Η ισραηλινή εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού NSO Group* διατάχθηκε την Τρίτη από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ να καταβάλει στο WhatsApp και στη μητρική εταιρεία Meta σχεδόν 170 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, αφού τα λογισμικά της χρησιμοποιήθηκαν για την παραβίαση περίπου 1.400 λογαριασμών WhatsApp.
* Η NSO Group Technologies (NSO σημαίνει Niv, Shalev και Omri, τα ονόματα των ιδρυτών της εταιρείας) είναι μια ισραηλινή εταιρεία κυβερνο-κατασκοπείας, γνωστή κυρίως για το ιδιόκτητο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, το οποίο είναι ικανό να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα smartphones χωρίς κανένα κλικ!
Η NSO Group έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η κυρίαρχη εταιρεία για την ως επί το πλείστον υπόγεια αγορά κατασκοπευτικού λογισμικού, που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τις κυβερνήσεις για την παράνομη παρακολούθηση αντιπάλων, δημοσιογράφων και πολιτικών. Η απόφαση, αυτή αποτελεί το τελευταίο βήμα σε μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2019 και αποτελεί σημαντική νίκη για τους υποστηρικτές του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής και για όσους αντιδρούν στο αμφιλεγόμενο λογισμικό Pegasus της NSO Group.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Meta, η απόφαση περιλαμβάνει την καταβολή από την NSO Group αποζημίωσης ύψους περίπου 167 εκατομμυρίων δολαρίων στο WhatsApp, επιπλέον των 440.000 δολαρίων αποζημίωσης που καταβλήθηκαν μετά από μία ημέρα συνεδρίασης των ενόρκων. Αυτό συμβαίνει μετά την προσπάθεια που συνδέεται με την NSO Group να εκμεταλλευτεί συστήματα βιντεοκλήσεων και να στείλει κακόβουλο λογισμικό σε περίπου 1.400 χρήστες του WhatsApp το 2019, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν για ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Η WhatsApp κατέθεσε μήνυση στο δικαστήριο μετά την αποκάλυψη του συμβάντος.
Today, our court case has made history as the first victory against illegal spyware that threatens the safety and privacy of everyone.https://t.co/WmTGNCmrhH
— Meta Newsroom (@MetaNewsroom) May 6, 2025
Η NSO Group είχε κριθεί ήδη υπεύθυνη για την παραβίαση των λογαριασμών των χρηστών του WhatsApp, δίνοντας το δικαίωμα στις οργανώσεις που έχουν στοχοποιηθεί από το κακόβουλο λογισμικό να καταγγείλουν τις εταιρείες που το κατασκευάζουν.
Μια ανάρτηση στον ιστότοπο της Meta λίγο μετά την απόφαση έκανε γνωστή τη νίκη και σημείωνε ότι η WhatsApp θα εργαστεί για να λάβει δικαστική εντολή ώστε «να αποτρέψει την NSO από το να στοχεύσει ξανά το WhatsApp». Πρόσθετε ότι η Meta θα κάνει μια απροσδιόριστη δωρεά σε οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων που εργάζονται για την αποκάλυψη καταχρήσεων κατασκοπευτικού λογισμικού. Επιπλέον, η WhatsApp σχεδιάζει να δημοσιεύσει απομαγνητοφωνημένα βίντεο από καταθέσεις στελεχών της NSO Group και άλλων για να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν την πλήρη χρήση του κακόβουλου λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών στην Ιταλία: Η ισραηλινή Paragon τερμάτισε τη συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες
«Η σημερινή ετυμηγορία στην υπόθεση της WhatsApp είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια, καθώς αποτελεί την πρώτη νίκη κατά της ανάπτυξης και χρήσης παράνομου κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης που απειλεί την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή όλων», αναφέρεται στην ανάρτηση.
Η Apple κατέθεσε επίσης αγωγή κατά της NSO Group, ζητώντας αποζημίωση για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον των πελατών της. Τελικά απέσυρε την αγωγή πέρυσι, αφού υποστήριξε ότι η αγωγή θα μπορούσε να εκθέσει ευαίσθητα δεδομένα χρηστών της Apple.
Η NSO Group έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό, όπως η σύλληψη εγκληματιών υψηλού προφίλ.
Διαβάστε επίσης: Στους ωτακουστές και η Μελόνι – Σκάνδαλο υποκλοπών και στην Ιταλία με πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη
Ο Gil Lainer, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων επικοινωνιών της NSO Group, ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη ότι η απόφαση είναι «ένα ακόμη εμπόδιο σε μια μακρά δικαστική διαδικασία» και ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τεχνολογία μας παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας και αναπτύσσεται υπεύθυνα από εξουσιοδοτημένες κυβερνητικές υπηρεσίες».
«Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις λεπτομέρειες της ετυμηγορίας και θα επιδιώξουμε τα κατάλληλα ένδικα μέσα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω διαδικασιών και έφεσης», δήλωσε ο Lainer, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αποστολή της να αναπτύσσει τεχνολογίες που προστατεύουν τη δημόσια ασφάλεια», ενώ παράλληλα εργάζεται εντός των νομικών πλαισίων.
Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατέθεσαν μηνύσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Ο όμιλος NSO προστέθηκε στον κατάλογο «Entity List» του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου το 2021, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιχειρηματική του δραστηριότητα στις Η.Π.Α. Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει επιτροπή για να διερευνήσει τη χρήση του Pegasus σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε μια υπόσχεση για άλλα έθνη να χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας με υπευθυνότητα, και η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε πρόσφατα μια διεθνή προσπάθεια για τον καθορισμό ενός κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση αυτού του τύπου λογισμικού.
BREAKING: jury awards massive $167 million in punitive damages against spyware company NSO Group.
Precedent-setting win against the notorious #Pegasus spyware maker.
Congratulations to @WhatsApp on sticking this case through since 2019. Some thoughts 1/
— John Scott-Railton (@jsrailton) May 6, 2025
Ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής της Citizen Lab, η οποία βοήθησε στη διερεύνηση των αρχικών παραβιάσεων των λογαριασμών WhatsApp, έγραψε την Τρίτη στο Twitter ότι η συμπεριφορά της NSO Group «άξιζε να τιμωρηθεί», προσθέτοντας ότι «η NSO βγάζει εκατομμύρια κάνοντας hacking κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας … έτσι ώστε οι δικτάτορες να μπορούν να χακάρουν τους αντιφρονούντες».
«Η NSO Group βγαίνει από τη δίκη σοβαρά ζημιωμένη», έγραψε ο Scott-Railton στο Twitter. «Αυτό θα τρομάξει τους πελάτες».
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης
Πολωνία: Ακροδεξιός ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία καίει τη σημαία της ΕΕ (Video)
Κίνα: Ρομπότ σε «αμόκ» επιτέθηκε στους χειριστές του (Video)
Βατικανό: Ξεκινά το Κονκλάβιο – Όρκοι μυστικότητας, απομόνωση και αναμονή για τον λευκό καπνό
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 11 οι νεκροί άμαχοι – Ανταλλαγές πυρών στο Κασμίρ