Ηλεία: Οι δημοσιογράφοι, η σάτιρα και το ρεμπέτικο τραγούδι στο δικαστικό απόσπασμα!

Ηλεία: Οι δημοσιογράφοι, η σάτιρα και το ρεμπέτικο τραγούδι στο δικαστικό απόσπασμα!

Στα δικαστήρια της Αμαλιάδας 16/10/2019 στο Μονομελές (αριθμός δίκης 11) δικάζεται η ελευθεροτυπία, το δικαίωμα σχολιασμού δημοσιών προσώπων και το ρεμπέτικο τραγούδι!

Το 2019 σε μια Δημοκρατική χώρα, σύρονται στα δικαστήρια δημοσιογράφοι με ακραία κατηγορητήρια ποινικοποίησης σχολίων, σάτιρας και ρεμπέτικων τραγουδιών.

Για κάποιους στην Ηλεία είναι ψιλά γράμματα… το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω αποφάσεων και πάγιας νομολογίας που έχει θωρακίσει με μια σημαντική και συνεχώς διευρυμένη ομπρέλα προστασίας την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών και πολύ περισσότερο των δημοσιογράφων. Μέσω της νομολογίας του διευρύνει τα όρια προστασίας των δημοσιογράφων και τους δίνει το δικαίωμα όταν ασχολούνται με δημόσια πρόσωπα να υπερβάλλουν, να είναι προκλητικοί, να είναι σκληροί, να χρησιμοποιούν σάτιρα χωρίς όρια και να σοκάρουν.

Επίσης το ΕΔΔΑ κρίνει ότι δεν μπορεί να τιμωρείται ένας δημοσιογράφος με ποινικές κυρώσεις επειδή εκφράζεται ελεύθερα και ασκεί κριτική. Δεν μπορεί να φυλακίζεται κάποιος επειδή εκφράζει κρίσεις, κριτική ή ασκεί έλεγχο. Αυτό παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ). Χαρακτηριστικά παραδείγματα ασυμβατότητας ποινικής διάταξης με την ελευθερία της έκφρασης είναι η συκοφαντική δυσφήμηση αλλά και η απλή δυσφήμηση και η εξύβριση. Η ίδια η βάση τους προσβάλλει ευθέως το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Η υπόθεση

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι εσωτερικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί της Δικαιοσύνης καθώς και η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας Αγγελική Κυριαζή, με πρωτοφανείς διαδικασίες και με ένα νομικά αυθαίρετο και έωλο σκεπτικό παραπέμπει σε δίκη τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Documento και μέλος της ΕΣΗΕΑ Μάκη Νοδάρο και τον διευθυντή του περιφερειακού ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού Ionion FM Δημήτρη Κολόκα με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης μιας παπαδιάς, πρώην ιδιοκτήτριας ραδιοφωνικού σταθμού, μέσω της ανάρτησης ενός ρεμπέτικου τραγουδιού στο Facebook!

Η εισαγγελική λειτουργός, συντάσσοντας ένα πρωτοφανές για τα δικαστικά χρονικά κατηγορητήριο, επιχειρεί να ποινικοποιήσει το δικαίωμα που έχει ο δημοσιογράφος για κριτική και σάτιρα σε δημόσια πρόσωπα, ενώ προσπαθεί να τοποθετήσει στο κάδρο της ποινικοποίησης και ένα γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι!

Σύμφωνα με «τρελό» –όπως το χαρακτηρίζουν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι– κατηγορητήριο που υπογράφει η κ. Κυριαζή, ο δημοσιογράφος Μ. Νοδάρος ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook «μουσικό σύνδεσμο αποτελούμενο από τον τίτλο του τραγουδιού “Βρε παπαδιά τι έχεις κάνει στον παπά”, όπου οι στίχοι είναι οι εξής: “Βρε παπαδιά, βρε παπαδιά, τον μαστουριάζεις τον παπά, για να τα λέει πιο καλά, βρε που του στρίβει του παπά, ζούλα μέσα στη λειτουργιά, βρε παπαδιά, βρε παπαδιά, φτιάξε ένα τρίφυλλο για εμάς, να μείνει χαρμάνης ο παππάς”, μέσω της απεικονίσεως ενός δενδρυλλίου ινδικής κάνναβης… το οποίο συνόδευσε με το εξής σχόλιο: “Σήμερα στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ηλείας 18 μήνες φυλάκισης στους συκοφάντες του Ionion fm με ένα τραγουδάκι… Α τσα!”».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter