλι το προστατευόμενο δρυοδάσος της Φολόης

Εντονη αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων.

Την έντονη αντίδραση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ) προκάλεσαν οι αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων που έγιναν πρόσφατα στην «καρδιά» του προστατευόμενου και μοναδικού σε ομορφιά δρυοδάσους της Φολόης στην Ηλεία , με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και με τη θεσμική υποστήριξη της ΔΗΚΕ Πύργου και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, καθώς και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «ΕΡΜΗΣ»…

Μία τυχαία επίσκεψη μελών της ΟΙΚΙΠΑ στο δάσος της Φολόης την Κυριακή 18 Οκτωβρίου επεφύλασσε – όπως λένε – μια δυσάρεστη έκπληξη: Αγώνες ταχύτητας αγωνιστικών αυτοκινήτων στην καρδιά του δάσους!

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:

«Τα μαρσαρίσματα ακούγονταν από απόσταση 5 χλμ. Πήγαμε στο σημείο της εκκίνησης των αγώνων και οι διοργανωτές, (ΑΟΛΑΠ-Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου) μας πληροφόρησαν πως είχαν την άδεια του Δασαρχείου, ενώ τα αστυνομικά όργανα που ήταν παρόντα μας είπαν πως έχουν αναλάβει τα θέματα της οδικής ασφάλειας των επισκεπτών που κατέφθασαν με τα ΙΧ τους και πάρκαραν φυσικά μέσα στα δέντρα.

Μάθαμε όμως και άλλα ενδιαφέροντα: Οι αγώνες γίνονται κάθε χρόνο, είναι πανελλήνιας εμβέλειας, (αυτός ήταν 0 41ος) και συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος, οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, με τη θεσμική υποστήριξη της ΔΗΚΕ Πύργου και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, και τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «ΕΡΜΗΣ».

Αναζητήσαμε το Δασάρχη του Πύργου και τον συναντήσαμε λίγο πιο μακριά απ’ το χώρο των αγώνων, ο οποίος μας επιβεβαίωσε πως έδωσε την έγκρισή του για τους αγώνες, διότι το συγκεκριμένο σημείο του δάσους βρίσκεται εκτός των ορίων της ζώνης ΝΑΤΟΥΡΑ 2000!!!

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου (στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και η περιοχή της Φολόης) μάθαμε πως δεν είχε καμιά ενημέρωση για το θέμα, ενώ όταν στείλαμε το στίγμα της εκκίνησης των αγώνων μας πληροφόρησε πως βρίσκεται στο όριο της ζώνης ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Τις επόμενες μέρες, το προσωπικό του φορέα θα πραγματοποιήσει αυτοψία για να ελέγξει εάν η διαδρομή των αυτοκινήτων βρίσκεται μέσα ή έξω από την προστατευόμενη ζώνη.»

Όπως υπογραμμίζει η ΟΙΚΙΠΑ , το ερώτημα είναι εάν μπορεί να γίνονται αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων στην καρδιά του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ δρυοδάσους της Φολόης, άσχετα εάν βρίσκεται μέσα ή έξω απ’ την προστατευόμενη ζώνη ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.

«Μήπως το Δασαρχείο Πύργου θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του για τους αγώνες της επόμενης χρονιάς και η Περιφέρεια, οι Δήμοι της περιοχής και οι υπόλοιποι φορείς της Ηλείας, αντί να συνδιοργανώνουν τέτοιους αγώνες να συμβάλουν, στην προστασία της περιοχής από καταπατήσεις, και αυθαίρετες αποθέσεις σκουπιδιών και κυρίως να ενισχύσουν την οικοτουριστική ανάπτυξη της πανέμορφης περιοχής.

Δραστηριότητες όπως η συγκεκριμένη, δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα της περιοχής, η οικολογική αξία της οποίας είναι παγκοίνως γνωστή και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όσοι ελαφρά τη καρδία τις εγκρίνουν ή τις συνδιοργανώνουν.»

Πηγή: Apokalypseis.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter