ΗΠΑ: 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να εκκενώσουν τη Φλόριντα λόγω του κυκλώνα Ίρμα

ΗΠΑ: 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να εκκενώσουν τη Φλόριντα λόγω του κυκλώνα Ίρμα

 Οι αρχές καλούν περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

Αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 19 νεκρούς στο πέρασμά του από την Καραϊβική, ο καταστροφικός κυκλώνας έπληξε την Κούβα στις 06:00 (ώρα Ελλάδος) και κατευθύνεται προς την Φλόριντα. Τα ξημερώματα το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ήδη χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης.

Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.

Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο ολόκληρης της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η Ίρμα, έχει φτάσει στην Κούβα και στη συνέχεια αναμένεται ότι θα πλήξει τις Μπαχάμες, πριν κατευθυνθεί βορειότερα, στη Φλόριντα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

“Ο κυκλώνας έχει επικές διαστάσεις, είναι ίσως ο μεγαλύτερος που έχουμε δει ποτέ. Μείνετε ασφαλείς και φύγετε από την πορεία του, αν είναι δυνατόν” ήταν η έκκληση που απηύθυνε και πάλι σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους κατοίκους της Φλόριντας. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας τους κάλεσε επίσης “να ετοιμαστούν για την εκκένωση σύντομα”.

Όμως, μολονότι ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανεφοδιαστούν τα βενζινάδικα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα. Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν εξαφανιστεί και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) “το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter