ΗΠΑ: Αποδέσμευση 3,8 δισ. δολαρίων από το Πεντάγωνο για το ρατσιστικό «όνειρο» του Τραμπ

ΗΠΑ: Αποδέσμευση 3,8 δισ. δολαρίων από το Πεντάγωνο για το ρατσιστικό «όνειρο» του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την κατασκευή του ρατσιστικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, για το οποίο θα πληρώσει το… Πεντάγωνο, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια ώρα, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο περιορίζεται ο «λόγος» του για τη διεξαγωγή πολέμου με το Ιράν.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποστείλει αίτημα στο Πεντάγωνο για την κατασκευή τείχους 435 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Μεξικό, με την στρατιωτική ηγεσία να το εξετάζει και να… πείθεται εν τέλει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters. Το Πεντάγωνο θα αποδεσμεύσει το ποσό των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους, το οποίο αποτελεί… όνειρο του Ντόναλντ Τραμπ και έναν από τους βασικούς άξονες της ρητορείας του στην προεκλογική περίοδο του 2016.

Oυσιαστικά, το Πεντάγωνο παραιτείται από την αγορά μαχητικών αεροσκαφών (F-36) αλλά και μη επανδρωμένων αεροπλάνων για το… χατίρι του προέδρου, με ένα μεγάλο μέρος του ποσού (2,2 δισ. δολάρια) να προέρχεται από τον προϋπολογισμό του 2020 που αρχικά ήταν να χρησιμοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.  Τα υπόλοιπα χρήματα προβλεπόταν έως τώρα να δοθούν για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ).

 Η… υποχώρηση του Πενταγώνου αποτέλεσε το… καλό νέο της ημέρας για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς σημειώθηκε και ένα γεγονός το οποίο «χαλάει» την απόλυτη εξουσία του, όσον αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη, με τις ψήφους και Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, το νομοσχέδιο με το οποίο περιορίζεται η εξουσία του προέδρου να διεξάγει πόλεμο εναντίον του Ιράν. Το ψήφισμα περί Πολεμικών Εξουσιών, που πρόκειται τώρα να σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατευματα που έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με το Ιράν, εκτός και αν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο ή δώσει την έγκρισή του για τη χρήση στρατιωτικής βίας

Υποχρεώνεται επίσης ο πρόεδρος, πριν ξεκινήσει οποιονδήποτε επιθετικό πόλεμο, να ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στο Κογκρέσο, που είναι ο μοναδικός θεσμός, με βάση το Σύνταγμα, που έχει την εξουσία να κηρύττει πόλεμο.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο. Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να διατηρεί την εξουσία να διατάξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην περίπτωση μιας επίθεσης εναντίον της χώρας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter