ΗΠΑ: Απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο Μακάρθι – Σε «εμφύλιο» οι Ρεπουμπλικάνοι

ΗΠΑ: Απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο Μακάρθι – Σε «εμφύλιο» οι Ρεπουμπλικάνοι

Πραγματικό χάος φαίνεται πως επικρατεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα σχεδόν 20 Ρεπουμπλικάνοιδεν ψήφισαν τον δικό τους υποψήφιο, Κέβιν Μακάρθι, σε μια κίνηση που θεωρείται ανταρσία των φιλοτραμπικών βουλευτών έναντι της ηγεσίας του συντηρητικού κόμματος.

Ειδικότερα, ο Κέβιν Μακάρθι έλαβε 203 ψήφους ενώ χρειαζόταν 218 ψήφους για μια -έστω και οριακή- εκλογή. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 20 Ρεπουμπλικάνοι δεν ψήφισαν τον Μακάρθι, που δεν έπεισε τους τραμπικούς βουλευτές που τον θεωρούν μάλλον υποχωρητικό. «Ο Κέβιν δεν πιστεύει τίποτα, δεν έχει ιδεολογία», είπε για τον υποψήφιο του κόμματός του ο φιλοτραμπικός «αντάρτης» Ματ Γκετς από τη Φλόριντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ήταν υποψήφιος για τυπικούς λόγους, ο Χακίμ Τζέφρις των Δημοκρατικών, επικεφαλής της ΚΟ στο σώμα, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους, χωρίς να έχει την πλειοψηφία. Ο Τζέφρις είχε 212 ψήφους, ενώ δέκα ψήφους έλαβε ο Ρεπουμπλικανός Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα, έναν βουλευτή που επέλεξαν οι Ρεπουμπλικανοί αντάρτες. Άλλοι εννέα βουλευτές δεν ψήφισαν κανένα.

Παραπλήσια η εικόνα και στη δεύτερη ψηφοφορία: 212 ο Τζέφρις, 203 ο Μακάρθι, 19 ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζόρνταν, μια επιλογή των ανταρτών. Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν αποχές.

Πλέον, το πρόβλημα είναι θεσμικό, καθώς χωρίς πρόεδρο η Βουλή δεν μπορεί καν να συνεδριάσει και θα χρειαστεί να ψηφίζει μέχρι να εκλεγεί ο επικεφαλής της.

Σημειώνεται πως η εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι ζήτημα μερικών ωρών ή ακόμη και μερικών… εβδομάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1856 οι βουλευτές κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν έπειτα από δύο μήνες και 133 συνεχόμενες ψηφοφορίες.

Πηγή: USA Today, NBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter