Ηνωμένο Βασίλειο: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 οι θάνατοι από ναρκωτικά σε Αγγλία-Ουαλία

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 οι θάνατοι από ναρκωτικά σε Αγγλία-Ουαλία
In this photo issued Thursday Jukly 2, 2020, by the National Crime Agency (NCA) showing drugs that were discovered when the NCA and police raided a property in Birmingham, England, on June 26 2020, in connection to an investigation on Encrochat, a military-grade encrypted communication system used by organised criminals trading in drugs and guns. Thousands of officers from the National Crime Agency, regional crime squads and police have been involved in a massive international sting. (National Crime Agency via AP)

Ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά που καταγράφηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία το 2020 ήταν ο υψηλότερος από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, το 1993. Συνολικά, καταγράφηκαν 4.561 θάνατοι που σχετίζονται με δηλητηρίαση από ναρκωτικά. Ο αριθμός αυτός είναι ισοδύναμος με 79,5 ανθρώπους στο εκατομμύριο.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) δήλωσε την Τρίτη ότι περίπου τα μισά από αυτά είχαν συμβεί το 2019, και πέρασαν στο 2020 λόγω καθυστερήσεων στην καταγραφή των θανάτων. Η πλειοψηφία είχε συμβεί πριν από την πανδημία. Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύονται ετησίως, δείχνουν έντονες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Υπήρχαν περισσότεροι από διπλάσιοι θάνατοι μεταξύ των ανδρών από ό,τι μεταξύ των γυναικών. Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ήταν στη βορειοανατολική Αγγλία, όπου καταγράφηκαν 104,6 θάνατοι ανά εκατομμύριο άτομα και το χαμηλότερο ήταν στο Λονδίνο, όπου ο αριθμός αυτός ήταν 33,1.

Όσον αφορά την ηλικία, το υψηλότερο ποσοστό ήταν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45-49 ετών. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 3,8% υψηλότερος από τον αριθμό για το 2019, όταν καταγράφηκαν 4.393 θάνατοι. Το ONS θεωρεί ότι η αύξηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται σε μια γηράσκουσα ομάδα χρηστών ναρκωτικών που υποφέρουν από τις συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης, καθώς και τις νέες τάσεις στη λήψη ορισμένων ναρκωτικών -συμπεριλαμβανομένων των γκαμπαπεντινοειδών και των βενζοδιαζεπινών- ταυτόχρονα με την ηρωίνη ή τη μορφίνη. Από τους συνολικούς θανάτους που καταγράφηκαν το 2020, περίπου οι μισοί -2.263- αφορούσαν οπιούχα σκευάσματα. Και 777 από τους θανάτους αφορούσαν κοκαΐνη, αύξηση περίπου 10% σε σχέση με το 2019 και υπερ-τετραπλασιασμός του αριθμού που καταγράφηκε το 2010.

Την περασμένη εβδομάδα η Σκωτία, η οποία καταγράφει ξεχωριστά τα στοιχεία, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι πέθαναν από κατάχρηση ναρκωτικών πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός για έβδομο συνεχόμενο έτος.

Τα στοιχεία του ONS έρχονται μετά από έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που ανέφερε ότι οι περικοπές δαπανών είχαν γονατίσει τις υπηρεσίες αποκατάστασης για τοξικομανείς. Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ είπε ότι οι υπουργοί θα «κοιτάξουν προσεκτικά» τις συστάσεις της επιτροπής η οποία ζήτησε επιπλέον επενδύσεις 552 εκατομμυρίων λιρών για την αποκατάσταση των τοξικοεξαρτημένων ατόμων για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Αγγλία.

Πληροφορίες από BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter