Hot Doc History: Κατανοώντας το ΕΑΜ – Την Κυριακή μαζί με το Documento

Hot Doc History: Κατανοώντας το ΕΑΜ – Την Κυριακή μαζί με το Documento

Με αφορμή το ΕΑΜ, ένα βιβλίο που αναλύει τον τρόπο που λειτουργούν τα Μέτωπα. Στο Hot.Doc History την Κυριακή.

Θα μιλήσουμε «πανηγυρικά» για 79 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ ή θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στις συνθήκες της εποχής και στους όρους συγκρότησης του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου;

Προτιμήσαμε το δεύτερο. Γιατί το ΕΑΜ δεν είναι ένα ακίνδυνο εικόνισμα στο επετειακό εικονοστάσι. Ειναι διαρκής πρόκληση για το παρόν και το μέλλον.

Προτιμήσαμε να ανατρέξουμε στο πρόβλημα επιβίωσης με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα του Μεσοπολέμου. Και την απάντηση που έδωσε στο 7ο Συνέδριο της η Κομιντέρν το 1935 προκρίνοντας τη συγκρότηση αντιφασιστικών μετώπων.

Προτιμήσαμε να ερμηνεύσουμε την ενωτική πολιτική που ακολούθησε το ΚΚΕ υποτάσσοντας το έλασσον στο μείζον: Τη νίκη επί του φασισμού. Μακριά από τις επικίνδυνες εξισώσεις των Συμμάχων με τον Αξονα. Μακριά από τις «πασιφιστικές» αυταπάτες απέναντι στον ναζισμό.

Προτιμήσαμε να ανιχνεύσουμε τις πορείες, προπολεμικά και μεταπολεμικά –συχνά αντίρροπες- των προσωπικοτήτων που έδωσαν το «παρών» στο μεγάλο προσκλητήριο της Αντίστασης. Διότι οι «συνοδοιπόροι» δεν τοποθετηθηκαν σε διακοσμητικά πόστα αλλά ανέλαβαν θέσεις ουσιαστικής ευθύνης και εξουσίας. Ηταν άνθρωποι γνώριμοι –κάποτε και πολιτικοί αντίπαλοι- που προσχώρησαν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, που οσμώθηκαν με τις κομμουνιστικές και αριστερές ιδέες. Τις οποίες άλλοι τις ενστερνίστηκαν δια βίου ενώ άλλοι απομακρύνθηκαν αργότερα απ΄ αυτές.

Προτιμήσαμε να αναλύσουμε τα μεταπολεμικα Μέτωπα, από τη μια άκρη της Γης στην άλλη, που πήραν κοινωνικό ή αντιαποικιακό πρόσημο και γέννησαν την νέα εποχή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter