Ηλεία-Μια τοξική βόμβα στα μουγγά…

Ηλεία-Μια τοξική βόμβα στα μουγγά…

Φόβους ότι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος θα μείνει ατιμώρητο εκφράζουν οι πολίτες της Ηλείας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας. 

Για την κοινή γνώμη, το στοιχείο εκείνο που τροφοδοτεί την υπόνοια περί ατιμωρησίας είναι, όπως λένε, η άκρα του… δημοσιογραφικού κόσμου σιωπή καθώς αν και πρόκειται για πολύκροτη σε τοπικό επίπεδο –και όχι μόνο– υπόθεση δεν υπάρχει κάλυψη από τα ΜΜΕ. Για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Πύργου που κλήθηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες το παράδοξο είναι, όπως λένε, ότι διαφαίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του εγκλήματος κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Οπως αναφέρουν, αντί να τους ζητήσουν στοιχεία για την ουσία της υπόθεσης και τους σοβαρότατους κινδύνους που υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε βάρος της υγείας δεκάδων χιλιάδων πολιτών, επιχειρούν να υιοθετήσουν εμμέσως πλην σαφώς την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων και να μετακυλίσουν τις ευθύνες αλλού, παρά τις αναλυτικές πολυσέλιδες εκθέσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Το παζλ της διαπλοκής

Πριν από ενάμιση χρόνο την επικίνδυνη αποθήκη των δεματοποιημένων απορριμμάτων είχε επισκεφτεί και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνης, ο οποίος σε δηλώσεις του τη είχε χαρακτηρίσει ευθέως «τοξική βόμβα». Τον άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους του Πύργου από τυχόν ανάφλεξή της επισημαίνουν και έγγραφα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι το μέρος της αποθήκευσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων στερείται πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί κομμάτι από το παζλ της γενικότερης εικόνας διαφθοράς και διαπλοκής που σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων επί δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπουλου στον Πύργο Ηλείας. Μέρος της είχε αποκαλυφθεί πριν από εφτά μήνες και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με την πανηγυρική και ομόφωνη αθώωση των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Μάκη Νοδάρου έπειτα από μήνυση του Μ. Παρασκευόπουλου.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το 64/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι καθαριότητας του Δήμου Πύργου επί δημαρχίας Μ. Παρασκευόπουλου, οι Γεώργιος Θεοδωρέλλος-Χαρίτος, Παναγιώτης Φραγκαντώνης, Βασίλειος Παναγόπουλος (νυν δημοτικός σύμβουλος) και Ανδρέας Ανδρικόπουλος αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ρύπανσης και υποβάθμισης περιβάλλοντος με βάση το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων ρύπων και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου σε βαθμό κακουργήματος. Στο πολυσέλιδο αυτό βούλευμα αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι παράμετροι του οικολογικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος στο Ποτόκι, οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία αλλά και ο άμεσος κίνδυνος ανάφλεξης των απορριμμάτων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπούν σε τοξική βόμβα με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων πολιτών.

Οπως αναφέρεται, οι κατηγορούμενοι είχαν οριστεί δυνάμει σχετικών αποφάσεων του δημάρχου Πύργου αντιδήμαρχοι και τους είχε ανατεθεί η εποπτεία και η ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Το κατηγορητήριο συνοδεύουν η 2773/1.11.2011 έκθεση ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η 5085/158327/25.6.2013 έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ηλείας, η από 19.7.2012 έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι 5528/19.8.2010, 5534/19.8.2010 και 24.11.2010 εκθέσεις αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΝΑ Ηλείας και μαρτυρικές καταθέσεις των αρμόδιων υπαλλήλων.

Ολοι οι κατηγορούμενοι στα απολογητικά τους υπομνήματα αναφέρουν ότι όσα έπραξαν ήσαν καθ’ όλα νόμιμα και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Αναθέσεις και offshore

Σημειώνεται ότι ένας εκ των κατηγορουμένων, ο νυν δημοτικός σύμβουλος και τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας Β. Παναγόπουλος εμπλέκεται και στην υπόθεση της αγοραπωλησίας έκτασης στη Σκαφιδιά Ηλείας μέσω offshore εταιρεία και από κοινού με τη σύζυγο του τότε δημάρχου Μ. Παρασκευόπουλου. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, στα δύο συμβόλαια γνωμοδοτεί για τον χαρακτήρα της περιοχής ο Β. Παναγόπουλος που ήταν και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Επίσης το όνομα του Β. Παναγόπουλου περιέχεται μεταξύ άλλων και στο 98/23.3.2016 πολυσέλιδο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αναφέρεται σε αυτό, κατά το έτος 2010 ο Β. Παναγόπουλος με την ιδιότητα τότε του αντιδημάρχου Οικονομικών είχε προβεί σε προμήθεια υλικών για τη δεματοποίηση των απορριμμάτων, συνολικού ύψους 476.352,89 ευρώ με την παράνομη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων και όχι του ανοιχτού διαγωνισμού. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter