ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών με αύξηση του ορίου χρέους

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών με αύξηση του ορίου χρέους

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη το νόμο για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου χρέους κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, στέλνοντας το νομοσχέδιο στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπογραφή ώστε να αποφευχθεί μια επιζήμια στάση πληρωμών. Η Γερουσία ενέκρινε το μέτρο με ψήφους 50-49 σύμφωνα με τις γραμμές του κόμματος, την Τρίτη.

Το μέτρο, που εγκρίθηκε από την Βουλή με ψήφους 221-209, είναι προσωρινό αλλά θα χρειαστεί να ξαναμελετηθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου επόμενου έτους. Ο Μπάιντεν που χάνει δημοσκοπικό έδαφος, θα έχει έναν πονοκέφαλο λιγότερο για την εκλογική μάχη που θα κρίνει την πλειοψηφία στην Βουλή.
Το Υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει προθεσμία την Τετάρτη για να επεκτείνει τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας, προειδοποιώντας για καταστροφικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει έγκαιρα.

Όριο χρέους

Η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους δεν προσθέτει στο δημόσιο χρέος της χώρας. Επιτρέπει στο Κογκρέσο να πληρώνει τους λογαριασμούς που έχει συγκεντρώσει και να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις για πληρωμές χρέους που έχουν δημιουργηθεί και από τα δύο κόμματα ανά τις δεκαετίες.
Το Κογκρέσο έστειλε στον Μπάιντεν ένα νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα που επέτρεπε στους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του χρέους με απλή πλειοψηφία αντί των τυπικών 60 ψήφων που απαιτούνται για να αυξηθεί το όριο του χρέους.

Χρονοβόρες διαπραγματεύσεις

Το μέτρο για την επίσπευση της εξέτασης της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα μεταξύ του αρχηγού της πλειοψηφίας της Γερουσίας, του Δημοκρατικού Τσακ Σούμερ και του αρχηγού της μειοψηφίας της Γερουσίας, του Ρεπουμπλικάνου Μιτς Μακόνελ.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βρέθηκαν σε αδιέξοδο σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και τον Οκτώβριο. Οι Ρεπουμπλικάνοι επέμειναν ότι οι Δημοκρατικοί εγκρίνουν μόνοι τους μια αύξηση ορίου χρέους χρησιμοποιώντας την ειδική διαδικασία συμφωνίας του προϋπολογισμού, η οποία θα επέτρεπε στους Δημοκρατικούς να προωθήσουν ένα μέτρο με απλή πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στην πρόταση, απαιτώντας δικομματική συνεργασία και τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να βοηθήσουν στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους προωθώντας το μέτρο ταχείας εγκρίσεως την περασμένη εβδομάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter