ΗΠΑ: Ανακαλείται η διαθεσιμότητα υπαλλήλων σε κρίσιμους κλάδους κι ενώ το «shutdown» συνεχίζεται

ΗΠΑ: Ανακαλείται η διαθεσιμότητα υπαλλήλων σε κρίσιμους κλάδους κι ενώ το «shutdown» συνεχίζεται

Χιλιάδες ομοσπονδιακοί επιθεωρητές στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών κι εκατοντάδες επιθεωρητές τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικών υπηρεσιών επιστρέφουν στις εργασίες τους δίχως να έχουν πληρωθεί.

Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις φορολογικές υπηρεσίες (IRS) στην περίπτωση που η διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα συνεχιστεί κατά την έναρξη της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το “Politico”.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί να επιστρέψουν στις θέσεις τους δεκάδες εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, για να εργαστούν στην έκδοση αδειών πετρελαϊκών γεωτρήσεων στον Κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ κι αναφορικά με την προώθηση της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ, που προέρχεται από σχιστόλιθους.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει καλέσει δεκάδες εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για την περίοδο του “shutdown”, μετά τα ερωτήματα που έθεσαν οι Δημοκρατικοί για την ικανότητα της υπηρεσίας να προετοιμάσει τον Άντριου Χουίλερ για την ακρόαση της επικύρωσής του στη Γερουσία. Ο Χουίλερ έχει αναλάβει υπηρεσιακά καθήκοντα στη διεύθυνση της υπηρεσίας.

Το υπουργείο Στέγασης και Αστικού Σχεδιασμού δήλωσε ότι επαναφέρει έναν απροσδιόριστο αριθμό εργαζομένων “προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του”.

Η ανάκληση της διαθεσιμότητας των εργαζομένων γίνεται καθώς η διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών διανύει την 26η ημέρα και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει πρόσθετα καθήκοντα στους εργαζόμενους, με έμφαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και σε αυτές για την ασφάλεια των πτήσεων.

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται ανά υπηρεσία:

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA): Περισσότεροι από 3.800 υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε κατά την έναρξη του “shutdown” τον Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε μετά τα παράπονα που έκαναν οι ηγεσίες των επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου, ότι η απουσία των ελεγκτών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, άφησε τις αεροπορικές εταιρίες να καθορίζουν μόνες τους, τους κανόνες που πρέπει να πληρούνται για τη λειτουργία τους. Η τακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

Υπηρεσία Φορολογίας Εισοδήματος (IRS): Η υπηρεσία αναμένει την επιστροφή 46.052 εργαζομένων. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το 50% του προσωπικού της, στην περίπτωση κατά την οποία το “shutdown” θα εφαρμόζεται στα τέλη Ιανουαρίου που αρχίζει η περίοδος καταβολής των φορολογικών δηλώσεων. Υπό τη μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η ίδια υπηρεσία διατηρεί μόλις 9.946 εργαζόμενους στις θέσεις τους, κατά την εφαρμογή του “shutdown”, δίνοντας έμφαση στην επεξεργασία των στοιχείων για την επιστροφή των φόρων. Το αρμόδιο γραφείο του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το IRS θα επιστρέψει τους φόρους, παρά τη μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA): Η FDA έθεσε σε διαθεσιμότητα ποσοστό 40% του προσωπικού της, ενώ δήλωσε ότι επαναφέρει στα εργασιακά τους καθήκοντα 400 ακόμη εργαζόμενους. “Η μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι ελεγκτές κι άλλοι που υποστηρίζουν τους ελεγκτές, σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Σκοτ Γκότλιεμπ. “Περίπου 150 έως 400 ελεγκτές ασχολούνται με τις επιθεωρήσεις τροφίμων, ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνται με άλλες διαστάσεις της αποστολής τους, όπως οι ιατρικές συσκευές (περίπου 100) τα φάρμακα (περίπου 70), τα θέματα που άπτονται της βιολογίας (περίπου 90).

Υπουργείο των Εσωτερικών: Προγραμματίζει την επιστροφή δεκάδων εργαζομένων του, εάν μέσα στις επόμενες ημέρες συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων. Στο προσωπικό έχουν συμπεριληφθεί και υπάλληλοι που εργάζονται με αντικείμενο την έκδοση αδειών για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA): Αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του “shutdown” προβλέπει την επιστροφή 28 υπαλλήλων που είναι απαραίτητοι “για τη διασφάλιση των συνταγματικών εξουσιών του προέδρου”. Παράλληλα, η υπηρεσία αύξησε από 794 σε 845 τους υπαλλήλους για “την προστασία της ζωής και τη περιουσίας” των Αμερικανών πολιτών (φύλακες ασφάλειας, προσωπικό εκτάκτων καταστάσεων, επιστημονικό προσωπικό).

Πηγή: “Politico”/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter