Ηλεκτρονικό «μάτι» ελέγχου εργαζομένων στο Δημόσιο

Ηλεκτρονικό «μάτι» ελέγχου εργαζομένων στο Δημόσιο

Σε κλοιό ελέγχου θέτει η κυβέρνηση όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, από υπουργεία έως δήμους, για την τήρηση του ωραρίου εργασίας.

Η ΝΔ σχεδιάζει το «σαφάρι» από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρησή των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας. Αυτό εντάσσεται πολιτικά στην προσπάθεια του Μαξίμου να στείλει μήνυμα… σιδηράς πειθαρχίας αλλά και να δώσει έμφαση στη λεγόμενη μάχη της καθημερινότητας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητά τρόπους να εξουδετερώσει, αν μη τι άλλο, τα πυρά, που δέχεται πανταχόθεν, για αναποτελεσματικότητα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στις καθημερινές επαφές τους με υπηρεσίες του κεντρικού κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα επιδιώκει να αποσείσει τις αιτιάσεις (έρχονται και εξ οικείων τα βέλη), ότι η γαλάζια διακυβέρνηση των έξι μηνών έχει μείνει μετεξεταστέα στα θέματα καθημερινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εσωτερικών τίθεται στην αιχμή του δόρατος , κινητοποιώντας όλο τον δημόσιο τομέα, και προβάλλοντας την ανάγκη «να αποφεύγονται φαινόμενα που δεν συνάδουν με το σκοπό που καλείται να υπηρετήσει η δημόσια διοίκηση, ιδίως στις υπηρεσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση του κοινού». Πάντως, αναφορικά με την τήρηση του ωραρίου, προωθείται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι τίθεται σε προτεραιότητα η άμεση εγκατάσταση, όπου δεν υπάρχει, ηλεκτρονικού – ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης.

Έγγραφο το οποίο υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης (14.1.2020), στα υπουργεία, θέτει υπό των ευθυνών του το προσωπικό στο δημόσιο, επισημαίνοντας ότι η μη τήρηση του ωραρίου από τον υπάλληλο και η παράλειψη του προϊσταμένου να ελέγχει την τήρησή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Με την ένδειξη «επείγον», στο έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/105/οικ.2091 -14.1.2020) σημειώνεται ότι «οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών κατά λόγο αρμοδιότητας, θα προβούν σε προγραμματισμό διενέργειας συστηματικών ελέγχων τήρησης» του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Κι αυτό, όπως αναφέρεται, δεδομένης της υποχρέωσης των υπαλλήλων για τήρηση του ωραρίου εργασίας τους «στο πλαίσιο του θεμελιώδους σκοπού της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών και του υπέρτερου σκοπού εξυπηρέτησης των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος».

Παράλληλα, δίνεται προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 ώστε τα υπουργεία να συλλέξουν στοιχεία από υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς και να ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών , μεταξύ άλλων, σχετικά :

-με το ωράριο που έχει επιλέξει το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων στο φορέα,

-τον τρόπο ελέγχου τήρησης του ωραρίου στο σύνολο των υπηρεσιών του κάθε φορέα

– το σύστημα υποβολής και έγκρισης αδειών που χρησιμοποιεί ο φορέας (πληροφοριακό σύστημα, έντυπα κλπ.)

Έχει καταγραφεί η ανομοιομορφία μεταξύ των φορέων του δημοσίου στον τρόπο ελέγχου τήρησης ωραρίου (ηλεκτρονικό – ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης, ή ρολόγια, όπου χτυπούν κάρτες οι υπάλληλοι ή βιβλία, στα οποία υπογράφουν κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους). Έτσι, το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει τα εξής: «Δεδομένου ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος τήρησης του ωραρίου εργασίας με κατά το δυνατόν ενιαίο τρόπο για το σύνολο των υπαλλήλων, επιβάλλεται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου» . Και προσθέτει: «Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι φορείς, που δε διαθέτουν ηλεκτρονικό – ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης, να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάστασή του, δεδομένου ότι αποτελεί το πλέον αξιόπιστο σύστημα ελέγχου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter