ΗΠΑ: Αντιμέτωπη με χρεoκοπία θυγατρική της Johnson & Johnson για το ταλκ με αμίαντο

ΗΠΑ: Αντιμέτωπη με χρεoκοπία θυγατρική της Johnson & Johnson για το ταλκ με αμίαντο

Η θυγατρική της Johnson & Johnson, LTL Management, θα βρεθεί ενώπιον πτωχευτικού δικαστή την Τρίτη για την διαβόητη υπόθεση του παιδικού ταλκ που περιείχε ικανή ποσότητα αμιάντου για την πρόκληση καρκίνου και για πρώτη φορά από τότε που ένα αμερικανικό εφετείο αντέκρουσε τον περασμένο μήνα την προσπάθεια της εταιρείας να μεταφέρει τις δικαστικές διαφορές σε διαδικασίες του Κεφαλαίου 11.

Τριμελής επιτροπή του 3ου Εφετείου των ΗΠΑ με έδρα τη Φιλαδέλφεια στις 30 Ιανουαρίου έκρινε ότι η υπόθεση πτώχευσης της θυγατρικής της J&J πρέπει να απορριφθεί, κρίνοντας ότι δεν είχε νόμιμη αξίωση για προστασία βάσει του Κεφαλαίου 11, επειδή δεν αντιμετώπιζε οικονομική δυσπραγία.

Σύμφωνα με το Reuters αν δεν υπάρξει ανατροπή, η απόφαση θα αναγκάσει την J&J να επιστρέψει στα δικαστήρια για να αντιμετωπίσει σχεδόν 40.000 αγωγές που υποστηρίζουν ότι η Baby Powder και άλλα καλλυντικά προϊόντα της εταιρείας που περιέχουν ταλκ προκαλούν καρκίνο.

Ο αμερικανός πτωχευτικός δικαστής Μάικλ Κάπλαν επρόκειτο να προεδρεύσει της ακρόασης για τη θυγατρική εταιρεία, που ονομάζεται LTL Management, στο Trenton του New Jersey. Η J&J δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την επικείμενη ακρόαση για την πτώχευση. Η LTL ζήτησε τη Δευτέρα από την ολομέλεια να επανεξετάσει την απόφαση της τριμελούς επιτροπής δικαστών.

Τον Οκτώβριο του 2021, η J&J φόρτωσε το κύμα αγωγών ταλκ που αντιμετώπιζε σε μία από τις νεοσύστατες μονάδες της, την LTL, η οποία στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση. Το Reuters περιέγραψε πέρυσι λεπτομερώς τον μυστικό σχεδιασμό των δύο βημάτων από την Johnson & Johnson και άλλες μεγάλες εταιρείες σε μια σειρά εκθέσεων που διερευνούσαν τις προσπάθειες των εταιρειών να αποφύγουν τις αγωγές μέσω των πτωχεύσεων.

Η J&J, με κεφαλαιοποίηση άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστήριξε ότι η χιονοστιβάδα των αγωγών αποτελούσε σοβαρή οικονομική απειλή. Το κόστος της εταιρείας από ετυμηγορίες, διακανονισμούς και νομικές αμοιβές εκτοξεύτηκε σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να διαφαίνεται τέλος, σύμφωνα με τις καταθέσεις στα δικαστήρια πτώχευσης.

Έρευνα του Reuters το 2018 διαπίστωσε ότι η J&J γνώριζε επί δεκαετίες ότι ο αμίαντος, γνωστός καρκινογόνος παράγοντας, υπήρχε στη Baby Powder και σε άλλα καλλυντικά προϊόντα ταλκ. Η εταιρεία δήλωσε τον Μάιο του 2020 ότι θα σταματήσει να πωλεί Baby Powder με βάση το ταλκ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, εν μέρει λόγω αυτού που αποκάλεσε «παραπληροφόρηση» και «αβάσιμους ισχυρισμούς» σχετικά με το προϊόν. Αργότερα η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει να πωλεί Baby Powder με βάση το ταλκ παγκοσμίως από φέτος. Η J&J έχει αρνηθεί ότι το ταλκ της περιέχει αμίαντο.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Johnson & Johnson θα διακόψει την πούδρα με ταλκ μετά τις μηνύσεις για αμίαντο

Σάλος με την αποκάλυψη για την Johnson & Johnson – Γνώριζαν επί χρόνια ότι το ταλκ Baby Powder είχε αμίαντο!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter