Ηλιόπουλος: Δεν μιλάμε απλά για μείωση της ανεργίας αλλά για αύξηση της απασχόλησης

Ηλιόπουλος: Δεν μιλάμε απλά για μείωση της ανεργίας αλλά για αύξηση της απασχόλησης

«Αυτοί που έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για την περικοπή των συντάξεων θα διαψευστούν και το 2020 για τη μείωση του αφορολόγητου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Βάσει των τελευταίων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο του 2018, η ανεργία βρισκόταν στο 18,6%. Την ίδια στιγμή, δεν μιλάμε απλά για μείωση της ανεργίας, αλλά και για αύξηση της απασχόλησης, καθώς, από το 2014 έως σήμερα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά την αναλογία μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, αυτή διαμορφώνεται στο 70% και 30%, αντίστοιχα, ενώ, με βάση τα στοιχεία της Eurostat σε σχέση με τη μερική απασχόληση, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι «η μεγάλη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, κατά την περίοδο 2012-2014, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έδωσε μεγάλη ώθηση στις ευέλικτες μορφές εργασίας, αλλά και οδήγησε σε μία έκρηξη της παραβατικότητας. Το 2014, η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας προσέγγιζε το 20%», ενώ τόνισε ότι η αδήλωτη εργασία δεν σχετίζεται μόνο με την ασφάλιση και τη συνταξιοδοτική προοπτική, αλλά με τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων στο τώρα, όπως η κατάθεση δεδουλευμένων. «Στο τέλος της ημέρας, το νομοθετικό πλαίσιο δεν επαρκεί από μόνο του, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς» επισήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Για εμάς, το πιο σημαντικό βήμα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Το γεγονός ότι στον ξενοδοχειακό κλάδο, αυτήν τη στιγμή, η σύμβαση που έχει υπογραφεί προβλέπει εισαγωγικό μισθό κατώτατης βαθμίδας τα 780 ευρώ, έφερε πραγματικές αυξήσεις σε περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, ενώ, μέχρι στιγμής, από τους αντίστοιχους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, φαίνεται πως η σύμβαση εφαρμόζεται κανονικά».

Σχετικά με το αφήγημα της υπερφορολόγησης, ο υφυπουργός Εργασίας παρατήρησε ότι τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ «μας κατατάσσουν στις χώρες της Ευρωζώνης με τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, για να μπορεί να εξασφαλίσει συντάξεις για όλες και όλους, πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει και ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισφορών. Προφανώς, υπάρχουν πεδία, τα οποία χρήζουν διορθωτικών κινήσεων, όπως το κομμάτι των έμμεσων φόρων, κάτι που αποτελεί και ένα πραγματικά κοινωνικό ζήτημα. Η μείωση των εισφορών για τους μη μισθωτούς, η προώθηση του μέτρου για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων έως 25 ετών, είναι κάποια από τα πρόσφατα θετικά μέτρα, για τα οποία έχουμε εργαστεί στο υπουργείο Εργασίας».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι το ζήτημα της φορολογίας είναι ένα πολιτικό ζήτημα. «Από τη μια πλευρά, υπάρχει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η οποία θεωρεί πως η χαμηλή φορολογία δημιουργεί από μόνη της συνολικά κίνητρα για ανάπτυξη, μία αντίληψη που έχει αποτύχει στην πράξη. Από την άλλη, υπάρχει η αντίληψη που θεωρεί πως η προστασία της εργασίας και η αναδιανομή εισοδήματος προς τους εργαζόμενους, δεν είναι αποτέλεσμα, αλλά προϋπόθεση της ανάπτυξης» σχολίασε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter