Ηλιόπουλος: Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ

Ηλιόπουλος: Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ

Για «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ενώ τόνισε ότι «στους εργαζόμενους delivery πρέπει να κατοχυρωθεί η μισθωτή σχέση και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή»,

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί ανίκανος να υποστηρίξει τα συμφέροντα της τεράστιας πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά πολύ ικανός στο να υποστηρίζει συγκεκριμένα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα», τόνισε αρχικά. «Πέρα όμως από την απαραίτητη κριτική στην κυβέρνηση», πρόσθεσε, «για να γίνει ξεκάθαρο ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, χρειάζεται συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση». «Και με μια τέτοια πρόταση θα παρέμβει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη φετινή ΔΕΘ», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Κεντρικά σημεία της πρότασής μας είναι η ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία –ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται φυσικά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, η προστασία της εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού και η συγκρότηση ενός ισχυρού και κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Αναφερθείς ειδικότερα στα εργασιακά, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να διαμορφώσει μία βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας, με απλήρωτα δεκάωρα, με διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς». «Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60%, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 14% και με τις πολιτικές της κυβέρνησης θα πέσει κι άλλο», είπε.

«Μπορεί στη ΝΔ να το πιστεύουν αυτό, αλλά από τη δική μας πλευρά είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε τις άλλες χώρες στη βάση της κακοπληρωμένης και ευέλικτης εργασίας», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τέτοιες πολιτικές δοκιμάστηκαν το 2012 άλλωστε και απέτυχαν παταγωδώς», τόνισε, «όταν σε μία νύχτα μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος στους νέους μείον 32%». «Τότε η ύφεση έγινε μεγαλύτερη και αυξήθηκε η ανεργία. Όταν αντίθετα, το 2018, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, τότε και η ανεργία μειώθηκε και τα ασφαλιστικά έσοδα αυξήθηκαν αλλά ενισχύθηκε και η κατανάλωση», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Υπενθύμισε ακόμα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις που περιορίζουν και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Για την υπόθεση του e-food

Σχετικά με την υπόθεση της e-food, η οποία «προχώρησε στην εκβιαστική ενέργεια να απαιτεί από εργαζόμενούς της να γίνουν από μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι –πράγμα που συνεπάγεται λιγότερα δικαιώματα», ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «ξεκάθαρο θεσμικό πάτημα για κάτι τέτοιο δίνει άρθρο του νόμου Χατζηδάκη που για πρώτη φορά νομοθετεί τη δυνατότητα να δουλεύουν οι διανομείς ως αυτοαπασχολούμενοι». «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σταματήσουν να υπάρχουν εργαζόμενοι delivery αυτοαπασχολούμενοι, το θέμα θα λυθεί νομοθετικά», ξεκαθάρισε.

Αναφερθείς στην ανάγκη για σταθερές και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και για αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τόνισε ότι «αυτό, πέρα από τους εργαζόμενους, συμφέρει και τους σοβαρούς επιχειρηματίες, γιατί ένας άνθρωπος που θέλει να επενδύσει εδώ, θέλει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και κανόνες και να μην ανταγωνίζεται κάποιον που συστηματικά παραβιάζει τους κανόνες».

Τέλος, σχετικά με τις αυξήσεις στο ρεύμα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεπαρκή τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση», λέγοντας ότι «αρνείται να αντιμετωπίσει το ολιγοπώλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά». «Από την πλευρά μας, ως πρώτο απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού κύματος ανατιμήσεως που έρχεται, θεωρούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ –η αύξηση των μισθών είναι μια επιλογή που ακολουθούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας, τέλος, ότι «ειδικότερα για το ρεύμα, χρειάζεται παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και έλεγχος του μονοπωλίου στην αγορά μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter