Η σημερινή ολιγαρχική Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει ένα άλμα στο παρελθόν με τους εορτασμούς της για τη νίκη στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μόσχα έχει κάθε λόγο να το εορτάζει και να επιθυμεί τη συμβολή της στη νίκη αφού -πέραν των άλλων- το τίμημα που πλήρωσε ήταν τεράστιο. Και αυτό άσχετα με τη σημερινή αντιπαράθεσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, όσο αυτό το τελευταίο ισχύει.
Εξάλλου οι απώλειες της τότε ΕΣΣΔ αναφέρονται επισήμως σε (τουλάχιστον) 20 εκατομμύρια. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό! Ένας απολογισμός που ξεπερνά και τη φαντασία.

Δεν είναι λοιπόν εκτός λογικής οι εορτασμοί της σημερινής Ρωσίας για τη συμβολή της στον αντιναζιστικό και αντιφασιστικό αγώνα όσους αστερίσκους και αν βάζεις στο σημερινό παγκόσμιο σύστημα.
Διαβάστε επίσης: Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης: «H αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας» (Video)
Περπατώντας στις οδικές αρτηρίες της ρωσικής πρωτεύουσας αυτές τις μέρες, είναι εύκολο να νιώσετε σαν να έχετε πάει «Επιστροφή στο Μέλλον». Όπως ο Μάρτι ΜακΦλάι στην κλασική ταινία του 1985, οι επισκέπτες της Μόσχας μπορεί να φαντάζονται ότι έχουν ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, στο σοβιετικό παρελθόν, όταν ο σοσιαλισμός νίκησε τον Χίτλερ και το μέλλον του κομμουνισμού εμφανιζόταν στον ορίζοντα.
Όπως γράφει το peoplesworld , παντού, κατακόκκινα πανό που φέρουν τη λέξη «Победа!»—«Νίκη!»—κυματίζουν στον άνεμο δίπλα σε γιγάντιες διαφημιστικές πινακίδες ηρωικών Σοβιετικών στρατιωτών στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Χρυσά εμβλήματα σφυροδρέπανου κοσμούν τα κτίρια στην Κόκκινη Πλατεία, και έξω στην παλιά Έκθεση Οικονομικών Επιτευγμάτων—ένα μεγάλο θεματικό πάρκο μεγέθους Disneyland που εξυμνεί τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης—τα αγάλματα εργατών και συλλογικών αγροτών είναι όλα γυαλισμένα σαν καινούργια.
Στο Βόλγκογκραντ, όπου τα στρατεύματα του Χίτλερ συνάντησαν το Βατερλό τους το 1942, ο τοπικός αεροπορικός κόμβος μόλις μετονομάστηκε σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Στάλινγκραντ» και οι φήμες αναφέρουν ότι ολόκληρη η πόλη μπορεί σύντομα να επιστρέψει στο παλιό της όνομα.
President Putin supported the request of World War II veterans and SMO participants to assign the historical name of the Volgograd airport “Stalingrad”. Putin renamed Volgograd’s airport “Stalingrad” in tribute to the Soviet WWII victory. pic.twitter.com/SMzKg1QPs7
— The International Magazine (@TheIntlMagz) May 4, 2025
Τι συμβαίνει; Μήπως η Ρωσία έχει ξαναγίνει κόκκινη; Μήπως ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε τους Beatles και να τραγουδήσουμε μαζί το «Back in the USSR»; Όχι ακριβώς.
Η Τατιάνα Ντεσιάτοβα, μια κομμουνίστρια που μιλάει ευθέως και φημίζεται για την αμεσότητά της, λέει ότι υπάρχει μια πολύ απλούστερη και πιο κυνική εξήγηση για όλα αυτά:
Οι ολιγάρχες δεν έχουν χτίσει τίποτα άλλο παρά τον δικό τους πλούτο, οπότε τώρα τους βλέπουμε να καθαρίζουν τα παλιά μνημεία, να τοποθετούν τα παλιά σοβιετικά σύμβολα, να τραγουδούν τα παλιά τραγούδια και να γιορτάζουν μερικά από τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δική τους φθίνουσα νομιμότητα.

Η Ντεσιάτοβα είναι Σύμβουλος του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Επιτροπής Πόλης της Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι ένας μακροσκελής τίτλος, αλλά αυτό που είναι αμέσως προφανές όταν συναντάς την Τατιάνα Ντεσιάτοβα είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα άτομο που γνωρίζει τη Ρωσία και γνωρίζει τον κόσμο.
Κομμουνίστρια τρίτης γενιάς και πολιτική ακτιβίστρια σε όλη της τη ζωή, μίλησε με το People’s World στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο του Δεύτερου Διεθνούς Αντιφασιστικού Φόρουμ, μιας συνάντησης που συγκέντρωσε 164 αντιπροσώπους από 91 χώρες για να αναλύσουν την αναζωπύρωση του φασισμού σε όλο τον κόσμο και να μοιραστούν στρατηγικές για το πώς να του αντισταθούν.
Με όλη τη χώρα στολισμένη για την επερχόμενη 80ή επέτειο της ήττας του Χίτλερ στις 9 Μαΐου, είπε ότι υπάρχει σίγουρα ένα εορταστικό πνεύμα στην ατμόσφαιρα, ένα αίσθημα υπερηφάνειας μεταξύ των Ρώσων για το γεγονός ότι η χώρα τους βοήθησε να σωθεί ο κόσμος από τους Ναζί. Είναι μια κληρονομιά που το κράτος προσπαθεί να οικειοποιηθεί και να προσθέσει στον δικό του ολοένα και πιο δαπανηρό πόλεμο στην Ουκρανία.
Αλλά αυτή η κληρονομιά ανήκει στον σοβιετικό λαό, όχι στον πρόεδρο και την καπιταλιστική τάξη γύρω του που κυβερνά τη σημερινή Ρωσία, είπε η Ντεσιάτοβα. «Ο Πούτιν είναι πλήρως μέρος της κλίκας των ολιγαρχών», τόνισε, παρόλο που προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή του νόμου και της τάξης και της δημόσιας ευημερίας.
«Η οικονομία βελτιώθηκε μετά τα καταστροφικά χρόνια του Μπόρις Γέλτσιν και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου που συνέβη κατά την ιδιωτικοποίηση», είπε, και το κοινό εύλογα έδωσε στον Πούτιν πολλά εύσημα για αυτή την ανάκαμψη. Αλλά τίθεται το ερώτημα: Έρχεται η μέρα που αυτό δεν θα είναι πλέον αρκετό;

Πηγή: peoplesworld
Διαβάστε επίσης
LIVE: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης
Πάπας Λέων ΙΔ’: Η αντιπαράθεσή του με τον Τζέι Ντι Βανς και τα πυρά από τους υποστηρικτές του Τραμπ
Παγκράτι: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον απανθρακωμένο άνδρα – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση
Παραίτηση αρχαιολόγου με καρφιά προς την ηγεσία του ΥΠΠΟ: Άνωθεν αναξιοκρατικές επιλογές
Ποιος είναι ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ’ – Οι θέσεις του και η διαδρομή από το Σικάγο στο Βατικανό